Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να καταργηθεί η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) στα σχολεία «επιτρέποντας» έτσι στα κορίτσια να τη φορούν από τα δέκα τους χρόνια. «Οι μαθήτριές μας αδημονούσαν», ισχυρίστηκε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Ινδία κατά τις κατολισθήσεις και πλημμύρες που ακολούθησαν τις έντονες βροχοπτώσεις. Στην επαρχία Γκοαλπάρα 90 χωριά αναφέρονται από τα πρακτορεία ως «βυθισμένα».

ΤΑΪΠΕΪ.-- Το Συμβούλιο Εθνικής Ανάπτυξης της Ταϊβάν ανέφερε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες μεταφέρονται εκτός Κίνας καθώς οι μισθοί εκεί «αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς». Από τα τέλη του 2012 συνολικά 44 εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί περίπου 32.000 νέες θέσεις απασχόλησης στην ίδια την Ταϊβάν, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Κάο Σιέν-κούεϊ. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένες εταιρείες μεταφέρονται στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την πολιτική μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός υπερασπιζόταν περισσότερους περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, μια δέσμευση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Το συγκεκριμένο αντιδραστικό νομοσχέδιο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 20% των ενηλίκων Αμερικανών, δηλαδή 42.000.000 άνθρωποι, δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, γεγονός που συνιστά αλλαγή από δημογραφικής και κοινωνικής πλευράς στις ΗΠΑ, σημειώνει ανάλυση των δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας και έρευνα του Κέντρου «Pew», που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η τάση αυτή παρατηρείται εντονότερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, καθώς το 36% δεν ήταν έγγαμο το 2012, ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 1960. Σε ό,τι αφορά τους λευκούς, το ποσοστό των ανύπανδρων ενηλίκων σχεδόν διπλασιάστηκε το ίδιο διάστημα κι έφθασε το 16%, ενώ 26% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους ισπανόφωνους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εκπρόσωπος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» επιβεβαίωσε χτες την απελευθέρωση του 45χρονου Αμερικανογερμανού δημοσιογράφου Μάικλ Σκοτ Μουρ, δύο χρόνια μετά την απαγωγή του, το Γενάρη του 2012, στη Σομαλία ενώ έκανε έρευνα για την πειρατεία. Ο ίδιος δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ