ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή

Από τη συνεδρίαση της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ
Από τη συνεδρίαση της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, η αξιοποίηση του προσχήματος των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» που δημιούργησαν και εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποτέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα γύρω από τα οποία επικεντρώθηκαν πολλές από τις ομιλίες των δεκάδων ηγετών που ανέβηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στο βήμα ομιλητή της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανεβαίνοντας στο βήμα κατηγόρησε τη Δύση για «στρατηγικές γκάφες» στη Μέση Ανατολή και πρότεινε να αναλάβουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις της περιοχής έναν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. «Η ακατάλληλη ανάμειξη στις εξελίξεις στη Συρία είναι σαφές παράδειγμα αυτής της εσφαλμένης στρατηγικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι αυτές οι «στρατηγικές γκάφες» της Δύσης και στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου μετέτρεψαν αυτά τα μέρη του κόσμου «σε παράδεισο τρομοκρατών και εξτρεμιστών». Επέρριψε τις ευθύνες για τη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων «σε συγκεκριμένες μυστικές υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι η λύση για την αντιμετώπισή τους μπορεί να προέρθει «μόνον από την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Πρόσθεσε ότι «στόχος των εξτρεμιστών είναι η δημιουργία χάους στη Μέση Ανατολή, η καταστροφή του πολιτισμού και η αύξηση της ισλαμοφοβίας» ώστε να δημιουργήσουν «γόνιμο έδαφος για περαιτέρω επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην περιοχή μας».

Επέκρινε τη Δύση για τις κυρώσεις κατά του Ιράν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει καλόπιστα τις συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να συγκροτήσει από κοινού ένα σχέδιο που θα νικήσει την ιδεολογία του εξτρεμισμού «που είναι η ρίζα της τρομοκρατίας για να νικήσει και στη μάχη ιδεών και όχι μόνον με τη στρατιωτική ισχύ». Εχοντας λίγες ώρες νωρίτερα συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χ. Ροχανί, απηύθυνε έκκληση προκειμένου να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει «ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση» στη Συρία. Εκτίμησε ότι οι Ιρανοί ηγέτες «θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ηττηθεί η απειλή που συνιστά η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος"».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι συνέβαλαν δραματικά στην άνοδο της ισχύος των «τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή, ενός «τέρατος» που, όπως σημείωσε, «δεν θα ηττηθεί παρά μόνο αν σεβαστούμε τους λαούς της περιοχής». Υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα «συμφωνεί να αγωνισθεί εναντίον της τρομοκρατίας», επικρίνοντας εντούτοις τη στρατηγική που εφαρμόζεται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ είχε ανατραπεί, «μια εξουσία τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχε σήμερα εγκαθιδρυθεί σ' αυτή την εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Ιορδανία» και κατέληξε ότι «η δημοκρατική και συνταγματική κυβέρνηση της Συρίας σταμάτησε τους τρομοκράτες». Τέλος, τάχθηκε υπέρ «μίας βαθιάς δημοκρατικής μεταμόρφωσης» του ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αξιοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Σε επόμενο σημείο, υποστήριξε πως για τη χώρα του μία από τις προτεραιότητες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα. Ζήτησε έτσι τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. «Η συνεχιζόμενη στέρηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένες δυνάμεις για να πυροδοτήσουν άλλες κρίσεις, να εξυπηρετήσουν μυστικές σκοπιμότητες, να διαρρήξουν την αραβική ενότητα, να ελέγξουν τον παλαιστινιακό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Καταφέρθηκε ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή που διασύρουν, όπως είπε, το όνομα του Ισλάμ. Αποκάλυψε τέλος τα σχέδιά του για την οικοδόμηση μίας «ισχυρής οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» με βατήρα το Σχέδιο για ένα Νέο Κανάλι του Σουέζ.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν σημείωσε ως πρωτεύον να «σωθούν οι επόμενες γενιές από τη λαίλαπα του πολέμου», λέγοντας πως η υφήλιος εξακολουθεί ως σήμερα να γίνεται «μάρτυρας του πολέμου και της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι κοινό χαρακτηριστικό πολλών τρομοκρατικών ομάδων είναι πλέον η ανάμιξη ξένων μαχητών ασχέτως εάν ανήκουν σε οργανώσεις όπως η «Αλ Κάιντα» του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, η «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία, η «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία ή το «Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΡΑΝ
«Ισλαμικό Κράτος» και πυρηνικά στο επίκεντρο συνάντησης Κάμερον-Ροχανί

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στην ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 24 Νοέμβρη, συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες Ιράν Χασάν Ροχανί και Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, αναγνωρίζεται η ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες κατά το παρελθόν και χαιρετίζεται η επιλογή του Ιράν να στηρίξει τη νέα ιρακινή κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, καλείται το Ιράν να δώσει ανάλογη στήριξη για το σχηματισμό μίας «νέας κυβέρνησης» στη Συρία «που θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Κάμερον-Ροχανί επικέντρωσαν ένα σημαντικό μέρος της συνάντησής τους στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί νωρίτερα από τον Ιρανό ηγέτη «παγκόσμια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια». Συμφώνησαν ακόμη στην ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας που δίνουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που έγινε στα γραφεία της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, είναι η πρώτη αυτού του επιπέδου που πραγματοποιείται από το 1979. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει» στο τέλος του 2011, όταν είχαν εισβάλει ακραίοι διαδηλωτές στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Τον περασμένο Ιούνη ανακοινώθηκε πως θα ξανανοίξει η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γκρίνια για… αδράνεια του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οτι η τουρκική πλουτοκρατία δε θα παραιτηθεί από τις «ισορροπίες» και τις συμμαχίες που απαιτούν τα δικά της συμφέροντα, αποτύπωσε η παρέμβαση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικρίνοντας τον Οργανισμό για... «αδράνεια», ειδικά στο θέμα της «αντιμετώπισης» των «τρομοκρατών».

Ο Ερντογάν «γκρίνιαξε» επειδή «παρά τις θυσίες (σ.σ. υποδοχή προσφύγων από Συρία και Ιράκ) και προσδοκίες αλληλεγγύης δεν εισπράξαμε το είδος της στήριξης που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα», αφού νωρίτερα είχε δεχτεί επικρίσεις για τη στήριξη που η Αγκυρα (χωρίς να είναι η μόνη) πρόσφερε συστηματικά βοήθεια σε «τζιχαντιστές» τύπου «Ισλαμικό Κράτος» χωρίς φυσικά να το παραδέχεται. Φυσικά, ο ΟΗΕ όχι μόνο δεν διακρίνεται για «αδράνεια», αλλά είναι βασικό άρμα υπηρέτησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η γκρίνια του Ερντογάν πηγάζει από τις «κόντρες» που αφορούν ισορροπίες και σχέδια που η Τουρκία ιεραρχούσε σημαντικά (όπως η ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία).

«Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε» (σ.σ. που αποτελούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) σημείωσε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τη στάση του απέναντι στη Συρία (δηλαδή την κυβέρνηση Ασαντ), τη Γάζα (από την έναρξη των τελευταίων φονικών βομβαρδισμών είχε φορέσει πάλι το προσωπείο του προστάτη των Αράβων), αλλά και την Αίγυπτο (όπου η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι δημιούργησε ανατροπές μη βολικές για τα σημερινά σχέδια του τουρκικού κεφαλαίου).

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το σημερινό Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι «τύραννο» και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες, δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται», συμπληρώνοντας ότι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δίνουν την αίσθηση της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.

Η ομιλία του Ερντογάν προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Καΐρου, ενώ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος «επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να βλαφτούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ