ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Πικετοφορίες από Λαϊκές Επιτροπές σε γειτονιές και δήμους

Από την πορεία της Λαϊκής Επιτροπής στους δρόμους των Αγίων Αναργύρων
Από την πορεία της Λαϊκής Επιτροπής στους δρόμους των Αγίων Αναργύρων
Τη μάχη για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου δίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, με τις αποφάσεις συμμετοχής να φτάνουν τις 889, όπως ανακοίνωσε χτες το ΠΑΜΕ. Με οργανωμένη συμμετοχή από χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας και απεργίες, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία οργανώνουν τη μαζική κινητοποίηση εργαζομένων και ανέργων. Αντίστοιχη είναι η προσπάθεια που κάνουν οι Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, σπουδαστών και γυναικών. Στόχος όλων, να σταλεί από το συλλαλητήριο, το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα. Μήνυμα πως οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν δέχονται να ζήσουν με ψίχουλα, παλεύουν και διεκδικούν, προετοιμάζονται για γενική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Τη δική της θέση στο συλλαλητήριο έχει η νεολαία. Ανάμεσα στις νέες αποφάσεις που ανακοίνωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ περιλαμβάνονται και 17 αποφάσεις 15μελών και Γενικών Συνελεύσεων σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο διαδίδεται επίσης στους νέους της μαθητείας. «Είναι ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Εχουν ρίξει τη νέα γενιά στο λάκκο της ανεργίας και της κακοπληρωμένης δουλειάς, μας θέλουν να εργαζόμαστε για ψίχουλα, ανασφάλιστοι, χωρίς σταθερή δουλειά, με 16,5 ευρώ μεροκάματο και χωρίς μόρφωση». Τα παραπάνω αναφέρουν στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην οποία κατέληξαν σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ οι οποίοι εργάζονται ως μαθητευόμενοι τεχνίτες στο αμαξοστάσιο της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ) στο Μπραχάμι, που συζήτησαν και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. «Το πανελλαδικό συλλαλητήριο να είναι η αρχή του αγώνα μας. Συζητήσαμε και με μαθητευόμενους σε άλλα αμαξοστάσια ώστε να συντονίσουμε την δράση μας και να θέσουμε ένα πλαίσιο πάλης για το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους πρακτικάριους από κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν αποφάσεις για το συλλαλητήριο, να οργανωθούμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα», καταλήγουν.

Συγκεντρώσεις και πρωτοβουλίες από Λαϊκές Επιτροπές

Πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το κάλεσμα για το συλλαλητήριο παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού έκανε το περασμένο Σάββατο συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων και πορεία στους δρόμους της περιοχής.

Πικετοφορίες σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά θα γίνουν και την Πέμπτη: Από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Από τη Λαϊκή Επιτροπή 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, στις 6 μ.μ., με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πολύγωνο και πορεία σε κεντρικούς δρόμους στου Γκύζη. Στο Πέραμα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στον Κορυδαλλό, στις 6.30 μ.μ., Ταξιαρχών και Γεννηματά. Στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά την Πέμπτη το πρωί θα κάνει παρέμβαση στην Α' ΔΟΥ και την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. προγραμματίζει πικετοφορίες στην Αγία Σοφιά και στα Καμίνια (πλατεία Δωδεκανήσου).

  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο απηύθυναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Η μετακίνηση για το συλλαλητήριο είναι δωρεάν και η αναχώρηση θα γίνει από το Δημαρχείου του Βόλου, το Σάββατο 1 Νοέμβρη, στις 5 το πρωί.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, με κήρυξη 24ωρης απεργίας για την ίδια μέρα, και κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική - πανεργατική απεργία στα τέλη του Νοέμβρη, πήρε η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, την περασμένη Τετάρτη, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης της γενικής συνέλευσης από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση, η πρώτη πανελλαδική προσπάθεια που γίνεται μετά και τις εκλογές για αναμέτρηση με την κυβέρνηση και είναι μια κινητοποίηση που έρχεται να αντιπαρατεθεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, αφού θα μετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές, μαθητές, δηλαδή όλοι όσοι πλήττονται σήμερα από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι συμμετοχές, που έχουν παρθεί και καθημερινά αυξάνονται, δείχνουν το δρόμο, δηλαδή την κοινή δράση των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία», σημείωσε στην εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η αντιπρόεδρός του, Γ. Γεωργιάδου.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν πλευρές από τη δράση των σωματείων και τις πρωτοβουλίες που πήραν το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων στη διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», η οποία ζητούσε από άνεργο οικοδόμο 600 ευρώ για να γεννήσει η γυναίκα του. Στη συζήτηση τέθηκαν πλευρές για το κύριο καθήκον που μπαίνει σήμερα, αυτό της ανασύνταξης και αναζωογόνησης του εργατικού κινήματος και της ανάγκης για αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, βάζουν στόχο, ώστε κάθε χώρος δουλειάς, κάθε κλάδος, κάθε σωματείο να κάνει δική του υπόθεση τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Εξαγγέλθηκε η απεργία και στο Δημόσιο

Την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για συμμετοχή και των εργαζομένων του Δημοσίου στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη ανακοίνωσε χτες και η ΑΔΕΔΥ.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ για την απεργία αυτή καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να προχωρήσουν με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους τη συζήτηση για την οργάνωση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, στις 27 του Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας. Ο δρόμος που έχει ανοίξει η προετοιμασία για το συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στο συντονισμό δυνάμεων, να συνεχιστεί με νέα δυναμική, πανελλαδικά, κατά κλάδο, κατά περιοχή, σε κάθε τόπο δουλειάς».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με στάση εργασίας συμμετέχουν στο συλλαλητήριο

Την απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. επικύρωσε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την περασμένη Κυριακή. «Διαδηλώνουμε μαζικά και βροντοφωνάζουμε δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας», αναφέρει ο Σύλλογος και επισημαίνει πως αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει 62 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Ο Σύλλογος συζήτησε για την οργάνωση της απεργίας του κλάδου την Κυριακή 2 Νοέμβρη, ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αναχωρήσεις για το συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη

Από την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον εργαζόμενο λαό για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα αναχωρήσουν το βράδυ της Παρασκευής 31/10.

Ειδικότερα, οι αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί:

Από Αλεξανδρούπολη, 9 μ.μ., μπροστά από το Δημαρχείο.

Από Κομοτηνή, 10 μ.μ., μπροστά από το ΙΚΑ.

Από Ξάνθη, 10 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

Από Καβάλα, 11 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο.

Από Δράμα, 11 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Οι προσυγκεντρώσεις

Από την οργανωτική επιτροπή του πανελλαδικού συλλαλητηρίου καθορίστηκαν οι 9 προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11 π.μ. την 1η Νοέμβρη.

Οι προσυγκεντρώσεις είναι οι παρακάτω:

  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στον Τύπο - Χαρτί, στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στο Χρηματοπιστωτικό, στις Τηλεπικοινωνίες, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Τρόφιμα - Ποτά, στην Κλωστοϋφαντουργία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τη Στερεά Ελλάδα.
  • Κάνιγγος: Οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, οι Λογιστές, οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, στις Υπηρεσίες, στις Μεταφορές.
  • Προπύλαια: Οι Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι Καλλιτέχνες, η ΟΓΕ με τους γυναικείους συλλόγους της.
  • Μοναστηράκι: Οι εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, την Κρήτη, το Αιγαίο.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό, στο Δημόσιο, η Λαϊκή Επιτροπή Νότιου Τομέα της Αττικής.
  • «Ευαγγελισμός»: Συνδικάτα από το χώρο της Υγείας, μαζικοί φορείς του Βόρειου Τομέα, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών της Αττικής.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Λαϊκή Επιτροπή Δυτικού Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο, την Πελοπόννησο, τη Βορειοδυτική Ελλάδα.
  • Πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Συνταξιούχοι.
  • Πεδίον Αρεως: Συνδικάτα και μαζικοί φορείς από την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και η Λαϊκή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα της Αττικής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ