Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
«Μαύρες προβλέψεις» για αύξηση των κρουσμάτων αν δεν παρθούν μέτρα...

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΤΛΑΝΤΑ - ΜΙΛΑΝΟ.--

Την πρόβλεψη ότι ο αριθμός των παγκόσμιων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» θα έχει φθάσει μέχρι τις αρχές Νοέμβρη τα 20.000 (από τα περίπου 5.800 που είναι σήμερα) εάν δε ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας στη δυτική Αφρική έκαναν χτες αξιωματούχοι και επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΠΟΥ.

«Χωρίς τη δραστική βελτίωση των μέτρων κατά τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν εκατοντάδες νέα κρούσματα και θάνατοι κάθε εβδομάδα, αλλά χιλιάδες» προειδοποιούν οι ερευνητές του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι η θνησιμότητα των ασθενών ανέρχεται σε 70,8%. Σημειώνουν ακόμη ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο ιός «Εμπολα» μπορεί «να εγκατασταθεί για χρόνια στην περιοχή και να γίνει ενδημικός».

Ακόμη πιο μελανές προβλέψεις έκαναν επιδημιολόγοι από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που εκτιμά ότι τα επίσημα 5.864 κρούσματα που έχει επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θεωρώντας ότι ήδη είναι τετραπλάσια φθάνοντας τις 20.000. Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου υπολογίζουν επιπλέον ότι έως τα μέσα Γενάρη 2015, θα έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό έως και 1.400.000 άνθρωποι σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που δοκιμάζονται από την αρχή της κρίσης, όπως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Ισημερινού.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας από χώρες της ΕΕ ολοκληρώνοντας χτες βράδυ διήμερη συνάντησή τους στο Μιλάνο εκτίμησαν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες μετάδοσης της επιδημίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, σημείωσαν ότι απαιτείται αύξηση των προληπτικών μέτρων και των ελέγχων επαγρύπνησης με δεδομένα τα διογκούμενα κύματα προσφύγων από χώρες της δυτικής και βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη.

Πρέπει, ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την ανάπτυξη τουλάχιστον 3.000 στρατιωτών σε χώρες της περιοχής. Φαίνεται, δηλαδή, ότι και το ζήτημα του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να ανακόψει τη δράση ανταγωνιστικών μονοπωλίων από άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ