ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων την Τετάρτη 8 Οκτώβρη με αιχμή τον καταρροϊκό πυρετό

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, ενώ η Τετάρτη 8 Οκτώβρη έχει αποφασιστεί να είναι μέρα δράσης για τους κτηνοτροφικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στις 8/10, στις 11 π.μ., στον κόμβο της Αμφιλοχίας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ) και την ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας, με κεντρικό θέμα τον καταρροϊκό πυρετό.

Στα Χανιά, κινητοποίηση θα γίνει από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο στις 8/10, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, επίσης με αιχμή το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού. Σύσκεψη οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Νομού Χανίων στις 22/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων να συζητήσουν τις συνέπειες της εφαρμογής της ΚΑΠ 2015-2020, καθώς και για το συντονισμό τους με Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους όλης της χώρας σε ένα πανελλαδικό πρόγραμμα δράσης. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, σχεδιάζονται κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών, που προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει καλέσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, που οργανώνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Στη Σάμο, η «Αγροτική Αναγέννηση», η παράταξη που στηρίζει η ΠΑΣΥ στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό

Περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας έκανε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αρτας, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΚΑ σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς, όσο και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ερη Κόντου, και ο γραμματέας του, Παναγιώτης Κυρτσάς, κάλεσαν τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στα καλέσματα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που χωρίζει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς», στις συμβιβασμένες ηγεσίες που καλλιεργούν την ταξική συνεργασία. Να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν από τη δράση των εργοδοτικών σωματείων της περιοχής, όπως του εργοστασίου «ΒΙΚΗ», που στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας υιοθέτησε όλες τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης, όπως υπενθύμισαν, ήταν και μείωση μισθών να υποστούν οι εργαζόμενοι, και απολύσεις να γίνουν, και να παραμένουν απλήρωτοι. Επισήμαναν πως κάθε βήμα πίσω, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα χειρότερα αλλά προετοιμάζει το έδαφος να έρθουν μια ώρα νωρίτερα, ενώ αντίθετα εκεί που οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι στα σωματεία και ενωμένοι στη βάση των δικών τους συμφερόντων, με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις μπορούν να καθυστερούν μέτρα, ακόμα και να έχουν κατακτήσεις.

Αναφέρθηκαν ακόμα στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του σωματείου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τους αγωνιστές και όχι τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, ώστε να παραμείνει το σωματείο ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Χαιρετίζει τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στην κινητοποίηση για τα χρέη

Τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην προχτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζει η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στο συλλαλητήριο της Κοινωνικής Συμμαχίας, αύριο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια.

«Για την κινητοποίηση αυτή δούλεψαν με σχέδιο δεκάδες στελέχη διοικητικών συμβουλίων και άλλοι συνάδελφοι στα σωματεία τους, στις ενώσεις, στις γειτονιές, σε επιτροπές και σε Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ. Ξεπέρασαν προσωπικές και άλλες δυσκολίες, έδωσαν τη μάχη με αυταπάρνηση. Στην Αττική πήραν αποφάσεις πάνω από 30 φορείς που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, έγιναν δεκάδες ΓΣ, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις», σημειώνει η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Επιπλέον, υπογραμμίζει: «Η δουλειά αυτή είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Γεμίζει με αυτοπεποίθηση, πείρα και αγωνιστικότητα τα σωματεία μας, τα οποία πρέπει να γίνουν πόλοι αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα, αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο».

Κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή να τραντάξουμε το Ηράκλειο

Τη στάση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Απέρριψε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου την πρόταση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 4 Οκτώβρη και την 1η Νοέμβρη, με το «επιχείρημα» ότι σε αυτά καλεί το ΠΑΜΕ. Αυτό απάντησαν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου στην πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

«Για μια ακόμα φορά το προεδρείο που διαφημίζει παντού την "αγωνιστικότητά" του, ότι "πρωτοπορεί" πανελλαδικά, ότι "συγκρούεται" με τις αντεργατικές πολιτικές και έρχεται σε "σύγκρουση" με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, απέδειξε και σήμερα πόσο απέχει στην πράξη από όλα αυτά», σχολιάζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. «Αυτοί που "κόπτονται" για την ενότητα, ρίχνουν για άλλη μια φορά νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ακολουθώντας στην ουσία τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δεν παίρνει καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, συμβάλλουν στο να μην κινείται φύλλο στους χώρους δουλειάς!», επισημαίνει. Καλεί σωματεία, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νεολαία και γυναίκες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. «Κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή να τραντάξουμε το Ηράκλειο, να βουλιάξει το Σύνταγμα!», είναι το κάλεσμα στο οποίο καταλήγει.

ΠΕΡΑΜΑ
Δείγμα γραφής από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Ακόμα μια απόδειξη για το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, του «παλιού» και του «νέου» κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσφέρει ο τρόπος που αντιμετώπισαν τη χτεσινή στάση εργασίας συνδικαλιστές της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής» αλλά και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Περάματος. Η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει για χτες τρίωρη στάση εργασίας, για να συμπαρασταθεί στον κλάδο των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ) που βρίσκονται σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οπως στηλιτεύει η ΔΑΣ - ΟΤΑ στο Δήμο Περάματος, «συνδικαλιστές της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής" (πρώην ΠΑΣΚΕ), η γραμματέας του Συλλόγου μας (ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνουν φωναχτά ότι η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) στάση εργασίας δεν καλύπτει τους εργαζόμενους στους Δήμους». Η ΔΑΣ επισημαίνει αυτό που είναι σε όλους γνωστό, δηλαδή ότι κάθε εργαζόμενος καλύπτεται συνδικαλιστικά από τις αποφάσεις του τριτοβάθμιου οργάνου, όπως είναι η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

«Ετσι εννοούν την ενότητα των εργαζομένων, έτσι δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε κλάδο που κινητοποιείται για τις απολύσεις, την αξιολόγηση, το κλείσιμο νοσοκομείων. Ετσι οργανώνουν - υπονομεύουν τις όποιες κινητοποιήσεις, αποτρέποντας τους συναδέλφους να συμμετέχουν», σημειώνει η ΔΑΣ. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους: «Καμία εμπιστοσύνη. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Κόντρα στην τακτική της απαξίωσης - υπονόμευσης, μαζικοποιήστε τις γενικές συνελεύσεις. Αλλάξτε τους συσχετισμούς που άφησαν το κίνημα ανέτοιμο, που δημιουργούν αυταπάτες, που εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους να ζουν με τα ψίχουλα».

Νέες αξιώσεις για «Λευκές Νύχτες»

Μπορεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές να «πάγωσε» προσωρινά, περιμένοντας την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απελευθέρωση όμως του ωραρίου των εργαζομένων στο εμπόριο κάθε άλλο παρά έχει φρενάρει. Εκτός από την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν βάλει στόχο να κάνουν και τη νύχτα των εμποροϋπαλλήλων ...μέρα.

Τις μεθοδεύσεις Εμπορικών Συλλόγων που σχεδιάζουν «Λευκές Νύχτες», υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ατελείωτα ωράρια μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο Σύλλογος αναφέρεται συγκεκριμένα στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς την περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου, για τη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στις 24 Οκτώβρη, αλλά και σε αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Νέα Σμύρνη που σχεδιάζεται για τις 10 Οκτώβρη. «Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ήδη πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας», τονίζει ο Σύλλογος και ζητά συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής πριν έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οποιοδήποτε αίτημα για «Λευκή Νύχτα» .

Απόλυση μέλους του σωματείου

Επιπλέον, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την απόλυση εργαζομένου, δραστήριου μέλους του σωματείου, από την επιχείρηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΜΙΔΗΣ» και διεκδικεί την ακύρωσή της. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόλυση δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αφορά συνάδελφο - συνδικαλιστή που με τη στάση και δράση του μέσα στο χώρο δουλειάς ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τη δράση και τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, κι έβαζε εμπόδιο στους σχεδιασμούς του εργοδότη για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κι απολύσεις». Επισημαίνει πως «η πρακτική της "οικογενειακής" επιχείρησης "ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΜΙΔΗΣ" δεν διαφέρει σε τίποτα από τις πρακτικές των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου», αφού αξιοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους και τα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων: «Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων voucher, ακόμα και μια επιχείρηση με 4 εργαζόμενους μπορεί να απασχολήσει για πεντάμηνη "πρακτική" επιδοτούμενο/-ους άνεργο/-ους χωρίς να πληρώσει οτιδήποτε σε μισθό κι ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου

Το σοβαρό τραυματισμό οικοδόμου, που καταπλακώθηκε από μαντρότοιχο καθώς εργαζόταν στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου με σπασμένη λεκάνη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας. Πρόκειται για τον 28χρονο Γκρέτα Βελή, πατέρα δύο μικρών παιδιών, ενώ στο ίδιο «ατύχημα» τραυματίστηκε ελαφρά ακόμα ένας οικοδόμος. Το συνδικάτο καταγγέλλει ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας και ότι οι δύο οικοδόμοι «εργάζονταν ανασφάλιστοι τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια σε εργολάβο που δραστηριοποιείται στην περιοχή».

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το νοσοκομείο απαιτεί και τα μαλλιά της κεφαλής του για τη νοσηλεία του και επίσης κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να απελαθεί αν δεν έχει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Απαιτούμε να νομιμοποιηθεί ο εργαζόμενος άμεσα, να καλυφθούν όλα τα έξοδα νοσηλείας του από τον εργολάβο και να ασφαλιστεί», αναφέρει το Συνδικάτο και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να δοθεί λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ