ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
«Ποντιακό» γλέντι και κρητική «μπαλωθιά»

Με δύο σπουδαίες εκπλήξεις έκλεισε χτες η αυλαία της 1ης αγωνιστικής στη β' φάση του Κυπέλλου αφού Καλαμαριά και Χανιά έκαναν το... μπαμ με τις νίκες τους απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναιτωλικό, αντίστοιχα, αποκτώντας παράλληλα προβάδισμα και για την πρόκριση. Σημειώνεται πως με βάση το σύστημα διεξαγωγής, από τους οκτώ ομίλους των 4 ομάδων προκρίνονται οι 2 πρώτες ενώ τα παιχνίδια είναι μονά (δεν υπάρχει ρεβάνς).

Στην Καλαμαριά ο ΠΑΟΚ αγωνιζόμενος αρχικά με σχεδόν εξολοκλήρου αλλαγμένη σύνθεση σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια τα βρήκε... σκούρα απέναντι στους «Πόντιους» του Απόλλωνα, που επικράτησαν με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Ευσταθίου στο 18'. Ακόμα και η επιστράτευση ορισμένων βασικών (Αθανασιάδης, Τζανδαρής, Σκόνδρας) από τον Αγγελο Αναστασιάδη στο β' μέρος προκειμένου ο «Δικέφαλος» να αποφύγει τα χειρότερα, και το ανέβασμα της πίεσης από πλευράς φιλοξενουμένων δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν την αντίσταση των γηπεδούχων. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ στις εσωτερικές υποχρεώσεις.

Στο Αγρίνιο τα Χανιά έριξαν... μπαλωθιά πρόκρισης απέναντι στον Παναιτωλικό αφού επικράτησαν με 1-0 και πλέον ισοβαθμούν στην κορυφή του ομίλου μαζί με τον Παναθηναϊκό. Το νικητήριο γκολ σημείωσε στο 51' ο Πάγκαλος με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι είχαν ευκαιρίες για να σημειώσουν και δεύτερο γκολ. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι δεν έπεισαν, με τις ...ρεζέρβες τους να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα κυρίως στο χώρο του κέντρου.

Στο τρίτο παιχνίδι που έγινε χτες και αποτελούσε μια μονομαχία... Super League o ΠΑΣ Γιάννενα ως γηπεδούχος νίκησε την Κέρκυρα με 1-0 και πήρε μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο πρωτάθλημα (αλλά εκτός) πριν τέσσερις μέρες. Οι Ηπειρώτες σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι των Φαιάκων και με σκόρερ στο 13' τον καλύτερο παίκτη της αναμέτρησης, τον Ακόστα, έφθασαν στη νίκη.

Οι βαθμολογίες: 2ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΣ Γιάννινα 3, Καλαμαριά 3, ΠΑΟΚ 0, Κέρκυρα 0. 8ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΟ 3, Χανιά 3, Ολυμπιακός Βόλου 0, Παναιτωλικός 0.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Στον τελικό του ατομικού η Φίλιου

Tην πρώτη διάκριση για την ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής πρόσφερε χτες η Βαρβάρα Φίλιου, που ως επιστέγασμα της καλής της παρουσίας μέχρι τώρα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Η Ελληνίδα γυμνάστρια που από την αρχή των αγωνισμάτων βρισκόταν σε θέση που οδηγούσε στον τελικό του αγωνίσματος κατάφερε να παραμείνει σε αυτή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αφού ήρθε 15η στη γενική κατάταξη με 49,699 β. ενώ η πρώτη 25άδα ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση. Οσον αφορά την παρουσία στο όργανο με το οποίο έκλεισε το πρόγραμμα του σύνθετου ατομικού, την κορδέλα, η Φίλιου πήρε χαμηλότερη βαθμολογία απ' ό,τι στα υπόλοιπα όργανα (18η με 15,975). Ετσι έχασε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον δεύτερο στόχο της που ήταν η συμμετοχή σε κάποιον τελικό των οργάνων. Ωστόσο και σε αυτό έφθασε πολύ κοντά αφού η Ελληνίδα αθλήτρια είναι δεύτερη επιλαχούσα για τον τελικό της μπάλας. Η δεύτερη Ελληνίδα που συμμετείχε στο σύνθετο ατομικό, η 17χρονη Κορίνα Αλευρογιάννη, κατετάγη 40ή στο σύνθετο ατομικό με 46,183 βαθμούς. Στην κορδέλα ήταν 37η με 15,233 βαθμούς. Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο θα ριχτεί στη μάχη και η Εθνική ομάδα του ανσάμπλ.

Σε ρυθμούς Παγκοσμίου και η ενόργανη

Με προορισμό τη Νανίνγκ της Κίνας αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα η Εθνική ομάδα ανδρών/γυναικών της ενόργανης γυμναστικής προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Οκτώβρη. Την ομάδα των ανδρών απαρτίζουν οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Χρήστος Λυμπανοβνός (αναπληρωματικός), ενώ την ομάδα των γυναικών οι Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Μαγδαλένα Τριχοπούλου, Βάλια Πλυτά, Μαρία Σίμου, Αργυρώ Αφράτη, Μυρόπη Χριστοφιλάκη (αναπληρωματική). Για τα μέλη της ελληνικής αποστολής υπάρχει διπλός στόχος αφού εκτός της διάκρισης στη διοργάνωση θέλουν να κάνουν και το πρώτο βήμα για τον αντίστοιχο που αφορά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία το 2016. Και αυτό γιατί οι 24 καλύτερες χώρες της ομαδικής κατάταξης θα αποκτήσουν δικαίωμα να αγωνιστούν με πλήρη, εξαμελή, ομάδα και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο του 2015 στη Γλασκόβη, όπου θα δοθούν τα πρώτα Ολυμπιακά εισιτήρια. Αντίθετα, οι Εθνικές ομάδες που θα μείνουν φέτος εκτός 24άδας θα μπορούν να στείλουν μόνο τρεις αθλητές στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

ΒΟΛΕΪ
Στον... αέρα η Α1 ανδρών

Μπορεί να απομένουν κάτι λιγότερο από τρεις βδομάδες για την προγραμματισμένη έναρξη της Α1 ανδρών (11 Οκτώβρη), ωστόσο τα πάντα είναι «στον αέρα» εξαιτίας της διαφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΑΠ) και των διαιτητών της κατηγορίας. Αιτία του προβλήματος είναι το οικονομικό, με τη Λίγκα των ομάδων να προτείνει μειώσεις και το Σύνδεσμο των διαιτητών να είναι αρνητικός σε αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν οφειλόμενα από την προηγούμενη χρονιά. Σημειώνεται πως η ΕΣΑΠ έχει προτείνει επίσημα το συνολικό διαιτητικό κόστος να ανέρχεται στα 360 ευρώ. Από την πλευρά της η ΟΔΒΕ αφού υπενθυμίζει τη μείωση κατά 50% που έχουν υποστεί οι διαιτητές τα τελευταία χρόνια αντιπροτείνει τη διατήρηση στα περσινά επίπεδα που ήταν 515 ευρώ για όλους (180 ο πρώτος και ο δεύτερος διαιτητής, από 30 ευρώ επόπτες και γραμματεία και 65 ευρώ ο κομισάριος). Μέχρι στιγμής πάντως κάποια λύση δεν έχει βρεθεί.

  • Τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται να οδηγούν τη γυναικεία ομάδα της ΑΕΚ εκτός Ευρώπης και να τη φέρουν αντιμέτωπη με βαριά τιμωρία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι «κιτρινόμαυρες», αν και έχουν δηλωθεί στο Challenge Cup και κληρώθηκαν ήδη με αντίπαλο το νικητή του ζευγαριού Ζοκ Μπιμπάλ - Τζεστίβο Μπρσκο, μελετούν το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη διοργάνωση αφού δεν έχουν λυθεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εάν συμβεί αυτό η Ενωση και αφού έχει δηλωθεί αρχικά αντιμετωπίζει τιμωρία που περιλαμβάνει από βαρύ χρηματικό πρόστιμο μέχρι διετή αποκλεισμό.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Χωρίς κόσμο η πρώτη κόντρα των «αιωνίων»

Με άδειες εξέδρες θα διεξαχθεί το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» στο μπάσκετ, αυτό για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, που είναι προγραμματισμένο για τις 8/10 στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι νοκ άουτ. Χτες το ΑΣΕΑΔ απέρριψε την έφεση των «πρασίνων» κατά της ποινής που τους είχε επιβληθεί για μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Η συγκεκριμένη τιμωρία αφορούσε τη συμπλήρωση από πλευράς Παναθηναϊκού 7 επιπλήξεων.

  • Το τελευταίο βήμα που χρειαζόταν πριν κάνει την προσπάθεια στο... και 1 (αφού έληξε και η τελευταία παράταση που του είχε δοθεί) ώστε να παραμείνει στην Α1 μέσω του πιστοποιητικού συμμετοχής έκανε ο Πανιώνιος. Οπως ενημέρωσαν οι «κυανέρυθροι», εγκρίθηκε η εγγυητική επιστολή των 100.000 ευρώ που χρειαζόταν ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και πλέον θα περιμένει τη σύσκεψή της τη Δευτέρα για τις εξελίξεις.
  • Με εμφανή τα σημάδια κούρασης, πολλά λάθη (19) και αμυντικές αδυναμίες ο Ολυμπιακός υπέστη χτες στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη του ήττα στα φιλικά που έχει δώσει μέχρι σήμερα χάνοντας από τη Μάλαγα με 82-69 στο πλαίσιο διεθνούς τουρνουά.
ΠΟΛΟ
Αποστολή... εκτός έδρας για Ολυμπιακό

Μέσα στο σπίτι της θα προσπαθήσει να κάνει τη... ζημιά η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού στην ισπανική Σαπαντέλ στο μεταξύ τους αγώνα που αφορά το Σούπερ Καπ της Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκες» ως κάτοχοι του Λεν Τρόφι και οι Ισπανίδες ως πρωταθλήτριες Ευρώπης θα κοντραριστούν στις 21 Νοέμβρη στη Βαρκελώνη για τον τίτλο της «υπερπρωταθλήτριας». Ωστόσο, η αποστολή της ελληνικής ομάδας έγινε ακόμα πιο δύσκολη μετά την ανακοίνωση ότι ο αγώνας θα γίνει στη Βαρκελώνη (έδρα της Σαπαντέλ) που είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή του. Για το ίδιο θέμα ενδιαφέρον υπήρξε και από πλευράς Ολυμπιακού ωστόσο προτιμήθηκε η καταλανική πόλη. Μάλιστα, εκεί θα γίνει και ο αντίστοιχος τελικός των ανδρών μεταξύ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελονέτα και της ρωσική κατόχου του Λεν Τρόφι, Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ.

  • Μπορεί η παράταση από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού για τις αδειοδοτήσεις των κολυμβητηρίων να έλυσε (μερικώς) το θέμα σε κάποια από αυτά, εντούτοις τα γενικότερα προβλήματα στη λειτουργία τους παραμένουν. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το κολυμβητήριο στα Ιλίσια που... κατέβασε ρολά για δυο μήνες λόγω εργασιών, με αποτέλεσμα το... ξεσπίτωμα αρκετών συλλόγων της περιοχής που το χρησιμοποιούσαν.
SUPER LEAGUE
Νοκ άουτ Ντουρμάζ, Σιόβας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οριστικά εκτός της διάθεσης του Μίτσελ για τα επόμενα σημαντικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη του Ολυμπιακού τέθηκαν οι Ντουρμάζ και Σιόβας, που είχαν τραυματιστεί στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή, την Τρίτη. Ο πρώτος, που υπέστη θλάση β' βαθμού, θα μείνει εκτός δράσης για 30 μέρες, ενώ για τον δεύτερο (τράβηγμα) τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού τέθηκε εκτός δράσης για 10 μέρες και μετά η κατάσταση θα εκτιμηθεί.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ο Σταύρος Τριτσώνης του Συνδέσμου Αθηνών ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League. Στο δεύτερο πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής, αυτό του έτερου πρωτοπόρου ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον ΟΦΗ στην Τούμπα, διαιτητής θα είναι ο Θάνος, του Συνδέσμου Γρεβενών. Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης: Γιάχος, Πανιώνιος - Skoda Ξάνθη: Στυλιάρας, Παναθηναϊκός - Νίκη Βόλου: Αμπάρκιολης, Βέροια - ΠΑΣ Γιάννινα: Δημητρόπουλος, Εργοτέλης - Παναιτωλικός: Ιωαννίδης, Λεβαδειακός - Κέρκυρα: Μιχάλης Βοσκάκης, Καλλονή - Πανθρακικός: Σιδηρόπουλος.

ΞΑΝΘΗ: Ο νέος τεχνικός της ομάδας, Ραζβάν Λουτσέσκου, παρουσιάστηκε χτες από τη διοίκηση της ΠΑΕ, με τον Ρουμάνο προπονητή να δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της ομάδας, ωστόσο να παραδέχεται τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου οι παίκτες να αφομοιώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη φιλοσοφία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ