ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το δίμηνο δράσης

Συζητήθηκαν οι κεντρικοί σταθμοί, το περιεχόμενο, ο τρόπος που πρέπει να δουλευτεί η κινητοποίηση

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Η Θεσσαλονίκη πήρε χτες τη σκυτάλη των μαζικών συσκέψεων, για τον καλύτερο συντονισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο δίμηνο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ. Κορύφωση του προγράμματος είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη και ενδιάμεσος σταθμός οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 4 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν χτες δεκάδες συνδικαλιστές από σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, εκπρόσωποι άλλων φορέων του κινήματος, Λαϊκών Επιτροπών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Στο περιεχόμενο, τα αιτήματα και στους στόχους του δίμηνου δράσης, αναφέρθηκε εισηγητικά ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Απαριθμώντας τους βασικούς σταθμούς, στάθηκε στους εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη, εκδήλωση - συναυλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της Κοινωνικής Συμμαχίας, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τους χρυσαυγίτες.
  • Στις 25 / 9, δραστηριότητες που έχουν προταθεί από τη Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ για τα εισιτήρια.
  • Στις 3 / 10, μέρα ίδρυσης της ΠΣΟ, διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ της Μοναστηρίου, για τα δικαιώματα των ανέργων και ενάντια στη δράση των δουλεμπορικών γραφείων.
  • Στις 4 / 10, συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου, στις 11 π.μ.

«Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε κάθε σωματείο, τις οργανώσεις των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολουμένων, τις επιτροπές ανέργων, να ενωθούν κάτω από το κεντρικό σύνθημα "δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα"», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης.

Εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κάλεσε τα σωματεία «να εμπλουτίσουν τον προτεινόμενο κεντρικό σχεδιασμό, να απευθυνθούν με τόλμη και δυναμισμό στο ανοργάνωτο κομμάτι των εργαζομένων και των ανέργων. Να μην υπάρξει σωματείο που να μη συζητήσει, χώρος δουλειάς που να μην αποφασίσει συλλογικά για την οργάνωση και τη συμμετοχή στο αγωνιστικό πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην προετοιμασία, σημείωσε ακόμα: «Είναι δείκτης για τα σωματεία σε πόσους εργασιακούς χώρους θα πάνε, πόσους νέους χώρους θα πιάσουν, πόσες συσκέψεις θα πραγματοποιήσουν και με τι συμμετοχή, αν οι συσκέψεις θα είναι προϊόν δράσης και σχεδιασμού και όχι ορισμένες από τα πάνω. Είναι κατεξοχήν κύριος δείκτης για την αλλαγή των συσχετισμών οι νέες εγγραφές, η μαζικοποίηση των σωματείων. Είναι δείκτης η μαζική γενική συνέλευση, που ουσιαστικά επικυρώνει στην πράξη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, βάζει καθήκοντα, καταμερίζει, πολλαπλασιάζει τους προπαγανδιστές του συλλαλητηρίου και των δράσεων του σωματείου».

Συνδικάτα και φορείς προετοιμάζουν το συλλαλητήριο

Στα σωματεία που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα προστέθηκε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το οποίο προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματά του σε Πειραιά, Ελευσίνα, Αθήνα και Σαλαμίνα. Επίσης, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και το Σωματείο Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Μεσσηνίας.

Την άμεση συνεδρίαση του Διασωματειακού των ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με θέμα τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, ζητούν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα το Σάββατο 4 / 10 και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Τις επόμενες μέρες, οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

18 / 9: Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καστοριάς, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Γρεβενών, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Κοζάνη και Καστοριά, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Σύλλογος Γυναικών στην Πτολεμαΐδα. Σωματείο ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων και Σωματείο ΟΤΑ Ελευσίνας.

20 / 9: Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το Ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

21 / 9: Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Πρέβεζα και Φλώρινα, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου.

22 / 9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

23 / 9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση).

24 / 9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση).

25 / 9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση).

26 / 9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27 / 9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

28 / 9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29 / 9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση).

1 / 10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19 / 10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

15 / 10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

Κινητοποίηση για το «Χαλυβουργείο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν χτες οι 300 εργαζόμενοι στο Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης (Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος), καθώς στη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 30 Σεπτέμβρη, αναμένεται να συζητηθεί το κλείσιμο και η εκκαθάριση της επιχείρησης.

Το Χαλυβουργείο ανήκει στον Ιταλικό Ομίλο ΙLVA, ο οποίος κατέχει το 77,12% των μετοχών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 14,64%, η Μarubeni itochu steel europe gir dh (Γερμανία) το 7,05% και η Εθνική Τράπεζα το 1,19%. Ο Ομιλος ILVA από τον Ιούνη του 2013 τέθηκε υπό τη διαχείριση έκτακτου Επιτρόπου που διορίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση, λόγω σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκάλεσε η μονάδα του στον Τάραντα της Ιταλίας.

Το επιχειρησιακό Σωματείο, μαζί με την πλειοψηφία του ΕΚΘ, της Ομοσπονδίας Μετάλλου και τη ΓΣΕΕ, ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει προς την ιταλική κυβέρνηση, ώστε οι διορισμένοι επίτροποι που τώρα ασκούν το μάνατζμεντ στη μητρική εταιρεία να καθυστερήσουν την απόφαση για έναρξη της εκκαθάρισης από την 1η Οκτώβρη, προκειμένου να βρεθούν αγοραστές.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το ΠΑΜΕ θα παλέψει για πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία ανατροπή στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Μέρα Διεθνούς Δράσης από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Νέα αγωγή της «Coca Cola»

Με νέα αγωγή εναντίον 28 συνολικά ατόμων και την προκλητική απαίτηση να καταβάλουν οι απεργοί - εργαζόμενοι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης», επανέρχεται η πολυεθνική «Coca Cola» προκειμένου να χτυπήσει τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΕΠ σημειώνει ότι η αγωγή της «Coca Cola» έρχεται «μετά από την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που έκρινε νόμιμο το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της». Από την πλευρά της, η πολυεθνική ισχυρίζεται προκλητικά ότι «δε θα μπορούσε να είναι ανεκτή μια άποψη ότι το "μποϊκοτάζ" των προϊόντων μας αποτελεί πρόσφορο μέσο πίεσης για την ευδοκίμηση των αιτημάτων των πρώην υπαλλήλων μας (...) το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει».

Διεκδικούν φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Το διήμερο δράσης με ζητήματα αιχμής τα εισιτήρια, στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, προετοιμάζουν οι Επιτροπές Αμαξοστασίων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες. Κύρια αιτήματα είναι η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων, η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές, έκτακτη κρατική επιχορήγηση για την επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Στις 22 / 9 θα γίνουν περιοδείες σε κεντρικούς σταθμούς των αστικών συγκοινωνιών και στις 23 / 9 συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, στις 11 π.μ. Το διήμερο αποτελεί μέρος της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ