ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ
Στο σκαμνί η πολιτική άποψη

Αγωγή ενάντια σε συνδικαλιστές, στελέχη του ΚΚΕ στη Χίο, έχει καταθέσει εκπρόσωπος ΚΟΙΝΣΕΠ που δραστηριοποιείται στο νησί

Την ποινικοποίηση της πολιτικής θέσης και γνώμης, όταν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, που επιχειρείται με την κατάθεση αγωγής ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Την αγωγή, που εκδικάζεται αύριο και αξιώνει την καταβολή 70 χιλιάδων ευρώ από τον καθένα ως αποζημίωση, έχει καταθέσει ενάντια στον Μάρκο Σκούφαλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, και στον Γιώργη Αμπαζή, μέλος της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δ. Χίου, καθώς και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νησιού, ο ιδιοκτήτης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) «ΑΚΜΗ».

Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη και τονίζει ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης. Σημειώνει ότι «οι σύντροφοι που επέλεξε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος να επιτεθεί, έδρασαν και εξέφρασαν τη θέση του ΚΚΕ, τη θέση συνδικάτων στα οποία και ανήκουν, ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι οποίες (...) υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς (...) Στη Χίο, η ΚΟΙΝΣΕΠ "ΑΚΜΗ" προσπάθησε να υπογράψει σειρά συμβάσεων με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με απευθείας ανάθεση, χωρίς επιτυχία λόγω και της πίεσης που άσκησε η "Λαϊκή Συσπείρωση", η οποία οδήγησε συνολικά στο να μην προχωρήσουν αυτές οι συμβάσεις που έβλαπταν το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών».

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου και ο Σύλλογος Γυναικών του νησιού. Καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης, αύριο Τετάρτη 8 Οκτώβρη στα δικαστήρια.

Συνδικαλισμός μόνο με την άδεια της εργοδοσίας

Απαράδεκτη πρακτική από τη διοίκηση του σωματείου της «FULGOR». Καταγγελία από τη Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ

Το απαράδεκτο γεγονός, η διοίκηση σωματείου εργαζομένων στη « FULGOR», να ζητά έγκριση από την εργοδοσία για να εγγράψει ως μέλη του τους εργαζόμενους του εργοστασίου, καταγγέλλει η Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ. Οπως, μάλιστα, προκύπτει από ανακοίνωση, που εξέδωσε η ίδια η διοίκηση του σωματείου της «FULGOR», που φέρει την υπογραφή του προέδρου και του γενικού γραμματέα, κάνει γνωστό στους εργάτες πως μετά από συνάντηση που είχε η διοίκηση με τον προσωπάρχη της εταιρείας «...συμφωνήθηκε ότι οποιοσδήποτε παλαιός ή νέος συνάδελφος επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος του σωματείου μας, μπορεί να το πράξει δίχως να προκληθεί οιοδήποτε πρόβλημα με την εργοδότρια εταιρεία»(!)

Στην ανακοίνωσή της, για τα «νέα ήθη» στη συνδικαλιστική πρακτική, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της FULGOR, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του σωματείου, αφού πρώτα πήρε την άδεια από τον υπεύθυνο προσωπικού της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, όπου η επίθεση της εργοδοσίας είναι ολομέτωπη. Χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων με την είσοδο εργολάβων, κατάργηση επιδομάτων και απολύσεις είναι ορισμένα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Το σωματείο δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να οργανώσει την πάλη τους. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τους 30 συναδέλφους που δούλευαν σε εργολάβο και απολύθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Καλούμε τους εργαζόμενους στη FULGOR, τους εργαζόμενους του νομού να βγάλουν συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Να ακολουθήσουν το δρόμο της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Με την πάλη τους να αλλάξει ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να έχουμε σωματεία μαζικά, ταξικά που δεν θα παραδίδουν τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με νότες και τραγούδια ενάντια στο «λουκέτο»

Περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι και εργαζόμενοι είπαν - υπό τους ήχους μουσικής και τραγουδιών - «Οχι στο κλείσιμο των ψυχιατρείων», στη συναυλία που οργάνωσε χτες το βράδυ ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στην είσοδο του ψυχιατρείου.

Υπέρ της διατήρησης των ψυχιατρείων - όχι ως ασύλων - αλλά ως ειδικών νοσοκομείων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη έχει ταχτεί το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη χτεσινή συναυλία, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Την Πέμπτη 9/10, η Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου, μαζικοί φορείς της περιοχής και με τη συμμετοχή των συλλόγων Εργαζομένων των νοσοκομείων ΨΝΑ και «Αττικόν» διοργανώνουν κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία στις 7 μ.μ. στο Παλατάκι.

Στη συναυλία, που χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ν. Παναγούλης, συμμετείχαν και τραγούδησαν οι καλλιτέχνες: Αλκαίου Λένα, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Ανεστόπουλος Θάνος («Διάφανα Κρίνα»), Δήμας Βασίλης, Θαλασσινός Παντελής, Λέκκας Βασίλης, Παρίσης Κώστας («Υπόγεια Ρεύματα»), Σαρρής Γιώργος, Στίγκα Θεοδοσία, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, με ενορχήστρωση από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Επίσης, τα συγκροτήματα: «ΑΜΥΜΩΝΗ» (τα κορίτσια της Αμυμώνης με την Μουσικοθεραπεύτρια, Ευαγγέλλου Πελίνα), Ρεμπετοκαφενές (Αιγάλεω), Υπεραστικοί, Μουσικό συγκρότημα 18 ΑΝΩ και Μουσικό συγκρότημα Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Ποιήματα απάγγειλαν οι ηθοποιοί Καραγιώργης Νίκος και Παπαδημητρίου Μάνια. Πιάνο έπαιξε ο Γραικούσης Αρης.

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων - έχουν μείνει 4 απ' τα 9 - προωθεί η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Μάλιστα, χτες ο Διοικητής του ΨΝΑ, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ούτε ένας «από τους 4.500 χρόνιους ασθενείς που υπήρχαν στα ψυχιατρεία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240» δεν «ζει σε παγκάκι ή κάτω από γέφυρα». Και υποστηρίζει ότι «μόλις ολοκληρωθούν τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία και οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, τα ψυχιατρεία θα αποτελούν παρελθόν» παραβλέποντας τους διαδρόμους των ψυχιατρικών κλινικών - «όπως του Ευαγγελισμού» - που έχουν μετατραπεί σε «μικρά άσυλα» για τους ψυχικά πάσχοντες.

Προσλήφθηκε με 12μηνη σύμβαση, απολύθηκε από τον πρώτο μήνα

Την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου διεκδικεί η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζομένου στη Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) διεκδικεί η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την αναλγησία του υπουργείου και επισημαίνει πως η απόλυση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιβολής άθλιων συνθηκών εργασίας.

Οπως εξηγεί, «η υπηρεσία προχώρησε στην απόλυση ανειδίκευτου εργάτη που εργαζόταν σε έργο στην Παιανία, από τον πρώτο μήνα της 12μηνης σύμβασής του. Η αιτιολογία ήταν πως αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας και χρήζει ειδικής μεταχείρισης στην εργασία του, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Για το λόγο αυτό, από την προηγούμενη εβδομάδα, η υπηρεσία τον απομάκρυνε προσωρινά από το σκάμμα και του ανέθεσε άλλη εργασία συναφή με την ιδιότητά του, μέχρι την Πέμπτη που του ανακοίνωσε την απόλυσή του».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουν: «Αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά είναι η κορύφωση του κλίματος τρομοκρατίας και αδιαφορίας για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, που καλλιεργείται από τότε που ξεκίνησε η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου».

Απόλυση εργαζόμενης που δε δέχτηκε το ωράριο - «λάστιχο»

Την απόλυση εργαζόμενης, μητέρας 2 παιδιών, από το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση», καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και καλεί σε κινητοποίηση για την ανάκλησή της, την Τετάρτη, στις 10 π.μ., έξω από την επιχείρηση. Το σωματείο χαρακτηρίζει την απόλυση τρομοκρατική και επισημαίνει ότι η εργοδοσία προχώρησε σε αυτήν, επειδή η εργαζόμενη «αρνήθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση, με αλλαγή στο συνεχόμενο σταθερό ωράριο εργασίας και μετατροπή του σε κυλιόμενο και σπαστό». Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη απόλυση δεν είναι το μοναδικό κρούσμα τρομοκρατίας, αφού στο στόχαστρο της εργοδοσίας έχει βρεθεί και άλλη εργαζόμενη, μέλος της τριμελούς σωματειακής επιτροπής. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, στην εργαζόμενη «κοινοποιήθηκε έγγραφο απειλητικό, για υποτιθέμενη κατάχρηση ωραρίου εργασίας», ενώ «την απομόνωσε σε γραφείο για να μην έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους της, χωρίς αντικείμενο εργασίας».

Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής, τους ασθενείς που περιθάλπονται στο κέντρο αποκατάστασης, να διεκδικήσουν: Να ανακληθεί η απόλυση. Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις Συμβάσεις Εργασίας. Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

Στάση εργασίας ενάντια στον «επανέλεγχο»

Πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, που μαζί με τη διαδικασία της «αξιολόγησης» αποτελούν μέσα για νέες μαζικές απολύσεις αλλά και για τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας καλεί τα άλλα σωματεία ΟΤΑ στην Αττική και τις Επιτροπές Εργαζομένων ΙΔΑΧ που έχουν συγκροτηθεί να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Ασπροπύργου οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεών τους. Για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει εδώ και μια βδομάδα και συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη στο κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «EUROMEDICA»
Συγκέντρωση για τα δεδουλευμένα

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κλινική του Ομίλου EUROMEDICA, που βρίσκεται στο Βύρωνα, οδός Κόνωνος 123, το Σάββατο 11.10.2014, και ώρα 11 π.μ. «Ολοι οι εργαζόμενοι του ομίλου στη συγκέντρωση», καλεί το Σωματείο για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ