ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
«Παράδεισος» η Αμυγδαλέζα κατά την άποψη της κυβέρνησης

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών ζήτησε το ΚΚΕ

Με επιχειρήματα βουτηγμένα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, προσπάθησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, από το βήμα της Βουλής, να καλύψει την αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και τα κολαστήρια που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, το οποίο, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, λίγο - πολύ επιχείρησε να το παρουσιάσει ως παράδεισο για τους ανθρώπους που στοιβάζονται εκεί μέσα!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής που αντιμετωπίζουν οι 1.800 μετανάστες που βρίσκονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, (άνθρωποι να μένουν σε κοντέινερς χωρίς κλιματισμό ή θέρμανση, με συσσωρευμένα σκουπίδια στο χώρο) και την έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό μουσουλμάνων μεταναστών την ώρα της προσευχής. Ενώ κατέθεσε το αίτημα του Κόμματος: «Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν. Χρειάζεται να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με ιατρoφαρμακευτική βοήθεια και προληπτικές εξετάσεις».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού χαρακτήρισε τον ξυλοδαρμό των μεταναστών από άντρες καταστολής «ατυχές γεγονός» και βέβαια ότι διεξάγεται ΕΔΕ, σημείωσε: «Την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε πάντα ειλικρινά και ρεαλιστικά, βάσει της κοινωνίας και του πώς ζει εκείνη και των δυνάμεων των οποίων έχουμε ακόμα και των οικονομικών. Τίθεται πολλές φορές το ζήτημα και το δίλημμα τι κάνετε με τους Ελληνες στην αντίστοιχη περίπτωση, ποιες είναι οι κοινωνικές παροχές που τους δίνετε;». Και μετά το δηλητήριο του ρατσισμού που έριξε πρόσθεσε ότι τάχα «εγώ δεν θέλω να διαχωρίσω τους ανθρώπους σε μετανάστες και σε Ελληνες»! Και βέβαια δεν έμεινε μόνο εκεί. Στη συνέχεια, επιστράτευσε την αντιδραστική αντίληψη ότι για την εγκληματικότητα φταίνε οι μετανάστες: «Εγώ δεν θέλω να είμαι κακοπροαίρετος και να μιλήσω για κακοποιά στοιχεία, τζιχαντιστές που κάποιοι αναφέρουν τώρα, γιατί είναι της μόδας κ.λπ. Θέλω να πω ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Πώς προστατεύει κανείς τον πληθυσμό του, αλλά και αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους ανεξέλεγκτα να κυκλοφορήσουν δεξιά και αριστερά;»!

Ανέφερε ακόμα ότι ανοιχτές δομές προβλέπονται μόνο για μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικα και άλλους αναξιοπαθούντες και πως μια τέτοια δομή ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»

Ενοχλήθηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από το γεγονός ότι εκλέχθηκε από αυτό αντιπρόσωπος για την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας ο κομμουνιστής περιφερειακός σύμβουλος Ν. Γόντικας. Με μια ανακοίνωση οχετό, η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», όπως ονομάζεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «πριμ» του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Απαντώντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», σημειώνει:

«Πάει πολύ, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την εκλογή κομμουνιστή αντιπροσώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ να ψέγει το ΚΚΕ. Πάει πολύ αυτοί που στηρίζουν τον "Καλλικράτη" και τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, να επικαλούνται την απλή αναλογική στις εκλογές μόνο στα Περιφερειακά Συμβούλια και να ζητούν τη μη αποδοχή, δηλαδή την παραίτηση, του κομμουνιστή αντιπροσώπου. Ο,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τους ενοχλεί ότι εκλέχθηκε ένας κομμουνιστής σύμβουλος από όλη την Πελοπόννησο στην ΕΝΠΕ. Ηθελαν να μην εκλεγεί ούτε ένας! Είναι σαφές ποιος είναι ο αντίπαλος για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για τα "δώρα" και τα υπονοούμενα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνιστούμε να κοιτάξουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη και θα βρούνε απαντήσεις για την Πελοπόννησο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΠΑΤΡΑ
Με τον Ρώσο πρέσβη συναντήθηκε ο δήμαρχος

Με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Ανδρέι Μασλόβ (Abdrei Maslov), συναντήθηκε χτες στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Οπως είπε ο Ρώσος πρέσβης, η Πάτρα είναι η πόλη που επέλεξε να ξεκινήσει την γνωριμία του με τη χώρα μας. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρέσβη για την επίσκεψή του στην Πάτρα, τονίζοντας: «Πάντα είχαμε καλές σχέσεις με το ρωσικό λαό, τον αγαπάμε, όπως βέβαια αγαπάμε όλους τους λαούς, που αγωνίζονται για να ζήσουν».

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της δυνατότητας συνεργασίας της Πάτρας με τη Ρωσία, κυρίως σε επίπεδο πολιτιστικό.

Ο Κ. Πελετίδης, αφού ενημέρωσε τον κ. Μασλόβ ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει λίγες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε: «Αυτήν την καλή αρχή, που γίνεται σήμερα, θέλουμε να τη συνεχίσουμε, αν και η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και βέβαια πλήττει και την πόλη μας, στέκεται εμπόδιο σε πολλά πράγματα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Σε επίπεδο πολιτισμού έχετε πολύ μεγάλη ανάπτυξη και θα ήταν ενδιαφέρουσα η συνεργασία μας μαζί σας. Οι δεσμοί αυτοί, άλλωστε, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και για άλλους δεσμούς σε πολλά επίπεδα, όπως το εκπαιδευτικό και το οικονομικό. Την αγάπη μας στο ρωσικό λαό θα τη δείξουμε με πολλούς τρόπους. Θα έχουμε και αργότερα επικοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις, αμέσως μόλις ενημερωθούμε για όλα όσα αφορούν στις σχέσεις μας».

Στη συζήτηση έγινε αναφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, στις πτωχεύσεις μεγάλων τουριστικών πρακτορείων στη Ρωσία αλλά και το εμπάργκο εισαγωγής των οπωροκηπευτικών, λέγοντας μάλιστα σχετικά με το δεύτερο ζήτημα ο πρέσβης: «Η πραγματικότητα δε μας αρέσει αλλά αναγκαστήκαμε από την ΕΕ. Είμαστε αισιόδοξοι».

«Από τις εξελίξεις αυτές βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, για το ποιοι δημιουργούν κάποιες καταστάσεις και ποιοι κερδίζουν από αυτές, ενώ τις συνέπειες τις υφίσταται πάντα ο λαός. Το ζητούμενο είναι να μη δηλητηριάζονται οι σχέσεις των λαών», ήταν η απάντηση του Κ. Πελετίδη.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύμα τροχαίου έπεσε χτες το πρωί σχολική τροχονόμος έξω από το 54ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή των Ζαρουχλέικων στην Πάτρα. Η εργαζόμενη ήταν ανασφάλιστη, όπως και οι άλλες σχολικές τροχονόμοι, σε προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Σε ανακοίνωσή της, η σημερινή Δημοτική Αρχή του δήμου Πατρέων αναφέρει ότι όπως για πάρα πολλά χρόνια ως παράταξη πάλευε μαζί με τις εργαζόμενες ώστε αυτές να ασφαλιστούν, με την ίδια συνέπεια σήμερα απαιτεί και αγωνίζεται για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισκέφτηκε την εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» όπου αυτή νοσηλεύεται και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της.

Σχολείο Μεταναστών αποφάσισε να λειτουργήσει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Μενιδίου. Το σχολείο θα λειτουργεί σε αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων που παραχωρήθηκε γι' αυτόν το σκοπό (Δεκελείας 42 στο κέντρο του Μενιδίου).

Νομοσχέδιο με τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο δίνεται υπόσταση θρησκευτικού νομικού προσώπου σε θρησκευτικές κοινότητες. Το νομοσχέδιο δεν αφορά την ελληνική Εκκλησία και την εβραϊκή κοινότητα, που είναι ήδη για λόγους ιστορικού χαρακτήρα ΝΠΔΔ, ούτε τους μουσουλμάνους της Θράκης, καθώς οι μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες. Η Καθολική Εκκλησία και μια σειρά άλλων εκκλησιών, όπως οι ορθόδοξοι Αρμένιοι, οι Κόπτες, οι Αιθίοπες ορθόδοξοι, οι Ασσύριοι, οι Αγγλικανοί και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, θα αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα.

Δέχτηκε ότι υπάρχει εκκρεμοδικία για όσους από τους κατηγορούμενους υπάρχει ήδη απόφαση (έχουν γίνει δύο δικαστήρια) για το ίδιο αδίκημα ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας στην πρότασή του, στην 3η δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει διπλή δίωξη και καταδίκη με τον «τρομονόμο» για ορισμένους, ένα θέμα που από την αρχή της δίκης είχαν θέσει οι συνήγοροι, αφού αυτήν τη στιγμή γίνεται και 4η και 5η δίκη με το ίδιο αδίκημα.

Αυξημένη καταγραφή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ και προγραμματίζει ενημερωτικές δράσεις σε επαγγελματίες Υγείας και στον πληθυσμό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα.

Θανάσιμα τραυματίστηκε ένας 39χρονος Αγγλος, την Τετάρτη το απόγευμα, στην περιοχή Καμάρι Σαντορίνης, ενώ έκανε τζετ σκι. Ο 39χρονος εξέπνευσε κατά την αερομεταφορά του στο Ηράκλειο Κρήτης. Το τζετ σκι του 39χρονου συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με άλλο τζετ σκι, ο χειριστής του οποίου συνελήφθη χτες το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καμιά ανοχή στο φασισμό

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα, με αφορμή την εκλογή μελών της επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απαίτησαν να μην εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή, και στις υπόλοιπες, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Απαίτησαν να μην υπάρχει καμία διευκόλυνση της δράσης της από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, και αφού πρώτα επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, μίλησε για «υποτιθέμενη δολοφονία Φύσσα», ενώ στη συνέχεια ανέσυρε το αισχρό ψέμα των χρυσαυγιτών ότι «ο δολοφόνος ήταν μέλος του ΚΚΕ».

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να τοποθετηθούν στα όσα εμετικά ξεστόμισε ο χρυσαυγίτης.

Κανένας σύμβουλος της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης δεν πήρε το λόγο. Δεν τοποθετήθηκε ούτε ο περιφερειάρχης, κ. Καρυπίδης, ούτε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Δακής. Στάση που σηματοδοτεί ανοχή απέναντι στο φασισμό.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν την ανάγκη απομόνωσης των φασιστών και καλούν τους μαζικούς φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες σε αντίστοιχη κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ