ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων

Με τον Αιγύπτιο πρέσβη συναντήθηκε ο υφυπουργός Αμυνας - Στο Κάιρο πηγαίνει αύριο ο Ευ. Βενιζέλος

Με τον πρέσβη της Αιγύπτου, Ah. F. El Bidewy, συναντήθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Λαμπρόπουλος. Οπως ανακοινώθηκε, «η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και επικεντρώθηκε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Η συνάντηση έγινε στο φόντο της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το ποια αστική τάξη θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Αιγαίου και Κύπρου, γενικότερα στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ενέργεια, δίκαιο της θάλασσας και «τρέχουσες κρίσεις» στην ατζέντα

Ηρθε, εξάλλου, ως συνέχεια των συνομιλιών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, S.H. Shoukry, που είχαν στα τέλη Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. Αντικατοπτρίζει δε, τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς με τα κεφάλαια άλλων χωρών. Αλλωστε, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης είχε εξεταστεί και «η πρόοδος των εργασιών των τεχνικών επιτροπών (σ.σ. των δύο χωρών) για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (βλ. ΑΟΖ)», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε, επίσης, τις τότε δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών για «ενίσχυση της συνεργασίας» σε διμερές και τριμερές (και με την Κύπρο) επίπεδο, ώστε «να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό». Ο δε Ευ. Βενιζέλος μιλούσε για «μια πολύ πλούσια ατζέντα» που «τρέχει» με την Αίγυπτο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «θέματα Ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας αλλά και, κυρίως, θέματα που αφορούν στις τρέχουσες κρίσεις».

Σημειωτέον, τέλος, ότι, πυκνώνοντας τις τέτοιες επαφές, ο Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει αύριο, Κυριακή, στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχει στη «Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Παλαιστίνη», η οποία θα επικεντρωθεί στην «ανοικοδόμηση» της Γάζας. Η Διάσκεψη διοργανώνεται από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Νορβηγίας, με την υποστήριξη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, M. Abbas.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΝΑΤΟικό σχολείο για ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα

Στιγμιότυπο από εκπαίδευση στο ΠΚΕΕΥΕ
Στιγμιότυπο από εκπαίδευση στο ΠΚΕΕΥΕ
Αλλη μια εκπαίδευση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ξεκινά τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, με ειδίκευση αυτή τη φορά το ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, ενόσω μάλιστα ογκώνονται τα κύματα της προσφυγιάς ελέω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Πρόκειται για το «Πολυεθνικό Σχολείο Ασφαλείας Θαλασσίων/Χερσαίων Συνόρων και Ελέγχου Προσφύγων, Οπλων και Αγαθών», πιστοποιημένο μάλιστα από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ως «NATO Listed».

Θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 24 Οκτώβρη, με σκοπό «να προετοιμάσει στελέχη από διαφορετικές χώρες στο αντικείμενο του Ελέγχου Συνόρων προκειμένου να καταστούν ικανοί να εγκαταστήσουν, οργανώσουν, επανδρώσουν και εξοπλίσουν Μονάδες Ελέγχου Συνόρων».

Το αντικείμενο της εκπαίδευσης

Στο αντικείμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνονται: «Κανόνες Εμπλοκής- Μη χρήση Βίας. Οργάνωση, επάνδρωση και εξοπλισμός Μονάδας Ελέγχου Συνόρων. Βασικά καθήκοντα, αρμοδιότητες και τεχνικές, όπως σωματικός έλεγχος και έλεγχος οχημάτων, έλεγχος λαθρεμπορίου όπλων, διαδικασίες σύλληψης, υποδοχή και έλεγχος προσφύγων, παρατήρηση και καταγραφή, τεχνικές και διαδικασίες Συνοριακής Περιπόλου. Αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέτρα προστασίας υγιεινής. Χρήση Στρατιωτικών Σκύλων. Καθήκοντα Ακτοφυλακής/Λιμενικού Σώματος. Η σημασία της Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) στον Ελεγχο Προσφύγων. Επιχειρησιακά Διδάγματα από χειρισμό προσφύγων. Διεθνείς Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εμπλεκόμενες σε θέματα προσφύγων. Το παράδειγμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιστροφή και Επανένταξη Προσφύγων. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα Προσφύγων. Εσωτερικές καταστάσεις κρίσης και εκτοπισμός».

Θυμίζουμε ότι το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και υπάγεται οργανικά στο ΓΕΕΘΑ. Εκπαιδεύει «παρατηρητές» (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και ιδιώτες) που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κινήσεις γεωστρατηγικής αναβάθμισης στην Ανατολική Ευρώπη

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την Αρμενία υπέγραψαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρισης γεωστρατηγικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα, από 6 έως 9 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή Διεθνών Σχέσεων αρχιπλοίαρχο Αλ. Διακόπουλο, μετέβη στην Αρμενία με σκοπό τη συζήτηση και την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2015.

Είχε προηγηθεί, στις 3/9, επίσημη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, στρατηγού Y. Kachaturov, στο ΓΕΕΘΑ, όπου συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τον Ελληνα αρχηγό, στρατηγό Μ. Κωσταράκο.

Αντίστοιχες κινήσεις «στρατιωτικής διπλωματίας» έχουν γίνει και προς άλλες χώρες πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, ενόσω μάλιστα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Σε αυτό το φόντο, θυμίζουμε την επίσημη επίσκεψη, στις 24/9, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας, υποστράτηγου Vakhtang Kapanadge, στο ΓΕΕΘΑ, όπου είχε συνομιλίες με τον Μ. Κωσταράκο.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι αρχές Ιούλη στρατιωτική αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία επισκέφτηκε το ΓΕΕΘΑ με σκοπό την υπογραφή «Τεχνικής Διευθέτησης», που αφορά τη διασύνδεση ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το ΝΑΤΟικό Γ' Σώμα Στρατού / NRDC - GR, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

KENTΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ - ΣΟΥΔΑ
Συνεχής δραστηριότητα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

«Θεωρητική εκπαίδευση» σε επιτελείς και προσωπικό Ομάδων Διοικήσεως Πολεμικών Πλοίων, ώστε να σχεδιάζει και να διευθύνει Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής διοργανώθηκε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Συμμετείχαν συνολικά 15 εκπαιδευόμενοι από Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο του «σχολείου», πραγματοποιήθηκε και «επίσκεψη» στις εγκαταστάσεις της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα, όπου οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν παρουσίαση για τις δυνατότητες του αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας «Ρ - 3 Orion» (για ανθυποβρυχιακό πόλεμο) στις επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Εκπαίδευση από Αμερικανούς στον Αραξο

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη έως και την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης(στη δύναμή της ανήκουν οι 335 και 336 Μοίρες Βομβαρδισμού), στον Αραξο, η εκπαίδευση της 1ης Σειράς «Joint Interface Control Officer» (JICO). Εκπαίδευση αξιωματικών με κομβική θέση στη διαχείριση δικτύων δεδομένων προς υποστήριξη εν εξελίξει επιχειρήσεων.

Οπως ανακοινώθηκε, η εκπαίδευση αποσκοπούσε στην πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τα Τακτικά Δίκτυα εκπαίδευσης και ειδικότερα από το LINK 16, στρατιωτικό δίκτυο ανταλλαγής τακτικών δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Συνολικά, εκπαιδεύτηκαν δώδεκα αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από Αμερικανούς εκπαιδευτές του δικτύου Allied Training Branch J7, Joint Interoperability Division. Τα πτυχία επέδωσε ο επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, αντισμήναρχος Sam Escalante.

Δεσμευμένοι για επανέλεγχο σωλήνες όλμου και πυρομαχικά

Δεσμευμένοι παραμένουν σωλήνες όλμου ίδιου τύπου με αυτόν του πρόσφατου δυστυχήματος στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών, καθώς και πυρομαχικά της ίδιας μερίδας, «μέχρι περατώσεως των απαραίτητων ενεργειών» όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Οπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλ. στο εν λόγο Πεδίο Ασκήσεων, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τριών οπλιτών και τον βαρύ τραυματισμό ενός υπολοχαγού.

Μετά το δυστύχημα, διαχεόταν ότι «ο πυροσωλήνας του βλήματος είχε ανοίξει σαν τριαντάφυλλο» και ότι η αιτία του δυστυχήματος πρέπει να αναζητηθεί στο βλήμα, το οποίο φέρεται να εξερράγη μόλις «έπεσε» μέσα στο σωλήνα, χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης.

Το βλήμα είχε κατασκευαστεί το 1984, αλλά στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι ήταν εντός ορίου ζωής. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί να είναι ελαττωματική όλη η παρτίδα με τα αντίστοιχα πυρομαχικά, καθώς είχαν περάσει από τον τακτικό ετήσιο έλεγχο. Σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο δυστύχημα με όλμο στον Ελληνικό Στρατό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Παλαιστίνη, Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή και την εμπλοκή της χώρας, καθώς και έκφρασης αλληλεγγύης στους αγώνες των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο (Γ' ΣΣ / NRDC-GR). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Γούβας

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Τα σχέδια του ΝΑΤΟ και οι πόλεμοι γύρω από την αυλή μας»,σήμερα Σάββατο, στις 19.30, στην πλατεία Πλυτά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία, έκθεση φωτογραφίας και προβολή ταινίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ