ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παρέμβαση της εισαγγελίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Τη στάση της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την παρέμβαση των δικαστικών αρχών ενάντια σε φοιτητικούς συλλόγους, με πρόσχημα την κινητοποίηση των τελευταίων στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή έγγραφο του πρύτανη του ιδρύματος προς την εισαγγελέα, που αναφέρει ότι δε λειτουργεί καμία υπηρεσία του Ιδρύματος εξαιτίας της κινητοποίησης.

Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ο. ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ αναφέρει: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών καταστολής στα ΑΕΙ. Με ΜΑΤ και εισαγγελείς αντιμετώπισαν τόσο το δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων όσο και των εργολαβικών εργαζόμενων ενάντια στις απολύσεις στο ΑΠΘ. Με απειλές επιστρατεύσεις και καταστολή απαντούν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και των φοιτητών. Χρησιμοποιούν την καταστολή για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική και στα πανεπιστήμια.

Οι σημερινές αρχές του Πανεπιστημίου, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας συνειδητά τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των άλλων "ευαγών" οργανισμών για την ανώτατη εκπαίδευση (όπως αποτυπώνονται και στο ν. 4009/2011), προωθούν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, όπου οι φοιτητές θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, η Ερευνα θα διεξάγεται μόνο αν αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, οι εργασιακές σχέσεις θα είναι λάστιχο. Στα πλαίσια αυτά, φοβούνται όπως "ο διάολος το λιβάνι" τη συλλογική οργανωμένη αντίδραση εργαζομένων και φοιτητών, που θα παλεύουν για τα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Αντίθετα, με περισσή χαρά δέχονται να συνδιαλέγονται και να συνδιοργανώνουν φιέστες με κάθε λογής "φοιτητική ομάδα", ΜΚΟ, "πρωτοβουλία" που πίνει νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, της ατομικής λύσης.

Καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και συνολικά την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στις μειώσεις προσωπικού, στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση βασικών λειτουργιών των ιδρυμάτων, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στις διαγραφές. Να συμπαραταχθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό που υποφέρει από την ίδια πολιτική για μια ανώτατη εκπαίδευση αποδεσμευμένη από τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών για κέρδη, για μια εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να τις υπηρετεί. Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τον εκφυλισμό, με όλους όσους βλέπουν τους αγώνες ως "πυροτέχνημα" και ουσιαστικά βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του κινήματος και τη μαζικότητα των αγώνων».

«ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»
Καμπάνια που αγκαλιάζεται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς

Πλατιά συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών στην καμπάνια αλληλεγγύης «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης». Στο πλαίσιό της, συγκεντρώνονται τετράδια, μολύβια, γόμες, γραφική ύλη κ.ά. στα γραφεία των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, που στέλνονται στη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών. Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής για την καμπάνια αλληλεγγύης θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για να παραδώσει τη βοήθεια που θα συγκεντρωθεί.

Την Πέμπτη 9 Οκτώβρη, έφυγαν από τα Γιάννενα τα πρώτα κιβώτια με σχολικά είδη με προορισμό την Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και αναμένεται μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας να φτάσουν στην Παλαιστίνη.

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους αλλά και βιβλιοπώλες της πόλης που ανταποκρίθηκαν αλλά και στο προσωπικό της εταιρείας μεταφοράς που συνέβαλε μεταφέροντας αφιλοκερδώς τα κιβώτια με το υλικό στην Αθήνα. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ απευθύνονται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, να μετατρέψουν το κάθε σχολείο, την κάθε γειτονιά, σε ορμητήριο αλληλεγγύης για τα παιδιά και το λαό της Παλαιστίνης, σημειώνοντας ότι «μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη των λαών μπορεί να σταματήσει το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών».

Η καμπάνια, που διοργανώνεται ύστερα από κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα.

  • Το 2o Γυμνάσιο Νίκαιας «ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΚΑΛΑ» και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου διοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά της Παλαιστίνης, την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, με είσοδο... ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης.
Επιστήμονες σε ομηρία και μαθήματα που δε διδάσκονται

Σε ομηρία συνεχίζουν να βρίσκονται δεκάδες επιστήμονες, μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των πανεπιστημίων, καθώς και μέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) των ΤΕΙ, που έχουν εκλεγεί σε συγκεκριμένες θέσεις στα ΑΕΙ, πολλοί από αυτούς εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα το διορισμό τους. Πρόκειται για επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων, απαραίτητο σε συγκεκριμένες σχολές και σε συγκεκριμένα αντικείμενα, που έχει επιλεγεί επιστημονικά αλλά χωρίς το διορισμό δεν μπορεί να εργαστεί και έτσι μένουν ακάλυπτες και οι σχολές στα συγκεκριμένα διδακτικά και εργαστηριακά αντικείμενα, ενώ οι συγκεκριμένοι επιστήμονες μένουν ξεκρέμαστοι εργασιακά και σε καθεστώς ομηρίας.

Τον περασμένο Μάρτη, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει δημόσια τον προγραμματισμό του για το 2014 σε σχέση με τους εκκρεμούντες διορισμούς στα ΑΕΙ και, σύμφωνα με τη δημόσια τοποθέτησή του, είχε προωθήσει στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης το αίτημα για όλους τους απαιτούμενους διορισμούς που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για μια σειρά επιστήμονες που είχαν εκλεγεί σε θέσεις στα Ιδρύματα. Από τότε μέχρι τώρα, όμως, έχουν προχωρήσει οι διορισμοί μόνο των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που εκκρεμούσαν και παραμένουν χωρίς διορισμό και σε ομηρία τα μέλη ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΠ.

Καθώς το 2014 οδεύει προς το τέλος του, τα μέλη ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΠ που περιμένουν το διορισμό τους απευθύνονται στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως τους παραπέμπει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δε, τους απαντούν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εξαντλήσει τις προσλήψεις του για το 2014, οπότε οι συγκεκριμένοι επιστήμονες παραμένουν σε ομηρία και αγανακτούν με τον εμπαιγμό που υφίστανται.

Να σημειωθεί ακόμα, ότι μέχρι το 1012 τα πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα μέσω συμβάσεων να καλύπτουν τα εκλεγμένα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ και τις αντίστοιχες ανάγκες τους στις σχολές. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες εργάζονταν στη θέση που είχαν εκλεγεί με μια σύμβαση ορισμένου χρόνου και πολύ χαμηλότερες αποδοχές, αναμένοντας τον κανονικό διορισμό τους. Ομως εδώ και δυο χρόνια έχουν περιοριστεί δραματικά και οι πιστώσεις για συμβάσεις στα ιδρύματα. Οπότε, τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, παρά το ότι έχουν εκλεγεί, δεν εργάζονται και κατ' επέκταση υπάρχουν μαθήματα και εργαστήρια στις σχολές που δε διδάσκονται, παρά το ότι είναι απαραίτητα για τις σπουδές και το πτυχίο των φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ