ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εκπαιδεύσεις σε Γαλλία - Ισπανία για προώθηση των ΝΑΤΟικών στόχων

Αντικείμενο η προετοιμασία συμμετοχής στη «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης» και τους «μεικτούς σχηματισμούς» της λυκοσυμμαχίας

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία
Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο πυκνώνουν οι συνεκπαιδεύσεις μάχιμων μονάδων της χώρας προκειμένου να ενταχθούν στα επόμενα επιχειρησιακά - πολεμικά πλάνα του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, που από χτες μέχρι και τις 29 Οκτώβρη συμμετέχει στη ΝΑΤΟική Αεροπορική Ασκηση «Noble Arrow 2014» (NOAW2014), που διεξάγεται στη Γαλλία. Η συμμετοχή συνίσταται σε 4 αεροσκάφη M-2000-5 και 37 άτομα προσωπικό (11 ιπτάμενοι και 26 τεχνικοί) της 331 Μοίρας, τα οποία μεταστάθμευσαν από την Τανάγρα στην Αεροπορική Βάση Luxeuil.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση στη σχεδίαση και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και στην προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NATO Response Force - NRF 2015)».

Προηγουμένως, από 15/9 έως 10/10, η 332 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης από την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 5η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2014 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν εκεί 4 αεροσκάφη M-2000 EGM και 38 άτομα προσωπικό.

Σκοπός του προγράμματος TLP «είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μεικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝATOικά πρότυπα και διαδικασίες».

Στο φόντο των αποφάσεων της Ουαλίας

Οι εκπαιδεύσεις αυτές έρχονται στο φόντο των αποφάσεων της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Ο τότε γγ της λυκοσυμμαχίας, Α. Φ. Ράσμουσεν, εξηγούσε εκείνη την περίοδο σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου, στο πλαίσιο της οξυνόμενης κόντρας με τη Ρωσία: «Συμφωνήσαμε ότι θα διατηρήσουμε συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα στον ανατολικό τομέα της Συμμαχίας, με στάθμευση εκ περιτροπής στις χώρες της περιοχής. Εχουμε ήδη μια Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ.: η NATO Response Force - NRF, έχει στον πυρήνα της 13.000 στρατιώτες προερχόμενους από τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας). Αυτή είναι μια πολυεθνική δύναμη, η οποία έχει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, μαζί και Ειδικές Δυνάμεις. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων. Σήμερα συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε αυτό που θα αποκαλούσα μια "αιχμή του δόρατος" στο εσωτερικό της Δύναμης Αντίδρασης, μια πολύ μεγάλη Δύναμη Ετοιμότητας που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η αιχμή του δόρατος θα περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμη να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ημέρες με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και Ειδικές Δυνάμεις».

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ
Υποψηφιότητα και για την προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ

Κλιμακώνονται οι προσπάθειες αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας» και της συμμετοχής σε κρίσιμα πόστα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, αφού πρώτα διεκδίκησε πρόσφατα τη θέση του προέδρου στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ (το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας), φέρεται τώρα να διεκδικεί την προεδρία της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, ο Ελληνας αρχηγός έχει υποβάλει ήδη, επίσημα, την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Η δήλωση υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται στις 3 Νοέμβρη, ενώ η διαδικασία της εκλογής προγραμματίζεται για τις 13 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής μαζί με τον Ελληνα αρχηγό έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φινλανδός αντιστράτηγος, χωρίς όμως να έχει διατελέσει κανείς τους αρχηγός Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων το Νοέμβρη του 2015.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ συστάθηκε κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ (9/4/2001). Αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου. Αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Αποτελεί το κύριο σημείο επαφής της ΕΕ με τους διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η κύρια αποστολή της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (επίπεδο πρέσβεων). Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ και εκτελούνται από τον εκάστοτε διοικητή επιχειρήσεων.

Καθελκύεται άλλο ένα υποβρύχιο

Την καθέλκυση του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προγραμματίζει η κυβέρνηση για την ερχόμενη Δευτέρα 20/10.

Το υποβρύχιο τύπου 209/1200 εκσυγχρονίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Neptune-2». Λέγεται χαρακτηριστικά ότι το σκάφος «κόπηκε» στη μέση, προστέθηκε τμήμα ολόκληρο με το σύστημα αναερόβιας προώσεως και εκσυγχρονίστηκαν και τα ηλεκτρονικά του, προσδίδοντάς του ιδιότητες σχεδόν παραπλήσιες των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 AIP κλάσεως «Παπανικολής».

Στις 6/10 είχε προηγηθεί η καθέλκυση και ονοματοδοσία του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», ενώ στο Σκαραμαγκά χτίζονται επίσης και τα νεότευκτα «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», και τα τρία τύπου 214 AIP.

Για το «ΠΙΠΙΝΟΣ» αναμένεται η έναρξη δοκιμών του εν πλω γύρω στα τέλη Νοέμβρη, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Οι δοκιμές ανοικτής θαλάσσης θα διαρκέσουν 8 - 10 μήνες πριν την επιχειρησιακή ένταξή του στο Στόλο. Ωστόσο θεωρείται ότι από την άνοιξη και μετά, αν χρειαστεί θα μπορεί να δράσει «αποτελεσματικά». Η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» προγραμματίζεται περί τα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη και η έναρξη δοκιμών εν πλω περί τα μέσα Μάρτη 2015. Για το «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» δεν υπάρχει ακόμη εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα.

«Εφυγε» η σ. Αθηνά Γιανναράκη

Η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την σ. Αθηνά Γιανναράκη, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Ρεθύμνου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο θάνατος της συντρόφισσάς μας Αθηνάς ύστερα από μακρόχρονη βασανιστική αρρώστια κάνει φτωχότερη την Οργάνωση Ρεθύμνου του ΚΚΕ, του Κόμματός της, του οποίου ήταν συνεπές και δραστήριο μέλος και στέλεχος από πολύ μικρή ηλικία, από το 1978.

Ολη της η δραστηριότητα, όλη της η ζωή ήταν μια έμπρακτη απόδειξη ότι είχε πλήρη συνείδηση της φιλοσοφίας του Κόμματός μας, που είναι η φιλοσοφία οικοδόμησης μιας νέας, πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας, που θα έρθει ως αποτέλεσμα και συνέχεια της ανατροπής του εγκληματικού και σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Και βέβαια τόσο η ανατροπή της παλιάς, όσο και η εγκαθίδρυση και οικοδόμηση της νέας ανθρώπινης κοινωνίας δεν θα είναι αποτέλεσμα της αγαθοεργού διάθεσης και δράσης κάποιου "προκείμενου" "φιλάνθρωπου" ηγέτη σωτήρα. Θα είναι το αποτέλεσμα πολύμορφου και επίπονου αγώνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σ' αυτό το συνεπές πολύμορφο λαϊκό κίνημα στην πόλη μας και στο νομό μας (Σύλλογο Γυναικών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κίνημα Ειρήνης, Πολιτιστικό Σύλλογο κ.λπ.) ήταν πάντα αγωνιστικά παρούσα και μάλιστα συχνά από υπεύθυνες θέσεις.

Εκτιμώντας τη δράση της, η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης την ανέδειξε σε μέλος της Επιτροπής Περιοχής. Η συνεπής κομματική ζωή της ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με την προσωπική ιδιωτική της ζωή. Βασικό της γνώρισμα η σεμνότητα, η απλότητα, η ευγένεια, αυτό που λέμε καλός χαρακτήρας. Γι' αυτό και απολάμβανε γενική εκτίμηση.

Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Κόμματος, όλοι οι σύντροφοι συλλυπούνται το σύζυγο και τα παιδιά της, όλους τους δικούς της ανθρώπους, που δικαιούνται να είναι περήφανοι για εκείνη. Φάρος άσβηστος η μνήμη της στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Τελευταίο αντίο στον σ. Χάρη Παταρίδη

Το τελευταίο αντίο στον σύντροφο Χάρη Παταρίδη είπαν την Κυριακή συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι. Η κηδεία του ήταν πολιτική και έγινε στη Μεγάλη Στέρνα του Κιλκίς. Εκ μέρους της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Ο σ. Χ. Παταρίδης γεννήθηκε το 1933 στο Κιλκίς. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και οι γονείς και τα αδέλφια του συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Το 1948 αφού ήδη είχαν σκοτωθεί ο πατέρας του και ο αδελφός του, με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έφυγε για την Τσεχοσλοβακία. Εκεί σπούδασε και δούλεψε, ενώ ταυτόχρονα έπαιξε ενεργό ρόλο στο Σύλλογο Πολιτικών Προσφύγων.

Συμμετείχε στη 12η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου κράτησε σταθερή στάση αρχών ενάντια στον οπορτουνισμό. Στη συνέχεια ήταν Β' Γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στην Τσεχία και συμμετείχε ως αντιπρόσωπος στα 9ο και 10ο Συνέδρια του Κόμματος.

Επαναπατρίσθηκε το 1976, ανέλαβε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς και στη συνέχεια Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Διδυμότειχου. Συμμετείχε ως αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο και συνέβαλε σημαντικά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος ενώ στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών και Γραμματέας της ΚΟΒ Ευόσμου.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ