ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέα μεγάλη νίκη του Εβο Μοράλες

Ο νυν Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κέρδισε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ανεπίσημα αποτελέσματα, τις προεδρικές εκλογές την Κυριακή με σχεδόν 60%, με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλο, τσιμεντοβιομήχανο Σάμουελ Ντόριαν Μεδίνα, της λεγόμενης Δημοκρατικής Ενότητας, που πήρε 25%. Τρίτος ήταν ο χριστιανοδημοκράτης, πρώην Πρόεδρος της χώρας, Χόρχε Κιρόγκα με 9,6% και οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάτω από 3%.

Ο Μοράλες, που επανεκλέγεται για τρίτη φορά, αφιέρωσε τη νίκη του στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και στον αποβιώσαντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθούν όλοι στον αγώνα για τη Βολιβία.

Ο Ινδιάνος Πρόεδρος, καλλιεργητής φύλλων κόκας και συνδικαλιστής, ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), ήταν ο πρώτος αυτόχθονος που εκλέχτηκε σε αυτό το αξίωμα το 2005, με μεγάλη λαϊκή επιρροή. Αρχικά κέρδισε το 54% και στη δεύτερη εκλογή, το 2009, το 62%. Προχώρησε σε εθνικοποιήσεις των φυσικών πόρων, του φυσικού αερίου, πετρελαίου, ανθρακορυχείων και πολλά από τα έσοδα δόθηκαν για την αντιμετώπιση πολύ οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, της ακραίας φτώχειας, που έως και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς και προγράμματα Παιδείας, Υγείας, με τη βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας, κοινωνικής Πρόνοιας. Ωστόσο παρά τα συγκεκριμένα μέτρα που άμβλυναν οξυμένα προβλήματα, ο λεγόμενος «κοινοτικός σοσιαλισμός», όπως παρουσιάζεται από το MAS, δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής. Ομως, οι λαϊκές δυνάμεις κάνοντας συγκρίσεις με το παρελθόν στηρίζουν την πολιτική του Μοράλες.

Να σημειωθεί πως και στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή το MAS κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία των εδρών (117 από τις συνολικά 130).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χειρότερη κρίση ο «Εμπολα»

ΜΑΝΙΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Τσαν, χαρακτήρισε χτες την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» «τη χειρότερη υγειονομική κρίση διεθνώς στη σύγχρονη εποχή», επικρίνοντας παράλληλα τις φαρμακοβιομηχανίες ότι παρακάμπτουν το κοινό συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια σχεδιάζοντας την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με γνώμονα το κέρδος και τη ζήτηση στις «αγορές».

Η Τσαν μνημόνευσε τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σημείωναν ότι το 90% του οικονομικού κόστους οποιασδήποτε επιδημίας προέρχεται από τις «παράλογες και κακώς οργανωμένες προσπάθειες του κοινού να αποφύγει τη μόλυνση».

Το ίδιο διάστημα, ο γενικός διευθυντής του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, προβληματιζόταν για το πώς ακριβώς μολύνθηκε η νοσοκόμα στο νοσοκομείο «Texas Health Presbyterian» του Ντάλας, όπου νοσηλευόταν ο Λιβεριανός Τόμας Ερικ Ντάνκαν μέχρι που πέθανε στις 28 Σεπτέμβρη. Ο Φρίντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επανεξετάσουν» την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη έστω και μία μόλυνση νοσηλευτή».

Η νοσοκόμα από το Ντάλας είναι ο δεύτερος άνθρωπος που μολύνεται από τον θανατηφόρο ιό εκτός Αφρικής, μετά από την Ισπανίδα συνάδελφό της που μολύνθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης όταν φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε και είχαν επιστρέψει στην Ισπανία.

Ομως, η περίπτωση της Αμερικανίδας νοσοκόμας δεν είναι η μόνη περίπτωση «Εμπολα» στις ΗΠΑ καθώς από χτες ερευνάται η περίπτωση ενός ύποπτου κρούσματος έναντι ενός Λιβεριανού στη Μασαχουσέτη. Νέο ύποπτο κρούσμα ερευνάται από χτες και στο Βέλγιο.

Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επρόκειτο να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει κρούσματα του ιού «Εμπολα».

Στη Λιβερία πάντως η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς ακόμη και στο κεντρικό νοσοκομείο JFK της πρωτεύουσας Μονρόβια πολλοί θάλαμοι ασθενών έχουν μεταβληθεί σε τόπο συγκέντρωσης μελλοθανάτων. Πολλοί νοσηλευόμενοι δεν έχουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ή κρεβάτια. Αυτά τα προβλήματα προκάλεσαν χτες απεργία από τα συνδικάτα εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, «Ουριμινζοκίρι», επέκρινε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση επειδή επέτρεψε τη ρίψη φυλλαδίων ακτιβιστών κατά της Πιονγιάνγκ. Το ίδιο τηλεγράφημα ανέφερε ότι ανταλλάχτηκαν πυρά βαρέος πυροβολικού στα σύνορα, μετά την προσπάθεια των δυνάμεων της ΛΔ Κορέας να καταρρίψουν μπαλόνια με φυλλάδια των ακτιβιστών.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 44 άνθρωποι αγνοούνταν χτες ενώ ο ισχυρός τυφώνας «Βονγκφόνγκ» έπληττε πλέον την καρδιά της Ιαπωνίας. Πριν ακόμη φθάσει ο τυφώνας στα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, τρεις Κινέζοι παρασύρθηκαν προχτές, Κυριακή. Η τύχη του ενός παρέμενε άγνωστη.

ΡΩΜΗ.-- Ο λαϊκιστής ηγέτης του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, εν μέσω δυσκολιών διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να συλλέγει άμεσα υπογραφές για να ζητήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Επίσης, οι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος έκαναν γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψουν οριστικά τις αίθουσες της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας τουλάχιστον άνθρωπος σκοτώθηκε χτες όταν καμικάζι οδήγησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής της διεθνούς ιμπεριαλιστικής αποστολής της ISAF. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε σε μια οδική αρτηρία όπου βρίσκονται μια αμερικανική στρατιωτική βάση, ένα συγκρότημα με ξένες κατασκευαστικές εταιρείες και εργαζόμενοι σε οργανώσεις «αρωγής».

ΤΖΑΜΟΥ.-- Μετά από διήμερη διακοπή των συγκρούσεων, Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντάλλαξαν ξανά χτες πυρά κατά μήκος των συνόρων του Κασμίρ. «Οι στρατιώτες μας απάντησαν. Τα σφοδρά πυρά συνεχίζονται», ανέφερε πηγή του ινδικού στρατού. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα «Χουντχούντ» που πλήττει το ινδικό κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς από το «Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης» θα είναι εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ο Ντράγκαν Τσόβιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ BiH) εκπρόσωπος των Κροατών, με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 2/3 των εκλογικών κέντρων που λειτούργησαν στις προχτεσινές γενικές εκλογές. Ασαφές παρέμενε ποιος θα εκπροσωπήσει τους Σέρβους στην τριμερή Προεδρία της χώρας, καθώς συγκεχυμένες πληροφορίες έδιναν πότε ως νικήτρια την υποψήφια της «Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD), Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, και πότε τον υποψήφιο του μπλοκ κομμάτων «της ενωμένης αντιπολίτευσης», Μλάντεν Ιβανιτς.

ΣΑΝΑΑ.-- Τον 51χρονο διπλωμάτη και πρέσβη της Υεμένης στον ΟΗΕ, Κχάλεντ Μπάχα (Khaled Bahah), διόρισε χτες στη θέση του πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει κάνει με την αντιπολίτευση και στελέχη της σιιτικής κοινότητας των Χούτι για μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων.

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο σε κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό την περασμένη Τετάρτη. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν έλειψαν και οι συλλήψεις (17) διαδηλωτών από τις αστυνομικές αρχές.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χτες το πρωί σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν τρία λεωφορεία σε αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Εντφου, στη νότια Αίγυπτο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.--Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού ούτε καν της τάξης του 1%. Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως ο αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, θα συμμετάσχει στην τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών (ντιμπέιτ) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλη, ένα μήνα πριν τις εκλογές.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Ο τοπικός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί καθώς διαδηλωτές επανεμφανίστηκαν ξανά στους δρόμους της πόλης και δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με την αστυνομία.

Σε συνέντευξή του, ο Γινγκ δήλωσε ότι οι καταλήψεις σημείων της πόλης δεν μπορεί να συνεχιστούν επ' αόριστον και έκανε λόγο για ένα «κίνημα» που πλέον «είναι εκτός ελέγχου». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους και θα αποφύγει τη χρήση βίας, αν αυτό είναι δυνατό.

Την ίδια στιγμή, ένας από τους φερόμενους ως ηγέτες του λεγόμενου κινήματος «Occupy Central», ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ, Λέστερ Σουμ, δήλωσε ότι έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, για να του δείξει ότι οι διαδηλώσεις είναι «ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κίνημα» και όχι επαναστατικό. Στην επιστολή αναφέρεται ότι αίτημα είναι «ένα δημοκρατικό σύστημα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα», αλλά και «τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ να επιλύονται στο Χονγκ Κονγκ» χωρίς την παρέμβαση του Πεκίνου. «Το κίνημα "Occupy Central" σήμερα στο Χονγκ Κονγκ σίγουρα δεν είναι (...) μια επανάσταση, αλλά μάλλον ένα κίνημα για τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, νέα ένταση προκλήθηκε όταν ομάδες ατόμων προσπάθησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν πλήξει οικονομικά. Αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και πριν από μια βδομάδα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την αστυνομία ότι έμεινε απλά θεατής ενώ αυτοί δέχονταν επιθέσεις από μασκοφόρους που ανάμεσά τους υπήρχαν και μέλη της κινεζικής μαφίας.

Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης διαδηλωτών - τοπικών αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ