ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Απαίτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

Να δοθεί το εποχιακό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις συνθήκες της ανεργίας και της απληρωσιάς, διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με τα Σωματεία των Ναυπηγοξυλουργών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας έχουν ήδη αποσπάσει θετική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μετά από τις παρεμβάσεις που οργάνωσαν. Χτες, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, απαιτώντας ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να προχωρήσει σε έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Με δύο λεωφορεία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στους οποίους οφείλονται μισθοί 8 μηνών και βρίσκονται από τη Δευτέρα σε κινητοποίηση για να πληρωθούν.

Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών αρχικά ανακοινώθηκε πως ο υπουργός απουσίαζε, όμως ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε όταν στο υπουργείο κατέφτασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Τελικά, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων, μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Α. Μπέζα, ο οποίος περιορίστηκε στην υπόσχεση να μεταφέρει το αίτημα στον υπουργό και να κλείσει ραντεβού μαζί του. Τα σωματεία αποφάσισαν να συνεδριάσουν τη Δευτέρα και στην περίπτωση που δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη.

Το εποχιακό επίδομα των 640 περίπου ευρώ δίνεται σε όσους εργαζόμενους έχουν «κολλήσει» από 50 έως 210 ένσημα το προηγούμενο έτος. Τα σωματεία διεκδικούν να δοθεί σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, καθώς η ανεργία και η απληρωσιά κυριαρχούν στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας και οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως τα σωματεία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το αίτημά τους αλλά θα οργανώσουν νέα κινητοποίηση. Τόνισε πως δεν παλεύουν για «το ξεροκόμματο των 6 κατοστάρικων» αλλά για να έχουν δουλειά με δικαιώματα. «Δε φταίμε εμείς που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν κλείσαμε εμείς τα ναυπηγεία», υπογράμμισε. Οσο για τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση: «Σε Κίνα και Τουρκία φτιάχνετε τα πλοία και μας καταδικάζετε στην ανεργία». Ο Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν τους έχουν «στο τσεπάκι τους», οργανώνοντας νέα παρέμβαση για το επίδομα αλλά και παίρνοντας μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, μαζί με εκατοντάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Στη μάχη της απεργίας σήμερα στη «Forthnet»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Forthnet-Netmed». Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διεκδικούν να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις, να μπει τέρμα στο καθεστώς των επινοικιαζόμενων, να σταματήσουν οι απολύσεις και η εντατικοποίηση. Δίνουν ακόμα απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει «λοκ άουτ» και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάρουν σήμερα άδεια ή ρεπό για να μην πάρουν μέρος στην απεργία.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ενημέρωσε αρχικά τους «ενοικιαζόμενους» ότι σήμερα, Παρασκευή, δε θα δουλέψουν, αλλά θα πάρουν άδεια. Στην απάντηση των εργαζομένων πως θα απεργήσουν, έδωσε σε όλους υποχρεωτικά ρεπό. Αντίστοιχα, σε μια σειρά τμήματα, στελέχη της εταιρείας καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια ή ρεπό. Αμεση ήταν η παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, που κατήγγειλε την προσπάθεια παρέμβασης στη συνδικαλιστική δράση. Υπενθύμισε ακόμα την «επιστράτευση» αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στην απεργία τους τον περασμένο Φλεβάρη και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην τρομοκρατία, όποια μορφή κι αν παίρνει.

«Η εργοδοσία αφού απέτυχε να εμποδίσει την συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, προσπάθησε παραβιάζοντας ακόμα και τους νόμους του αστικού κράτους να επιβάλει ρεπό ή υποχρεωτική άδεια σε όσους εργαζόμενους δήλωσαν πως θα απεργήσουν. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους της επιχείρησης πως ο νόμος 1264/82 δεν έχει ακόμα καταργηθεί!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τη δράση ενάντια στις απολύσεις

Κυριακή 26 Οκτώβρη, 11 π.μ., παλαιό Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων

Σε πλατιά σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων των Δήμων της Αττικής καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 26 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο παλαιό Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων (λεωφόρος Δημοκρατίας, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων).

Στο κείμενο - πρόσκληση στη σύσκεψη, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση, με τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων στους δήμους, θέλει να πετάξει στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους. (...) Οι δήμαρχοι δηλώνουν "υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας", γιατί θέλουν να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να διευρύνουν παραπέρα στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει ανάγκη να δοθεί συνολική απάντηση ενάντια στις απολύσεις (...)».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν στη σύσκεψη για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων, προβάλλοντας το αίτημα: Οχι στο λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ. Καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση. Κατάργηση του ν. 4250 περί «αξιολόγησης» και του λεγόμενου επανελέγχου των ΙΔΑΧ.

Στο μεταξύ, σε νέο κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις 27 συναδέλφων τους βάση έκθεσης του ΑΣΕΠ, στην οποία διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν παρατυπίες ως προς τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και να τους διαιρέσει για να δικαιολογήσει τις μαζικές απολύσεις που θέλει να κάνει. Παράλληλα, με διάφορα ιδεολογήματα περί «αξιοκρατίας» και «διαφάνειας», προσπαθεί να συγκαλύψει ότι ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, αλλά είναι αυτός που γεννά και θρέφει την ανεργία.

ΒΟΥΛΗ
Με επικύρωση οδηγίας της ΕΕ οι απολύσεις στους ΟΤΑ

Με τη συζήτηση κατ' άρθρο, ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι διατάξεις ενσωματώνουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο τομέα, προκειμένου αυτός να προσαρμοστεί πλήρως στις επιταγές του κεφαλαίου, ενώ με πρόσχημα την «αξιοκρατία και τη διαφάνεια» στρώνει το δρόμο για νέα «σφαγή» σε βάρος των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στους ΟΤΑ. Σήμερα, θα γίνει στην Ολομέλεια ξεχωριστή συνεδρίαση για τις 11 (!) τροπολογίες του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα (...) προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (...) και άλλες διατάξεις».

Προβλέπει τον έλεγχο της «γνησιότητας» των βεβαιώσεων, όπως της ασφαλιστικής κάλυψης και πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων από το 1994 έως σήμερα, δηλαδή σε βάθος 20ετίας. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων κυρίως στους ΟΤΑ, που τους ανάγκασαν δήμαρχοι και κυβερνήσεις να δουλεύουν για ένα διάστημα ακόμα και ανασφάλιστοι. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, «αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα». Εκανε σαφές ότι: «Ως ΚΚΕ θεωρούμε κύριους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης τις κυβερνήσεις, τα διάφορα όργανα εξουσίας, το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα και όχι τους εργαζόμενους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβερνούν δημιούργησαν αυτόν το δημόσιο τομέα με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων με βάση και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, κάτι που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τις άλλες δυνάμεις που λένε ότι θα κινηθούμε μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απευθυνόμενος στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαίτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για τα εξής: «Εκτός της απόλυσης όλων αυτών που από τον έλεγχο θα καταταχθούν στην κατηγορία των πλαστών δικαιολογητικών - που μπορεί να είναι και οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας - τι άλλο ζητάτε; Ζητάτε πίσω τις αποδοχές που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που παρείχαν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι; Ζητάτε αυτά τα χρόνια να μην είναι συντάξιμα για όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Τι είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση;».

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου αντί απάντησης επιστράτευσε τον αποπροσανατολισμό και την επίθεση λέγοντας: «Ακουσα πάλι από το βήμα αυτό, με έναν ψηφοθηρικό λαϊκισμό εκτός ορίων, και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΚΕ τώρα, ότι η κυβέρνηση συνδέει και πάλι την αξιολόγηση με τις απολύσεις».

Ανάμεσα στα άλλα αντιδραστικά άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν και αυτά που προβλέπουν ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/37 δημόσια έγγραφα και δεδομένα τίθενται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η παράδοση των δεδομένων του Δημοσίου στους επιχειρηματίες όχι μόνο ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας αλλά και «νέους δρόμους δυσκολιών για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ως νέοι τρόποι στέρησης προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών». Να σημειωθεί ότι αυτά τα άρθρα τα βρήκαν θετικά όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ