Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερωτήματα από δημοσίευμα για πυρηνικά εργοστάσια

Το ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Die Welt», με τον συντάκτη του Χανς Ρούλε να σημειώνει μάλιστα ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τις παρακολουθήσεις συνομιλιών Τούρκων αξιωματούχων που οργάνωνε το Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων, η «Welt» αναφέρει ότι στα συμβόλαια που υπέγραψε η Αγκυρα για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων δεν υπήρχε όρος (όπως γίνεται συνήθως) για την απομάκρυνση των ράβδων καυσίμου,. Κατά το συγκεκριμένο συντάκτη αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα θέλει να κρατήσει στα χέρια της τις ραδιενεργές ράβδους, που έχουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικής βόμβας. Πάντως, ο Ρούλε σε μεγάλο μέρος κάνει ο ίδιος ερμηνεία ενδείξεων και παλιότερων δηλώσεων (όπως του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάποιο γειτονικό κράτος (σ.σ. Ιράν) να έχει στην κατοχή του όπλα τα οποία δεν διαθέτει η ίδια»).

Φυσικά, τα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στο «κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο οι «αποκαλύψεις» αστικών ΜΜΕ (σαν κι αυτή της «Welt») πολλές φορές συνδέονται άμεσα με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που το τελευταίο διάστημα εντείνονται, στο φόντο και ευρύτερων ανακατατάξεων.

Οπως και να 'χει, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την επίσημη επίσκεψη που ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε κάνει ως πρωθυπουργός στην Ιαπωνία τον περασμένο Γενάρη, υπήρξαν αντίστοιχα δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, ιαπωνικά ΜΜΕ έλεγαν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου για κατασκευή οπλισμού. Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τα είχε διαψεύσει δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για εμπλουτισμό ουρανίου στην Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ