Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Επαναλήφθηκε το γνωστό ευχολόγιο

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Από τη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη
Από τη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, έγινε χτες η διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή άνω των 130 αξιωματούχων, αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων μετά από πρόσκληση του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν. Τέτοιου είδους συναντήσεις, που έχουν γίνει και στο παρελθόν, έχουν περισσότερο το χαρακτήρα ευχολογίου αφού η προστασία του περιβάλλοντος και το καπιταλιστικό κέρδος σε έναν πλανήτη όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια δεν μπορεί να συμβαδίσουν. Βεβαίως, επειδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου (της αύξησης της θερμοκρασίας) εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους με τις όλο και πιο συχνές καταστροφικές πλημμύρες, εμφανίζονται αρκετές πολυεθνικές που δείχνουν «ευαισθησία» για να επενδύσουν στις λεγόμενες «πράσινες» - οικολογικά ασφαλείς μορφές Ενέργειας. Το κίνητρο ωστόσο είναι και πάλι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη κάλεσε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, λέγοντας ότι ο πλανήτης δεν το αντέχει άλλο. Υποτίθεται ότι με τη συνάντηση αυτή μπορεί να προετοιμαστεί για τον επόμενο χρόνο μια νέα συμφωνία στο Παρίσι ώστε να μην αυξηθεί πλέον η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου και να επιτευχθεί στο τέλος του αιώνα η μηδενική χρήση του πετρελαίου και του άνθρακα.

Πέρα από τον Μπαν Κι Μουν, εκκλήσεις για περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα έκαναν και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, αλλά και ο πρόσφατα ανακηρυχθείς «αγγελιοφόρος της Ειρήνης» ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Στο πλαίσιο της δήθεν ευαισθησίας των καπιταλιστών για το περιβάλλον ο όμιλος «Ροκφέλερ», με δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την απόφαση των μετόχων του να διακόψουν κάθε επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, δηλαδή 50 δισ. δολάρια σε εταιρείες Ενέργειας, για να επενδύσουν τα ποσά αυτά στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Φυσικά και το ζήτημα της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναδεικνύει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων, που δεν ξεπερνιούνται με παροτρύνσεις και «λύσεις», οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν την κύρια αιτία του προβλήματος: Το γεγονός ότι το περιβάλλον είναι πεδίο ληστρικής εκμετάλλευσης των καπιταλιστών και η λεγόμενη πράσινη οικονομία είναι πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε 2.000 πόλεις σε 159 χώρες κατά της κλιματικής αλλαγής την περασμένη Κυριακή και χτες στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου έγιναν και συλλήψεις, γεγονός που επικαλέστηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να συνδεθούν με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ