Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Από αύριο στους δρόμους του αγώνα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Στους δρόμους του αγώνα θα βρεθούν από αύριο οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική αφανισμού τους που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Αίτημα των αγροτών, που με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στα Γιαννιτσά και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, είναι η κατοχύρωση της θεσμικής τιμής του ροδάκινου και η υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Οπως τονίζουν, χιλιάδες ροδακινοπαραγωγών οδηγούνται στην εξόντωση, σαν αποτέλεσμα της ανελέητης επίθεσης που δέχονται από βιομηχάνους και εμπόρους, οι οποίοι με τη στήριξη της κυβέρνησης αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν τους. Τα 45.000 νοικοκυριά, που, κατά κύριο λόγο, ασχολούνται με την παραγωγή αυτού του προϊόντος, οδηγούνται στην κατάρρευση, παρασύροντας στην οικονομική καταστροφή και μια σειρά άλλα επαγγέλματα. Κυρίως οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις τράπεζες και τα χρέη τους όλο να μεγαλώνουν, ενώ πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Απαιτούν να πληρωθούν για το προϊόν τους με τη θεσμική τιμή που έχει οριστεί στις 95,6 δρχ. το κιλό, όπως και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της θεσμικής τιμής και για τη φετινή σοδειά. Οι βιομήχανοι και οι έμποροι πληρώνουν τους παραγωγούς με 52 δρχ. το κιλό το ροδάκινο, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανέρχεται στις 50 περίπου δρχ. το κιλό.

Η κινητοποίηση γίνεται, παρά τις προσπάθειες παραγόντων της κυβέρνησης και προέδρων ομάδων παραγωγών να σπείρουν τη σύγχυση και να εμποδίσουν την προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των δύο νομών. Τις τελευταίες μέρες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επισκέπτονται τα χωριά, όπου το ροδάκινο αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, καλώντας τους αγρότες, αλλά και τους άλλους επαγγελματίες να έχουν μαζική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα τονίζεται ότι οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν τη δύναμη, γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. «Δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά η δύναμη του αγώνα, αυτή τη γλώσσα ξέρουμε καλά να τη μιλάμε και αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οικονομικοί και διαπλεκόμενοι πολιτικοί παράγοντες, διαπλεκόμενοι με την ουσία της πολιτικής καταστροφής που ακολουθούν κάθε απόχρωσης ευρωλάγνοι. Σ' αυτό το προσκλητήριο της τιμής και του αγώνα δεν πρέπει κανείς να λιποτακτήσει. Ολοι στους δρόμους με τρακτέρ και ό,τι άλλο αγροτικό μηχάνημα διαθέτει», αναφέρεται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.


Λ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ