ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στον «επανέλεγχο»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκαναν χτες οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούν το Συντονιστικό Επιτροπών εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) Αττικής ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση εκπροσώπων του Συντονιστικού με το γενικό διευθυντή του υπουργού, στον οποίο καταθέσανε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, προβάλλοντας κυρίως το αίτημα να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και η στοχοποίηση των ΙΔΑΧ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση. Το Συντονιστικό, μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, δηλώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δεν πρέπει να περιμένουν πότε θα έρθει η απόλυση αλλά να πάρουν μέτρα για την οργάνωση της πάλης. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης επιτροπών δίπλα στα σωματεία.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ασπρόπυργου συνεχίζουν μέχρι και την επόμενη Τρίτη το κλείσιμο των υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει από τις 28 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι είναι οι πρώτοι που έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεών τους.

Επίσης, χτες εκδικάστηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεις της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Συλλόγου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας. Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ στρέφονται κατά των διατάξεων που αφορούν στην «αξιολόγηση» και ο Σύλλογος κατά του επιμερισμού ποσοστών (αποτελεί κομμάτι της «αξιολόγησης») στη Γενική Διεύθυνση Δασών. Η συζήτηση που έγινε, τόσο από τους εισηγητές όσο και από τις δύο πλευρές (εκπρόσωποι συνδικάτων και κυβέρνησης), περιστράφηκε σε νομικά, τυπικά ζητήματα παρά στην ουσία της υπόθεσης. Θα ακολουθήσει κατάθεση απόψεων έως τις 20 Οκτώβρη.

Μια ακόμα κινητοποίηση έγινε χτες από απολυμένους σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Παγκράτι. Ορισμένοι ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο υπουργείο.

Στους Δήμους

Ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα αλλά και της εκλογοαπολογιστικής Γενικής του Συνέλευσης, που θα γίνει την Κυριακή 9 Νοέμβρη, το Συνδικάτο ΟΤΑ έχει αποφασίσει το παρακάτω πρόγραμμα περιοδειών: Τη Δευτέρα 13/10 στους Δήμους Γαλατσίου και Πειραιά. Την Τρίτη 14/10 στους Δήμους Λυκόβρυσης - Πεύκης, Πεντέλης και Πετρούπολης. Την Τετάρτη 15/10 στους Δήμους Χαλανδρίου, Φιλοθέης - Ψυχικού, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων και στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά. Την Πέμπτη 16/10 στους Δήμους Αμαρουσίου και Βριλησσίων.

ΕΒΡΟΣ
Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στο Σουφλί

Μαχητική συγκέντρωση, μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) στο Σουφλί, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι κτηνοτρόφοι του Εβρου. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι του Εβρου δέχονται ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους, καθώς, πέρα από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τις μεγάλες ελλείψεις υποδομής, τα απανωτά χαράτσια, την απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου και της παραγωγής εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς. Παλεύουν κυριολεκτικά μόνοι και απροστάτευτοι να σώσουν τα ζώα τους από τις ζωονόσους. Το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ελάχιστο, μέτρα για την αντιμετώπιση των νόσων δε λαμβάνονται και η κυβέρνηση μοιράζει και υπόσχεται αποζημιώσεις ψίχουλα, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο κόστος του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής που χάνεται.

Οι κτηνοτρόφοι, με την κινητοποίησή τους, πρόβαλαν το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΥ και ειδικότερα απαίτησαν: Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, όπως δίνονταν μέχρι σήμερα. Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Αμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους, για προστασία της δημόσιας Υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγει η χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στη Λέσβο

Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Λάρσου. Μίλησε ο Δημήτρης Στεφανής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου, ενώ εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Ντινενής. Στη συνέχεια έφτασαν με τα αγροτικά τους οχήματα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπου αντιπροσωπεία τους μετέφερε τα αιτήματά τους. Δίπλα στο αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού, με δεκάδες ζώα να θανατώνονται καθημερινά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Περιφερειακές συσκέψεις

Τη συμμετοχή των μελών τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ. Ηδη, 65 συνταξιουχικές ενώσεις και σωματεία έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής περιφερειακές συσκέψεις με σωματεία - μέλη των συνταξιουχικών Οργανώσεων: Θεσσαλονίκη, 13/10 (ΕΚΘ, 11 π.μ.), Καβάλα 14/10 (Παλιά Νομαρχία, 11 π.μ.), Νάουσα, 15/10 (ΕΚ Νάουσας, 11 π.μ.), Κοζάνη, 16/10 (ΕΚ Κοζάνης, 11 π.μ.), Βόλος, 14/10 (ΕΚ Βόλου, 11 π.μ.), Τρίκαλα, 15/10 (ΕΚ Τρικάλων 11 π.μ.), Λιβαδειά, 16/10 (Επιμελητήριο, 11 π.μ.), Κόρινθος, 14/10 (ΕΚ Κορίνθου, 11 π.μ.), Τρίπολης, 15/10 (Παλιά Δημαρχία, 11 π.μ.), Πύργος, 16/10 (ΕΚ Πύργου, 11 π.μ.), Γιάννενα, 20/10 (ΕΚ Ιωαννίνων, 11 π.μ.), Αρτα, 21/10 (ΕΚ Αρτας, 11 π.μ.).

Στο Αγρίνιο, τέλος, στις 22/10, θα γίνει συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Δημοκρατίας, στις 11 π.μ.

Στο Βόλο

Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 14 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων -μίλησαν οι Γ. Ρούσσας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ, Θ. Κοντονίνας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ -ΤΣΑ- κάλεσαν στους συνταξιούχους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση την Τρίτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), προχωρούν ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, αλλά και εργαζόμενοι στα κέντρα Ειδικής Αγωγής. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα Ειδικής Αγωγής την ίδια μέρα απεργούν με απόφαση του κλαδικού τους σωματείου (ΣΕΜΙΣΕΑ).

«Διαδηλώνουμε από κοινού, ενάντια στην ανεργία, για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων. Για μαζικές προσλήψεις ΑΜΕΑ, αλλά και εργαζομένων στα κέντρα Ειδικής Αγωγής. Για γενναία χρηματοδότηση της Πρόνοιας και των κέντρων Ειδικής Αγωγής στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, που στόχο έχουν το κτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, καλούν στην κινητοποίηση.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στον ΣΕΒ για τη Σύμβαση

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ οργανώνει την Πέμπτη 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους λογιστές και ελεγκτές, χωρίς καμία μείωση από τη Σύμβαση του 2009 και κανένα διαχωρισμό των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.

Η Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Παράρτημα Πειραιά και η Επιτροπή Πολιτισμού του σωματείου, που έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, οργανώνουν μουσική εκδήλωση, στις 18/10, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα μουσικά συγκροτήματα Black days, Razones P.L., Poetic, Αγγελική & Λεωνίδας.

Κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς τη Δευτέρα, 13 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Αττικής, (Ακαδημίας και Ιπποκράτους) σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών, για να μπλοκαριστεί η νέα συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα Αττικής και να απαιτηθεί η άμεση επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την προηγούμενη κινητοποίηση που έγινε έξω απ' την Τράπεζα στις 30 Σεπτέμβρη. Στην κινητοποίηση, που εντάσσεται όπως και η προηγούμενη, στις δράσεις προετοιμασίας για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, καλεί και η Πανεπιστημονική Συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.grκαι στα τηλέφωνα 694.6799.833, 697.7806.266.

Στην Καρυά Λευκάδας ο Νίκος Μωραΐτης

Περιοδεία στην ορεινή Λευκάδα θα πραγματοποιήσει αύριο, Κυριακή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ενώ στις 6 μ.μ. θα μιλήσει στο δημαρχείο Καρυάς με θέμα την καταστροφή της παραγωγής των αγροτών της περιοχής.

Εξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή έκαναν χτες το βράδυ, μετά από πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες του Δημοσίου και άλλες ειδικότητες που αυτήν την περίοδο είναι σε άμεση αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Στη συγκέντρωση μετείχαν και ομάδες φοιτητών, με αιτήματα που αφορούσαν κατά κύριο λόγο την αντίθεση στη διαγραφή φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ