Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για φάση «πάρε - δώσε» μιλά και ο Ερογλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την περασμένη βδομάδα (ότι «θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πάρε - δώσε, για να μπορέσουν να συμφωνήσουν στην τελική λύση»), που μετά βέβαια έγινε προσπάθεια να ανασκευαστεί, ήταν η σειρά του ηγέτη του ψευδοκράτους να χρησιμοποιήσει αντίστοιχες φράσεις. Ενώ στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), ο Ντερβίς Ερογλου επέλεξε να σημειώσει πως σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να γίνει «πάρε - δώσε» αλλά «η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη στάση της κάνει κάτι τέτοιο δύσκολο».

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «μαξιμαλιστική προσέγγιση» υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι στο τραπέζι με λογικές προτάσεις» και επισήμανε - σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο - ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής, σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν και ότι θα υπάρξει «πάρε - δώσε». Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ανέδειξαν την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων και ανέφερε ότι «η συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με τον Μουν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναστασιάδη, ο Μουν τον διαβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητα» και «ετοιμότητά» του να συμβάλει «αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή». Ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση, «όχι μόνο γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, αλλά και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό συντομότερο λύση του Κυπριακού». Και πρόσθεσε: «Εχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία».

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος παρέθεσε γεύμα και για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία). Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επικαλούνταν διπλωματική πηγή σύμφωνα με την οποία οι 5 συμφώνησαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ευκαιρία για λύση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες ως προς την επιδιωκόμενη λύση του προβλήματος.

Ο Μουν είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκπρόσωπος του Μουν ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού «μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014» (σ.σ. που έκανε λόγο για «δύο συνιστώντα κράτη»). Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως και ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ