ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προστίθενται νέα στοιχεία στην αντιπαράθεση

Ρωσόφωνος σε σημείο ελέγχου στο Ντονέτσκ
Ρωσόφωνος σε σημείο ελέγχου στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενώ η εκεχειρία στη Νοτιοανατολική Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται με μικροεπεισόδια, ο ενδοϊμπεριλαιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, για την Ουκρανία, καλά κρατεί.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα ευρύ σχέδιο «κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα του να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση «σε χρονικό διάστημα έξι ετών».

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τους δυτικούς να μην άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας, μέχρι η Ουκρανία «να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρων των εδαφών της» και κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επίθεση στη Ρωσία είχε εξαπολύσει την Τετάρτη, κατά την ομιλία του, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για την ανάμειξή της στα εσωτερικά της Ουκρανίας, λες και η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «αθώες περιστερές». Ο Ομπάμα, δε, κυνικά μίλησε για «αγώνα ελευθερίας και δημοκρατίας», όταν η αντιδραστική κυβέρνηση που βοήθησαν να συγκροτηθεί στηρίζεται από εθνικιστές και φασίστες, υμνητές των ναζί.

Απάντηση από την πλευρά του έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που απέρριψε ενώπιον των Ρώσων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου. «Οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ. Ομως, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανέναν τρόπο δική τους υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ απάντησαν ουσιαστικά χτες στην πρόταση περί «ειδικού καθεστώτος» που είχε προτείνει η κυβέρνηση του Κιέβου. Ανακοίνωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από την Ουκρανία προκηρύσσοντας τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 2 Νοέμβρη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου είχε προτείνει τοπικές εκλογές στις δύο περιοχές στις 7 Δεκέμβρη, ενώ προετοιμάζεται υποτίθεται για βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτώβρη. Με αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σπάσει η εύθραυστη εκεχειρία και να υπάρχει νέα στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αλλωστε, τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στην Πολωνία συνεχίζονται ενώ χτες ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δηλώνεται σε όλους τους τόνους ότι ενισχύεται ο στρατός.

ΙΤΑΛΙΑ
«Κόντρα» με αφορμή το νομοσχέδιο για τις απολύσεις

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι επιμένει στην πολιτική εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στην Ιταλία, προετοιμάζοντας το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των απολύσεων με την κατάργηση προηγούμενης νομοθεσίας που προέβλεπε την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που μια απόλυση ήταν άδικη. Το ζήτημα αυτό έχουν θερμά υποστηρίξει οι βιομήχανοι της Ιταλίας, ενώ έχει γίνει εντελώς ψευδεπίγραφά και πεδίο διαπάλης ανάμεσα σε αστούς πολιτικούς που υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά βλέπουν το θέμα ως ευκαιρία, για να ανεβάσουν τις μετοχές τους στη διαφαινόμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα, ο αστικός Τύπος στην Ιταλία και τη χώρα μας κάνει λόγο για αριστερή αντιπολίτευση στον Ρέντσι και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα. Υποτίθεται ότι οι «αριστεροί» είναι όσοι συσπειρώνονται γύρω από τον πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Επίσης, αυτές τις μέρες και ο λαϊκιστής πολιτικός του Κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο έκανε πρόταση συσπείρωσης στους «αριστερούς» του Δημοκρατικού Κόμματος για να μην περάσει το νομοσχέδιο, ενώ χρησιμοποίησε την έκφραση ότι «ο Ρέντσι μεταχειρίζεται την συνομοσπονδία εργαζομένων ως ένα απλό ξεσκονόπανο».

Πάντως, δε φαίνεται ο Γκρίλο να εισακούεται, ενώ 100 βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος σε κοινή δήλωσή τους λένε ότι μπορούν να κάνουν μια παραχώρηση, δηλαδή να δεχτούν την απόλυση αν καθιερωθεί μια αποζημίωση των εργαζομένων που απολύονται άδικα που θα ισούται με τους μισθούς τριών χρόνων.

Γίνεται φανερό ότι η όποια αντιπαράθεση γίνεται για το θεαθήναι καθώς όλοι οι αστοί πολιτικοί έχουν ίδια στρατηγική, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, παρά τις διάφορες παραλλαγές για να χειραγωγούνται τα λαϊκά στρώματα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία των καπιταλιστών καταγράφει έρευνα

Στοιχεία που δείχνουν ότι η καπιταλιστική κρίση επιδρά και στη Γερμανία καταγράφει η έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Μελετών - Ινστιτούτου Πληροφορίας και Ερευνας (CES-IFO) της Γερμανίας, που δόθηκε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα και αναφέρεται στο λεγόμενο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από συστηματικές μετρήσεις που γίνονται με σταθμισμένα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι διευθυντές άνω των 7.000 επιχειρήσεων στη χώρα σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης από την κατάσταση της επιχείρησης και τις προσδοκίες για το επόμενο 6μηνο. Ο δείκτης προκύπτει από το μέσο όρο αυτών των στοιχείων και συγκρίνεται με σημείο αναφοράς το 2005, που καθορίζεται στις 100 μονάδες. Ο δείκτης αυτός καταγράφει τις εκτιμήσεις των καπιταλιστών και φαίνεται να έχει και την έννοια της πίεσης για ακόμα περισσότερα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Πάντως, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη νύφη και την περίοδο των υψηλών δεικτών και την περίοδο των χαμηλότερων, της ύφεσης και της ανάκαμψης.

Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία, που δίνουν το κλίμα, η βιομηχανία και το εμπόριο φαίνεται να έχουν υποχωρήσει το Σεπτέμβρη στις 104,7 μονάδες από 106,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, και να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 2013 ενώ συνολικά διαπιστώνεται ότι η δυναμική της γερμανικής οικονομίας είναι αισθητά μικρότερη. Μεγάλη είναι η υποχώρηση στον τομέα των κατασκευών, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβρη του 2012 αλλά σημειώνεται ότι ιστορικά η δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον είναι μειωμένες. Στο χονδρικό εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώθηκε επίσης ενώ μικρή είναι η μείωση και στο λιανικό εμπόριο. Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Κέντρου, Χανς Βέρνερ Ζιν, επισημαίνει ότι «η απαισιοδοξία των Γερμανών επιχειρηματιών είναι καμπανάκι συναγερμού». Ο συναγερμός βεβαίως για την αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια (π.χ. διεύρυνση της υποαπασχόλησης, της ενοικίασης εργαζομένων κ.λπ.).

ΗΠΑ
Αστυνομική βία σε βάρος εγκύου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης επαναφέρει στις ΗΠΑ το ζήτημα της επιθετικότητας και της καταστολής σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων, μόλις ενάμιση μήνα από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στο Μιζούρι.

Η επίθεση των αστυνομικών που καταγράφηκε σε βίντεο και φαίνεται να ξεκίνησε όταν υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο το 17χρονο γιο μίας εγκύου που διένυε τον πέμπτο μήνα εγκυμοσύνης, επειδή τον θεώρησαν ύποπτο για οπλοφορία. Οταν η μητέρα του, ονόματι Σάντρα Αμεζκίτα, 42 ετών διαμαρτυρήθηκε για την άσχημη συμπεριφορά σε βάρος του γιου της, οι αστυνομικοί την άρπαξαν, την πέταξαν στην άσφαλτο, πράγμα που έκαναν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και στο σύζυγό της όταν αντέδρασε στην επίθεση κατά της οικογένειάς του. Ακολούθως, έριξαν στο έδαφος και μία περαστική που παρενέβη μπροστά στο απαράδεκτο περιστατικό.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Κοντά στις 3.000 οι νεκροί από τον ιό

ΓΕΝΕΥΗ.-

Στους 3.000 πλησιάζουν πλέον τα θύματα του αιμορραγικού ιού Εμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με το νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Οπως ανακοινώθηκε, τουλάχιστον 2.917 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Εμπολα από τους 6.263 που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από 1.550 κλίνες στη Λιβερία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες από την περιοχή Φασανκόνι στη Γουινέα ότι ντόπιοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις ομάδες κρούσης του ιού που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή.

Η εξάπλωση του ιού φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στη Γουινέα, απ΄ όπου ξεκίνησε η επιδημία, αλλά ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, έθεσε χτες τρεις ακόμη περιφέρειες σε επ΄ αόριστον καραντίνα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι πέντε από τις 14 περιφέρειες της χώρας (δηλαδή 1.200.000 άνθρωποι, ήτοι το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού...) έχουν απομονωθεί.

Τέλος, χτες αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ενέκρινε την εκταμίευση μέρους των κονδυλίων που προορίζονταν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν (περίπου 50.000.000 δολάρια) ώστε να χρησιμοποιηθούν, σε πρώτη φάση, στην καταπολέμηση του Εμπολα στη Δυτική Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ