ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ

Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το μείγμα πολιτικής που θα ωφελήσει καλύτερα το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα 2.023,7 δισεκ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee) για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η είδηση προκάλεσε νέες συζητήσεις στα αστικά επιτελεία καθώς είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το «όριο» των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι το χρέος διπλασιάστηκε από το 2003. Σήμερα, αντιστοιχεί στο 95,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» επικαλούνταν «πληροφορίες» ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2015 το χρέος θα φτάσει το 98% του ΑΕΠ.

Πριν από λίγο καιρό, η γαλλική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δε θα «καταφέρει» να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό στόχο «προσαρμογής» του χρέους στο 3%, διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστεί ακόμα τρία χρόνια. Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί κράτος - μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μην πληροί το καθήκον του απέναντι στα άλλα κράτη - μέλη» και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λάβει την απαραίτητη "αποτελεσματική δράση" να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ...η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόσει τους κανόνες».

Η διαδικασία «συμμόρφωσης» των κρατών - μελών στις δημοσιονομικές «οδηγίες» των Βρυξελλών αποτελεί σημείο «τριβής» στο εσωτερικό της ΕΕ στο πλαίσιο της διαπάλης για το ποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα εγγυηθεί έξοδο από αυτή και φυσικά ποιες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου θα βρεθούν ενισχυμένες έναντι άλλων την επόμενη μέρα. Σ' αυτήν τη βάση, η Γερμανία εμφανίζεται πιο «αυστηρή» με την τήρηση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας (καθώς σ' αυτήν φαίνεται να υπερισχύουν οι φωνές στήριξης της «περιοριστικής» πολιτικής), ενώ άλλες χώρες (ανάμεσά τους και οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) εμφανίζονται να υποστηρίζουν μια «χαλαρότερη» εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών, προσδοκώντας ότι έτσι θα ωφεληθούν τα ίδια. Φυσικά, αυτή η «κόντρα» δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, που συμπιέζονται σε κάθε περίπτωση και στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Χτες, η γαλλική κυβέρνηση «υπενθύμισε» ότι το 2015 θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τα 53,17 δισ. ευρώ από 56,84 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Πρόκειται για μία μόνο από τις αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί από την άνοιξη ακόμα, στο πλαίσιο απαραίτητων «οικονομιών» που, όπως επανέλαβε και προχτές ο Φρανσουά Ολάντ, «δε μπορεί να μην είναι επίπονες».

Κινητοποιήσεις ενάντια στο «άνοιγμα» επαγγελμάτων

Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στη Γαλλία μεγάλες κινητοποιήσεις από μια σειρά (κύρια) ελευθεροεπαγγελματίες σε ειδικότητες όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι που αντιδρούν στο λεγόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους. Οπως έχει ήδη προχωρήσει και στην Ελλάδα, η αστική εξουσία και στη Γαλλία επιταχύνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε μονοπώλια να κυριαρχήσουν σε μια σειρά κλάδους, όπου μέχρι σήμερα η κατάσταση δυσκόλευε τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη νότια Γαλλία, περιοχές της οποίας έχουν πληγεί από πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια. Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας. Στην περιοχή του Μονπελιέ αναφέρθηκε ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λεζ, που διασχίζει την πόλη. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό.
ΗΠΑ
Πενθήμερη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού

Ο Ναρέντρα Μόντι ενώ φτάνει στο Λευκό Οίκο
Ο Ναρέντρα Μόντι ενώ φτάνει στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να τον υποδέχεται χτες στο «οβάλ γραφείο» του Λευκού Οίκου ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ.

Σε χτεσινό κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Μια ανανεωμένη αμερικανο-ινδική εταιρική σχέση για τον 21ο αιώνα» στην «Ουάσιγκτον Ποστ», Ομπάμα και Μόντι σημειώνουν ότι ΗΠΑ και Ινδία «μέσα από τις κοινές μας προσπάθειες, τη φυσική και μοναδική συνεργασία μας μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης για πολλά χρόνια», ενώ επισημαίνεται ακόμα ότι οι δυο χώρες συνδέονται «με κοινές αξίες».

Ορισμένα ΜΜΕ σχολίαζαν ως ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Μόντι έγινε δεκτός για δύο μέρες στο Λευκό Οίκο (αντί για μία που συνηθίζεται για τους ηγέτες ξένων χωρών).

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των δύο ηγετών αναμενόταν να βρεθεί (σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου) η συνεργασία στους τομείς της «καθαρής Ενέργειας», της «ασφάλειας», της «κλιματικής αλλαγής» αλλά και θέματα «περιφερειακού ενδιαφέροντος», όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Απαγορεύει το δημοψήφισμα στην Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παράνομο κρίθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στην καταλανική Βουλή και η τοπική κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξή του για τις 9 Νοέμβρη. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, στις 18 Σεπτέμβρη, και εκφράζει τη διάθεση συγκεκριμένου τμήματος του κεφαλαίου, που βλέπει στην απόσχιση από την Ισπανία δυνατότητες μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Το δικαστήριο ανταποκρίθηκε στην προσφυγή που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συνταγματική πρόβλεψη να μην μπορεί να γίνει σε μεμονωμένες επαρχίες δημοψήφισμα παρά μόνο στο σύνολο του κράτους. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε αναστολή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και επιφυλάχθηκε να αποφανθεί με λεπτομερή τρόπο σε διάστημα έως και 5 μηνών.

Πάντως, και στην περίπτωση της Καταλονίας, η αστική τάξη που κινεί το θέμα «πατάει» στα διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις και στη διαφορετική γλώσσα, που υπάρχουν στο πολυεθνοτικό ισπανικό κράτος που συγκροτήθηκε από τα πρώην φέουδα (σήμερα λέγονται «αυτόνομες κοινότητες») και όπου διατηρείται ο αναχρονιστικός θεσμός της βασιλείας, με τον βασιλιά να είναι ο αρχηγός του κράτους. Οι «αυτόνομες κοινότητες» (στην ουσία έχουν χαρακτήρα συνομόσπονδων κρατιδίων) με τοπικά κοινοβούλια και διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας και δικαιοδοσίες σε διάφορους τομείς, με τους νόμους της κεντρικής διοίκησης να υπερισχύουν. Η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία έχουν αναγνωριστεί ως εθνότητες, ενώ οι αστικές τάξεις προβάλλουν ότι είναι έθνη. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών δυνάμεων, αξιοποιείται από τις αστικές τάξεις για να «πλασάρεται» ως υπαίτιος για τα προβλήματα των εργαζομένων η «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη» και βέβαια να κρύβεται η γενεσιουργός αιτία που είναι η ίδια η καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, την οποία όλοι οι αστοί ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής υπηρετούν.

Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Και, βέβαια, οι αποσχιστικές τάσεις αναπτύσσονται και σε άλλα κρατίδια όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Γαλικία.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέο ρεκόρ της ανεργίας στους νέους

ΡΩΜΗ.--

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία των νέων στην Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής Ista, τον Αύγουστο έφτασε το 44,2%. Παρουσίασε 1% αύξηση σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 3,6% αύξηση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ενώ η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (με τον κωδικό «Jobs Act») οι οποίες ισχυρίζεται ότι θα ενισχύσουν την απασχόληση. Στην πραγματικότητα, θα ενισχύσουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η ρύθμιση που διευκολύνει περαιτέρω τις απολύσεις, η οποία μάλιστα συνδέεται με μια ενδοαστική αντιπαράθεση που εκτείνεται και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) του Ρέντσι. Πάντως, προχτές, σε συνάντηση στελεχών του ΔΚ η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε με 130 ψήφους έναντι 20 κατά και 11 αποχών. Τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση Ρέντσι ύψωσε (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝSA) ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αλλά και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Αρκετοί διαφωνούντες δήλωσαν μάλιστα ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τροποποιήσεων και στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Από τη μεριά του ο Ρέντσι είπε ότι «η περίοδος των συμβιβασμών έχει παρέλθει οριστικά», όπως και ότι «αν δεν προχωρήσουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις θα τις κάνουν οι Βρυξέλλες, οι σχολιαστές, οι τεχνοκράτες». Πάντως, ενδεικτικές του πώς εννοούν τη μείωση της ανεργίας είναι οι επισημάνσεις εργοδοτικών οργανώσεων ότι στη φετινή αύξηση της ανεργίας των νέων επέδρασε ο άσχημος καιρός που έπληξε τον τουρισμό και «έκοψε δουλειές» από προσωρινά απασχολούμενους ναυαγοσώστες, μάγειρες, σερβιτόρους, αλλά και επηρέασε τη συγκομιδή μιας σειράς αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, αν δεν συνέβαιναν αυτά οι εποχικές δουλειές και η μερική απασχόληση θα θεωρούνταν μείωση της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ