ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Από αύριο στους δρόμους του αγώνα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Στους δρόμους του αγώνα θα βρεθούν από αύριο οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική αφανισμού τους που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Αίτημα των αγροτών, που με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στα Γιαννιτσά και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, είναι η κατοχύρωση της θεσμικής τιμής του ροδάκινου και η υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Οπως τονίζουν, χιλιάδες ροδακινοπαραγωγών οδηγούνται στην εξόντωση, σαν αποτέλεσμα της ανελέητης επίθεσης που δέχονται από βιομηχάνους και εμπόρους, οι οποίοι με τη στήριξη της κυβέρνησης αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν τους. Τα 45.000 νοικοκυριά, που, κατά κύριο λόγο, ασχολούνται με την παραγωγή αυτού του προϊόντος, οδηγούνται στην κατάρρευση, παρασύροντας στην οικονομική καταστροφή και μια σειρά άλλα επαγγέλματα. Κυρίως οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις τράπεζες και τα χρέη τους όλο να μεγαλώνουν, ενώ πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Απαιτούν να πληρωθούν για το προϊόν τους με τη θεσμική τιμή που έχει οριστεί στις 95,6 δρχ. το κιλό, όπως και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της θεσμικής τιμής και για τη φετινή σοδειά. Οι βιομήχανοι και οι έμποροι πληρώνουν τους παραγωγούς με 52 δρχ. το κιλό το ροδάκινο, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανέρχεται στις 50 περίπου δρχ. το κιλό.

Η κινητοποίηση γίνεται, παρά τις προσπάθειες παραγόντων της κυβέρνησης και προέδρων ομάδων παραγωγών να σπείρουν τη σύγχυση και να εμποδίσουν την προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των δύο νομών. Τις τελευταίες μέρες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επισκέπτονται τα χωριά, όπου το ροδάκινο αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, καλώντας τους αγρότες, αλλά και τους άλλους επαγγελματίες να έχουν μαζική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα τονίζεται ότι οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν τη δύναμη, γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. «Δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά η δύναμη του αγώνα, αυτή τη γλώσσα ξέρουμε καλά να τη μιλάμε και αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οικονομικοί και διαπλεκόμενοι πολιτικοί παράγοντες, διαπλεκόμενοι με την ουσία της πολιτικής καταστροφής που ακολουθούν κάθε απόχρωσης ευρωλάγνοι. Σ' αυτό το προσκλητήριο της τιμής και του αγώνα δεν πρέπει κανείς να λιποτακτήσει. Ολοι στους δρόμους με τρακτέρ και ό,τι άλλο αγροτικό μηχάνημα διαθέτει», αναφέρεται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.


Λ. Ν.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Στις 14 του Φλεβάρη θα ξανακουστεί η αγωνιστική φωνή της αγροτιάς στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών. 

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Συνέχεια στον πολύχρονο αγώνα τους δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που ετοιμάζονται να ξαναβγούν στους δρόμους και να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στις 14 του Φλεβάρη οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου ξεκινούν μια νέα αγωνιστική επίθεση, με νομαρχιακά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών. Η αρχή γίνεται με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κεντρικές πλατείες, χωρίς την παρουσία τρακτέρ. Αν, όμως, δεν εισακουστεί η φωνή τους, ή αν η κυβέρνηση θεωρήσει αδυναμία των αγροτών τη δυνατότητα που της δίνουν να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων τους και την ευκαιρία να ασχοληθεί επιτέλους με την επίλυσή τους, τότε «έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της». Αλλωστε, έχουν προειδοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο μέχρι την τελική δικαίωση, που είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οπως φαίνεται, η νέα μάχη της θεσσαλικής αγροτιάς θα έχει τα γνωρίσματα που είχαν όλες οι προηγούμενες, ιδιαίτερα εκείνες στα 6 τελευταία χρόνια, οι οποίες συγκλόνισαν την Ελλάδα. Θα οργανωθεί από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών. Θα στηρίζεται στην αρραγή ενότητα στη δράση των αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Θα αναπτύξει το διάλογο και τη δημοκρατικότητα στις αποφάσεις, σχετικά με την πορεία και την προοπτική του αγώνα. Θα επιλέγει τις μορφές πάλης με κριτήρια την αποδοχή τους από τους αγρότες και την αποτελεσματικότητά τους. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, αφού κοινά είναι τα προβλήματα και κοινός ο στόχος.

Οι Θεσσαλοί αγρότες θα προβάλουν, και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις τους, τα γνωστά δίκαια αιτήματά τους. Θα προτάξουν, δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των αντιαγροτικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - πάγωμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, περιορισμοί στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.ά. - μαζί μ' εκείνα που αφορούν στην έλλειψη έργων υποδομής - ιδιαίτερα αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων - στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής - εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα σπόρια, στα ανταλλακτικά των μηχανημάτων κ.α. - στην αντιαγροτική λειτουργία του ΟΓΑ και της ΑΤΕ του Χρηματιστηρίου, στην πολιτική δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Θα τους «στεγνώσουν»

Μέσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει φέτος το πρόβλημα της επερχόμενης ξηρασίας στο θεσσαλικό κάμπο. Ο χειμώνας είναι μέχρι τώρα χωρίς πολλές βροχές και χιόνια και οι ταμιευτήρες δεν έχουν γεμίσει. Η κατάσταση αυτή προμηνύει μεγάλη έλλειψη νερού το καλοκαίρι και τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες. Λύση του προβλήματος είναι η κατασκευή των έργων συγκέντρωσης νερού και αρδευτικών δικτύων, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν σταματήσει ή δε γίνονται καθόλου. Η απερήμωση απειλεί τη Θεσσαλία, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναφορτώσει τα σπασμένα της αντιαγροτικής πολιτικής της στους παθόντες αγρότες. Προωθεί, δηλαδή, νέα αντιαγροτικά σχέδια στο όνομα της καταπολέμησης της απερήμωσης, τα οποία αποσκοπούν στο δραστικό περιορισμό των καλλιεργειών και στην επιβολή προστίμων και εισφορών στους αγρότες που θέλουν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Μέχρι και βαριά τέλη στις πομόνες (γεωτρήσεις) σχεδιάζεται να επιβληθούν.

Αγωνία για το βαμβάκι

Από κοντά προστίθεται και η αγωνία των αγροτών για το τι θα γίνει με το βαμβάκι, που είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου. Και μπορεί συγκυριακά φέτος οι τιμές στο βαμβάκι να ήταν κάπως καλύτερες σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο όμως το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.

Μια από τις θηλιές, που βάζουν στους βαμβακοπαραγωγούς Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, είναι ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί φέτος και θα προβλέπει ακόμα χειρότερα μέτρα. Ανάμεσα στις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν είναι η αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20%.

Η κυβέρνηση με διάφορα τερτίπια επιχειρεί να εμπαίξει τους βαμβακοπαραγωγούς και να δημιουργήσει κλίμα αποπροσανατολισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκσυγχρονιστικής πολιτικής κοροϊδίας είναι ότι τον περασμένο Νοέμβρη το υπουργείο Γεωργίας ξαναποφάσισε νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για το 2001. Στις 16/11 έγινε διεπαγγελματική σύσκεψη και μια μέρα αργότερα ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, ανακοινώνει ότι αποφασίστηκε ομόφωνα να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια κατά 5%. Η μείωση αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι την άνοιξη του 2001 θα πάρουν κάτι χαρτάκια που θα τους ορίζουν πόσα στρέμματα θα σπείρουν και τι παραγωγή θα βγάλουν.

Βέβαια, το πάγιο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης, ούτε που το συζητάει η κυβέρνηση, γιατί τέτοιο πράγμα δεν το επιτρέπουν τα επιτελεία της ΕΕ και οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ. Και η κυβέρνηση δε θέλει να στενοχωρήσει την Κομισιόν, ούτε να παραβεί τις εντολές του ΠΟΕ. Ετσι, ασκεί φιλοαγροτική πολιτική... μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας!


Κ. Δ.


ΛΕΣΒΟΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την Πέμπτη

Το σύνολο των μαζικών φορέων και οι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στις επιπτώσεις της

Οι εξευτελιστικά χαμηλές τιμές στο λάδι και η γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι αγρότες και το σύνολο των εργαζομένων της Λέσβου, από τα επιτελεία της ΕΕ και της κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά προβληματική η επιβίωση των κατοίκων. Γι' αυτό και στη μεγάλη παλλεσβιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, που προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, συμμετέχουν άπαντες οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι του νησιού, αντιδρώντας στις κυβερνητικές επιλογές, που πλήττουν στο σύνολό τους τα λαϊκά στρώματα. Ολοι με όσους μιλήσαμε, είχαν ως κοινό σημείο αναφοράς την απαίτηση να σταματήσει, επιτέλους, να πιπιλιέται η καραμέλα της ΕΕ, που αυτή δίνει τις εντολές και η κυβέρνηση απλώς τις εκτελεί, και ζητάνε τον αναπροσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής και δήμαρχος Μυτιλήνης, Θ. Γιακαλής, δήλωσε στο «Ρ» ότι το λάδι είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το νησί και συνεπώς επηρεάζει άμεσα όλη την τοπική οικονομία. Επομένως, επισήμανε, αν δε δοθεί γρήγορα λύση, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, Δ. Σιαμάτης, που υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας, ότι η επίθεση που δέχονται οι αγρότες από τα επιτελεία των Βρυξελλών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και γι' αυτό στην κινητοποίηση της Πέμπτης οι εργαζόμενοι του νησιού θα απεργήσουν και θα δώσουν δυναμικά το «παρών».

Ο δήμαρχος Μανταμάδου, Δ. Καρατζιτζής, επισήμανε στο «Ρ» ότι με πρόσχημα τους πολυδιαφημισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες περικόπτονται κονδύλια, που θα μπορούσαν να δοθούν για την ανάπτυξη της επαρχίας. Εμείς, συνέχισε, «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να μείνουμε σε αυτό τον τόπο και γι' αυτό απαιτούμε να δοθούν πιο μεγάλες τιμές στο λάδι, να σταματήσει η αισχροκέρδεια και το παραεμπόριο και να δοθούν πραγματικά κίνητρα ανάπτυξης στους μικρούς αγρότες».


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ