ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκατοντάδες απολύσεις σε ανθρακωρυχεία

Το μεγαθήριο της BHP ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 700 εργάτες

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Εκατοντάδες απολύσεις ανακοίνωσε το αυστραλέζικο μεγαθήριο του Mετάλλου BHP Billiton από επιχείρηση που αποτελεί κοινοπραξία με το ιαπωνικό μονοπώλιο της «Mitsubishi».

Στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της πτώσης της τιμής του άνθρακα, η εταιρεία σχεδιάζει 700 απολύσεις σε μονάδα στο Κουίνσλαντ που συναποτελούν εφτά ανθρακωρυχεία και ένας τερματικός σταθμός.

«Η βιομηχανία άνθρακα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αγορά και έπρεπε να δράσει για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας για τις νέες απολύσεις.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ανθρακα της BHP Ντάλα Βάλε δήλωσε χωρίς περιστροφές - σύμφωνα με τη «Δε Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» - ότι «θα κάνουμε κάθε τι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα ορυχεία θα μείνουν κερδοφόρα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δε θα παραιτηθεί από τη στρατηγική της επιδίωξη να πιάσει νέο ρεκόρ στην παραγωγή, κάτι που σημαίνει δηλαδή αύξηση της εντατικοποίησης για όσους εργάτες συνεχίζουν να δουλεύουν, με δεδομένο ότι στον καπιταλισμό ο εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής δεν αξιοποιείται για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου ή τη βελτίωση των όρων εργασίας αλλά για το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργατών.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «γκρινιάζουν» για την πτώση της τιμής του άνθρακα (που πλέον πωλείται στα 110 δολάρια ο τόνος από 250 πριν από λίγα χρόνια) και τη μείωση της ζήτησης από χώρες όπως η Κίνα (κάτι που συσχετίζουν και με τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στη συγκεκριμένη χώρα).

Η BHP δεν αποκλείει και νέες απολύσεις, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε απολύσεις και σε ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος. Η μονάδα από όπου θα πεταχτούν στο δρόμο 700 εργάτες συνολικά απασχολεί 6.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και χιλιάδες ακόμα μέσω των 5.000 εργολάβων που έχουν «εισβάλει» σ' αυτήν στο πλαίσιο της μείωσης του «κόστους εργασίας». Η ίδια η BHP τη χαρακτηρίζει έναν από τους τέσσερις βασικούς «πυλώνες ανάπτυξης» του Ομίλου μαζί με τους τομείς του σιδηρομεταλλεύματος, του χαλκού και των παραγώγων πετρελαίου.

Την τελευταία διετία, στην Αυστραλία έχουν απολυθεί σχεδόν 13.000 μεταλλεργάτες από τον τομέα των ορυχείων και εταιρείες όπως οι BHP, Rio, Glencore, Vale και Peabody Energy. Η χώρα έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο (βλέπε π.χ. πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για την πώληση ουρανίου στην Ινδία) και δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενεί την έδρα μερικών παγκόσμιων «ηγετών» του κλάδου. Η ΒΗP θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία.

KINA
Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων

Τραυματίας εργάτης από το εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, όπου, όπως φαίνεται, δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας
Τραυματίας εργάτης από το εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, όπου, όπως φαίνεται, δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους 13 είχαν φτάσει χτες το βράδυ (τοπική ώρα) οι νεκροί εργάτες από το δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας, σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην πόλη Λίλινγκ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», που αρχικά έκανε λόγο για 6 νεκρούς, την ώρα που σημειώθηκε η φονική έκρηξη βρίσκονταν στο εργοστάσιο 47 εργαζόμενοι. Εκτός από τους 13 που διαπιστωμένα είναι νεκροί μέχρι χτες υπήρχε ένας αγνοούμενος και 33 τραυματισμένοι, από τους οποίους οι 4 σοβαρά. Ολη η γύρω περιοχή γέμισε συντρίμμια.

Σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, το «Σινχουά» ανέφερε ότι διεξαγόταν έρευνα. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» έκανε λόγο για συμβάν σχετικό με τα μέτρα ασφαλείας, επικαλούμενο αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης που όμως δεν κατονόμαζε.

Τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται διαρκώς στην Κίνα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής επεκτείνονται και βαθαίνουν σε όλο και περισσότερους κλάδους, τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων που βαφτίζονται «κόστος» για τους στόχους των μονοπωλίων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των βιομηχανικών και επιχειρηματικών κύκλων του Χονγκ Κονγκ διαμηνύοντας ότι οι βασικές αρχές και η πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης προς το Χονγκ Κονγκ «δεν έχουν αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξουν». Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα εμπόδια που θέτει το Πεκίνο σε μια άμεση εκλογή του τοπικού κυβερνήτη (σ.σ. το Χονγκ Κονγκ έχει σχετική αυτονομία) ο Τζινπίνγκ τόνισε πως η πολιτική «μια χώρα - δύο συστήματα» «θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα». Στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ χτες συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην τακτική της κινεζικής κυβέρνησης. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί έδρα για μια σειρά επιχειρήσεις, κάτι που συνδέεται με την έντονη κόντρα για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διοίκησή του.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να καταργηθεί η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) στα σχολεία «επιτρέποντας» έτσι στα κορίτσια να τη φορούν από τα δέκα τους χρόνια. «Οι μαθήτριές μας αδημονούσαν», ισχυρίστηκε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Ινδία κατά τις κατολισθήσεις και πλημμύρες που ακολούθησαν τις έντονες βροχοπτώσεις. Στην επαρχία Γκοαλπάρα 90 χωριά αναφέρονται από τα πρακτορεία ως «βυθισμένα».

ΤΑΪΠΕΪ.-- Το Συμβούλιο Εθνικής Ανάπτυξης της Ταϊβάν ανέφερε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες μεταφέρονται εκτός Κίνας καθώς οι μισθοί εκεί «αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς». Από τα τέλη του 2012 συνολικά 44 εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί περίπου 32.000 νέες θέσεις απασχόλησης στην ίδια την Ταϊβάν, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Κάο Σιέν-κούεϊ. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένες εταιρείες μεταφέρονται στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την πολιτική μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός υπερασπιζόταν περισσότερους περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, μια δέσμευση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Το συγκεκριμένο αντιδραστικό νομοσχέδιο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 20% των ενηλίκων Αμερικανών, δηλαδή 42.000.000 άνθρωποι, δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, γεγονός που συνιστά αλλαγή από δημογραφικής και κοινωνικής πλευράς στις ΗΠΑ, σημειώνει ανάλυση των δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας και έρευνα του Κέντρου «Pew», που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η τάση αυτή παρατηρείται εντονότερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, καθώς το 36% δεν ήταν έγγαμο το 2012, ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 1960. Σε ό,τι αφορά τους λευκούς, το ποσοστό των ανύπανδρων ενηλίκων σχεδόν διπλασιάστηκε το ίδιο διάστημα κι έφθασε το 16%, ενώ 26% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους ισπανόφωνους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εκπρόσωπος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» επιβεβαίωσε χτες την απελευθέρωση του 45χρονου Αμερικανογερμανού δημοσιογράφου Μάικλ Σκοτ Μουρ, δύο χρόνια μετά την απαγωγή του, το Γενάρη του 2012, στη Σομαλία ενώ έκανε έρευνα για την πειρατεία. Ο ίδιος δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερωτήματα από δημοσίευμα για πυρηνικά εργοστάσια

Το ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Die Welt», με τον συντάκτη του Χανς Ρούλε να σημειώνει μάλιστα ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τις παρακολουθήσεις συνομιλιών Τούρκων αξιωματούχων που οργάνωνε το Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων, η «Welt» αναφέρει ότι στα συμβόλαια που υπέγραψε η Αγκυρα για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων δεν υπήρχε όρος (όπως γίνεται συνήθως) για την απομάκρυνση των ράβδων καυσίμου,. Κατά το συγκεκριμένο συντάκτη αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα θέλει να κρατήσει στα χέρια της τις ραδιενεργές ράβδους, που έχουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικής βόμβας. Πάντως, ο Ρούλε σε μεγάλο μέρος κάνει ο ίδιος ερμηνεία ενδείξεων και παλιότερων δηλώσεων (όπως του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάποιο γειτονικό κράτος (σ.σ. Ιράν) να έχει στην κατοχή του όπλα τα οποία δεν διαθέτει η ίδια»).

Φυσικά, τα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στο «κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο οι «αποκαλύψεις» αστικών ΜΜΕ (σαν κι αυτή της «Welt») πολλές φορές συνδέονται άμεσα με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που το τελευταίο διάστημα εντείνονται, στο φόντο και ευρύτερων ανακατατάξεων.

Οπως και να 'χει, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την επίσημη επίσκεψη που ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε κάνει ως πρωθυπουργός στην Ιαπωνία τον περασμένο Γενάρη, υπήρξαν αντίστοιχα δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, ιαπωνικά ΜΜΕ έλεγαν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου για κατασκευή οπλισμού. Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τα είχε διαψεύσει δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για εμπλουτισμό ουρανίου στην Τουρκία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ