ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες, προεκλογικό κλίμα και διαβουλεύσεις

ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, στο Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 26 Οκτώβρη. Συνολικά, θα πάρουν μέρος 28 κόμματα και υπολογίζεται ότι 5 - 6 θα ξεπεράσουν το πλαφόν του 5%. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα από το Κοινωνιολογικό Κέντρο το «Μπλοκ Ποροσένκο» έχει το 39,8%, το λεγόμενο «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του αντικομμουνιστή Α. Λιάσκο 11,2%. Και ακολουθούν το «Λαϊκό Μέτωπο» του προσωρινού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ και του Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ με 10,4%, η «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο με 5,9%, το κόμμα «Ιθαγένεια» του πρώην υπουργού Αμυνας Ανατόλι Γκριτσένκο στις κυβερνήσεις Γιανουκόβιτς με 5,2 και το εθνικιστικό «Ελευθερία» επίσης το 5,2%.

Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Τουρτσίνοφ, που είπε ότι για πρώτη φορά θα εκπληρωθεί η επιθυμία του να μην υπάρχει στη νέα Βουλή το ΚΚ Ουκρανίας, γιατί όπως είπε στις δυτικές περιοχές δεν έχει δυνάμεις και στις ανατολικές θα γίνουν εκλογές μόνο εκεί που έχει τον έλεγχο ο ουκρανικός στρατός, που επίσης είναι πολύ αδύναμο.

Η αντιδραστική κυβέρνηση, σε κλίμα τρομοκρατίας, θα στήσει κάλπες σε κάποια επιλεγμένα σημεία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτοφυλακές στις αυτές 2 περιοχές έχουν προκηρύξει εκλογές προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές για τις 2 Νοέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση του Κιέβου για διενέργεια μόνο τοπικών εκλογών στις 7 Δεκέμβρη. Βέβαια, είναι ένα ζήτημα πώς θα γίνουν εκλογές, τη στιγμή που έστω και σποραδικά συνεχίζονται οι μάχες. Μόνο το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν 3 άμαχοι στο Ντονέτσκ και 1 στρατιωτικός, ενώ από τις 5 Σεπτέμβρη που μπήκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 330 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, η μεγάλη πλειοψηφία από τις ρίψεις βλημάτων από τον ουκρανικό στρατό και το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Οι ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών (όρος εντελώς παραπλανητικός, που δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλισμό) διαγκωνίζονται και μεταξύ τους με πιο ισχυρό διεκδικητή τον αυτοαποκαλούμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο. Και από τη διαπάλη που εξελίσσεται είναι φανερό ότι διαφορετικές μερίδες αστών που συνδέουν την τύχη τους με τη σύνδεση με την καπιταλιστική Ρωσία, διεκδικούν μερίδιο από το σημαντικό πλούτο που υπάρχει στις ανατολικές περιοχές την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν ως συνέπεια της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία στο έδαφος του καπιταλισμού.

Ενδεικτικό του κλίματος και της αντιπαράθεσης είναι ο σοβαρός τραυματισμός του διοικητή των πολιτοφυλακών Πάβελ Γκουμπάρεφ από αγνώστους ενόπλους που επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του σε περιοχή του Ντονέτσκ. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ροστόφ της Ρωσίας.

Απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση από τα σύνορα των μονάδων του στρατού (17.000 στρατιωτών), καθώς όπως σημειώθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια που έκαναν. Η κίνηση αυτή αναγνωρίστηκε και από την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά και από τη γερμανική που τη χαρακτήρισε «ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ έσπευσε ταυτόχρονα να σημειώσει: «Δυστυχώς γνωρίζουμε εκ πείρας ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις πριν από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις που η Ρωσία έχει κάνει ανακοινώσεις, οι οποίες στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν εν μέρει. Οι πράξεις και μόνο είναι αυτές που μετράνε».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ο ομόλογός του της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ασίας και Ευρώπης στο Μιλάνο στις 16-17 Οκτώβρη. Αναμένεται, επίσης, να έχουν συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, το ζήτημα της Ενέργειας, δηλαδή οι παραδόσεις ρώσικου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις 21 του Οκτώβρη.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφή συμφωνιών σε πολλούς τομείς

ΜΟΣΧΑ.--

Σημαντικές συμφωνίες - συνολικά 38 - υπογράφτηκαν ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, στη ρωσική πρωτεύουσα συνοδεία πολλών υπουργών και αξιωματούχων επιχειρήσεων. Χτες, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμφωνίες αφορούν στην Ενέργεια, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις νέες τεχνολογίες.

Ενα σημαντικό σχέδιο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Δυτική Σιβηρία έως τη Βορειοδυτική Κίνα, μέσω της Δημοκρατίας των Αλτάι, για την παράδοση 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Οι ενεργειακοί κολοσσοί «Gazprom» και CNPC υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για το έργο τον Οκτώβρη του 2009. Χτες υπέγραψαν το τελικό έγγραφο που περιγράφει τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού και της κατασκευής, της δυναμικότητας του αγωγού και ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου και την κατασκευή στο κινεζικό τμήμα, που θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Επίσης, προβλέπεται και ανατολικός κλάδος του αγωγού, που θα παρέχει άλλα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη «διψασμένη» για Ενέργεια Κίνα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αναπτύσσονται ταχύτατα. Ηδη από το Μάη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, είχε υπογράψει τη συμφωνία με ισχύ 30 χρόνων και ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία «κοιτάει» προς τα ανατολικά της και την Κίνα ως αντίβαρο στις κυρώσεις που υπόκειται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε ο Μεντβέντεφ, από 40 δισεκατομμύρια δολάρια οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν στα 90 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια, με προοπτική τα 200 δισ. δολάρια το 2020.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των ρωσικών τραπεζών Vnesheconombank, VTB και Rosselkhozbank - που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις - από την Exim Bank. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας (Roscosmos) και η Επιτροπή για το κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης υπέγραψαν μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα των συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης. Υπογράφτηκαν επίσης συμφωνίες για τα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, την κατασκευή και ανακατασκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής, καθώς και διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις τελωνειακές υπηρεσίες.

Ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος…

Μετά από 16 χρόνια ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να πάρει μια 24ωρη άδεια, στις 7 Οκτώβρη, τη μέρα των γενεθλίων του κι έφυγε, έφυγε μακριά στα δάση της Σιβηρίας, σ' ένα σημείο όπου σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων δεν υπάρχει ούτε χωριό. Ο υπεύθυνος του προεδρικού γραφείου Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξηγώντας αυτή την ολιγόωρη απομάκρυνση του Βλ. Πούτιν υπογράμμισε το βαρύ πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου και τους εντατικούς ρυθμούς της δουλειάς του.

Σίγουρα, στα τελευταία 15 χρόνια ο Βλ. Πούτιν, τόσο από το αξίωμα του Προέδρου, όσο κι απ' αυτό του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αντιμετώπισε αρκετές σύνθετες και δύσκολες καταστάσεις. Η τελευταία, ωστόσο, φαίνεται να ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια, να μπλέκεται με πολλές πτυχές. Ετσι, για παράδειγμα, ο σύμβουλος του Βλ. Πούτιν και γνωστός οικονομολόγος, Σεργκέι Γκλάζιεφ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυτικών κυρώσεων και βλέπει μάλιστα ενδείξεις στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση που οδηγούν σε μια εξέλιξη σαν αυτή.

Σε ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο «Εκσυγχρονισμός της ρωσικής βιομηχανίας» εκτίμησε πως «οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων χωρών, και θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ως θύμα σε αυτόν τον ανταγωνισμό εκ μέρους των κύριων γεωπολιτικών αντιπάλων έχει επιλεγεί η χώρα μας. Οι δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κίεβο δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο πόλεμος κατά της Ρωσίας θα διεξαχθεί πολύ σκληρά, με συνέπεια, σκόπιμα, κι όπως νομίζουν, μέχρι τη νίκη».

Ο ίδιος σημείωσε πως μπροστά στην αύξηση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι τελευταίες έχουν αποφασίσει να ξεκάνουν νωρίτερα τη Ρωσία, μιας και για να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας κυριαρχίας τους θα πρέπει να καταφέρουν να βάλουν στο χέρι, ακόμη κι αν μπορούν να διαμελίσουν τη Ρωσία. Ο ίδιος προεδρικός σύμβουλος υποστήριξε πως η αμερικανική πολιτική στοχεύει στην ανάφλεξη του πολέμου στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό ωθούν την Ουκρανία στη φασιστικοποίησή της, όπως έκαναν με τη Γερμανία πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι εδώ ο στόχος τους είναι το αδυνάτισμα όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της ΕΕ, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Γηραιάς ηπείρου.

Και πράγματι, τα νέα που έρχονται από την Ουκρανία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον. Παρά τις διακηρύξεις περί «ειρήνης» το διήμερο σκοτώνονται κι από μια ντουζίνα άνθρωποι, μια κατάσταση δηλαδή που δεν είναι ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος. Παράλληλα υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες πως το καθεστώς του Κιέβου αξιοποιεί την εκεχειρία για την ενίσχυση των στρατευμάτων του, κάτι που προμηνύει νέα επίθεση. Οι πολεμικές ετοιμασίες γίνονται στο φόντο της όξυνσης του εθνικιστικού παροξυσμού κι αντικομμουνισμού, με νέες καταστροφές μνημείων του Λένιν κι άλλων σοβιετικών μνημείων, με την προσπάθεια τρομοκράτησης κάθε διαφορετικής άποψης. Σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η προεκλογική εκστρατεία στην Ουκρανία, που αναμφίβολα είναι μια εκστρατεία πολιτικής και ιδεολογικής βίας σε βάρος των εργαζομένων της χώρας. Σ' αυτές τις συνθήκες κυριαρχούν οι εθνικιστικές δυνάμεις κάθε απόχρωσης, που βέβαια τάσσονται υπέρ της συνέχισης των εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία.

Αν ισχύουν, λοιπόν, οι εκτιμήσεις του Σ. Γκλάζιεφ πως οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να σύρουν την Ευρώπη σε πόλεμο, αν ισχύουν οι εκτιμήσεις πως μέχρι τα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη θα αναζωπυρωθεί το «ουκρανικό μέτωπο», πράγματι η ρωσική αστική τάξη και η πολιτική ηγεσία της θα πρέπει να βρουν την ηρεμία και την ψυχραιμία για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στην πολιτικο-οικονομική και διπλωματικο-στρατιωτική σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Κάθε κίνηση, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση πρέπει να είναι ζυγισμένη. Να παίρνει υπόψη της δεκάδες παραμέτρους, μιας και αυτή θα επηρεάσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ηδη, π.χ., είναι ορατές οι συνέπειες του οικονομικού πολέμου ΕΕ - Ρωσίας με τις κυρώσεις, που πλέον έχουν αντανάκλαση στους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο της Ρωσίας, όσο και της Γερμανίας.

Κι όμως, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες του έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, την ώρα που μπορεί να βρισκόμαστε στο «κατώφλι» ενός πιο γενικευμένου πολέμου, κατατέθηκε στη Ρωσία ένα νομοσχέδιο για την «4ήμερη εργάσιμη βδομάδα», που καταργεί παραπέρα δικαιώματα των εργαζομένων στη Ρωσία, στοχεύει στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, κατ' αντιγραφή των ανάλογων αντεργατικών τερατουργημάτων που εφαρμόζονται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Επίθεση της αντίδρασης στα δικαιώματα των εργαζομένων», χαρακτήρισε το νέο αυτό νομοσχέδιο το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.

Εκεί, στην αντεργατική επίθεση, στη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν υπάρχει καμία αντίθεση, καμία αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Αντίθετα, η μία διδάσκεται από την άλλη. Η μία «δανείζεται» μέτρα από το «οπλοστάσιο» της άλλης. Εδώ δεν ταιριάζει το «ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος», γιατί ο πόλεμος σε βάρος της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της είναι διαρκής.


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ