ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα θητεία Ρουσέφ και συνέχεια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης

Η Ρουσέφ στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη, μιλώντας σε οπαδούς της που πανηγύριζαν, αλλά το πραγματικό πανηγύρι είναι για τους καπιταλιστές
Η Ρουσέφ στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη, μιλώντας σε οπαδούς της που πανηγύριζαν, αλλά το πραγματικό πανηγύρι είναι για τους καπιταλιστές
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η νυν Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, με το συνασπισμό «Με τη δύναμη του Λαού» (που στηρίζουν το Κόμμα Εργατών, το ΚΚ της Βραζιλίας, και σειρά μικροαστικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων) επικράτησε του αντιπάλου της, Αέσιο Νιέβες, επικεφαλής του συνασπισμού «Αλλάζουμε τη Βραζιλία», στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρηση, με ποσοστό 51,60% έναντι 48,40%. Στις πρώτες δηλώσεις της η Ρουσέφ, που πήρε 54,5 εκατομμύρια ψήφους αναφέρθηκε στην προτεραιότητά της στη δεύτερη θητεία της να προχωρήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις (χωρίς να προσδιορίσει ποιες ακριβώς) και σημείωσε ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με την αντιπολίτευση. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, για να επιτευχθεί ο περιορισμός του πληθωρισμού.

Η στήριξη από την κυβέρνηση της Ρουσέφ και πριν των κυβερνήσεων Λούλα των συμφερόντων τμήματος του κεφαλαίου, βρήκαν την έντονη αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων στις μεγάλες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπου έγινε ένα μεγάλο πανηγύρι των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν με κάποια ψίχουλα που δόθηκαν στους εξαθλιωμένους από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των «αριστερών» κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ, την ίδια ώρα που μεγάλος κερδισμένος ήταν το κεφάλαιο.

Τα διαφορετικά διαχειριστικά μείγματα εξυπηρετούν και αναζητούν τον καλύτερο δρόμο για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που εμφανίζεται ότι δήθεν θα βοηθήσει και τα λαϊκά στρώματα. Μόνο που αυτή ακριβώς η πορεία και όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, στα εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια σε απαράδεκτες συνθήκες και με άθλιες υποδομές όπως στις παραγκουπόλεις - φαβέλες, σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο που συνεπάγεται όμως αμύθητα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Το Βραζιλιάνο ΚΚ είχε καλέσει τα λαϊκά στρώματα να μην μπουν στη λογική του μικρότερου κακού, να ρίξουν στο δεύτερο γύρο άκυρο και να παλέψουν σε ταξική βάση ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και όποιον την υπηρετεί και να οργανώσουν το μέτωπο αγώνα για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Νέο κρούσμα μετά τα αυστηρότερα μέτρα

ΚΟΝΑΚΡΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακραία μέτρα υποχρεωτικής υγειονομικής απομόνωσης 21 ημερών ακόμη και σε άτομα που δεν φέρουν το παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» αλλά εισέρχονται στις ΗΠΑ από χώρες της Δυτικής Αφρικής, αποφάσισαν πλέον να επιβάλουν οι υγειονομικές αρχές στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Ιλινόις, προκαλώντας αντιδράσεις για μέτρα υπερβολής και προχειρότητας.

Ηδη η νοσοκόμα Κάσι Χίκοξ, που έπεσε «θύμα» του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας μόνο και μόνο επειδή είχε εισέλθει προ ημερών στις ΗΠΑ έπειτα από αποστολή στη δυτικοαφρικανική Γουινέα μολονότι απεδείχθη αρνητική σε ιατρικό τεστ για τον ιό του «Εμπολα», απείλησε με μηνύσεις. Μιλώντας προχτές από νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ (όπου έχει κλειστεί) στο δίκτυο CNN, η Χίκοξ απείλησε τις πολιτειακές αρχές με προσφυγή στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι αδίκως έχει υποβληθεί σε καραντίνα και ότι θίγονται βασικά συνταγματικά της δικαιώματα. Επέκρινε δε τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία από αξιωματούχους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ιατρική, κατηγορώντας στην ουσία τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ για υπερβολή και επιπολαιότητα.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, υποστήριξε ως απαραίτητη για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας την υποχρεωτική καραντίνα ανθρώπων που επιστρέφουν στην αμερικανική πολιτεία από χώρες που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό «Εμπολα», λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «κύριο μέλημα αποτελεί η δημόσια ασφάλεια». Ενθάρρυνε παράλληλα τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας να συνεχίσουν το «θαρραλέο αγώνα» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση του ιού.

Αυτά ενώ λίγες ώρες αργότερα, χτες, στη Νέα Υόρκη ξανασήμανε συναγερμός καθώς επιβεβαιώθηκε το πέμπτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού στις ΗΠΑ έναντι ενός αγοριού πέντε ετών που είχε έρθει στις ΗΠΑ από τη Γουινέα. Το αγόρι είχε φθάσει στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, όπου υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα και γίνονται έλεγχοι έναντι του ιού, και ενώ ψηνόταν στον πυρετό με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου δεν υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση ή τεστ για «Εμπολα». Τελικά το παιδάκι, που υπέφερε και από εμετούς στη διάρκεια της πτήσης, μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο Μπελβιού της Ν. Υόρκης σε άσχημη κατάσταση...

Το ίδιο 24ωρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής από τη Γουινέα όπου βρέθηκε χτες, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα της τάχα «θα βοηθήσει στον αγώνα κατά του ιού "Εμπολα" μακροπρόθεσμα». Στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, μία από τις τρεις δυτικοαφρικανικές χώρες που πλήττονται άσχημα από τον αιμορραγικο ιό, η Πάουερ κάλεσε τον κόσμο να ξεπεράσει «το φόβο και το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με τον "Εμπολα"», απευθύνοντας και αυτή με τη σειρά της έκκληση για την αποστολή περισσότερων ξένων γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες της Δτυικής Αφρικής.

Η Πάουερ, που θα επισκεφτεί επίσης τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, παρά τις πιέσεις Αμερικανών βουλευτών για την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται σοβαρά από τον «Εμπολα», πρόσθεσε ότι «τα οφέλη του να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις χώρες αυτές αντισταθμίζουν κατά πολύ τον σχεδόν ανύπαρκτο κίνδυνο του ταξιδιού δεδομένου ότι έχει πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Μετά το τέλος της περιοδείας σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε η Πάουερ θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ κατά του «Εμπολα» στην Γκάνα, όπου γίνεται ο συντονισμός των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση του ιού.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Σε δεύτερο γύρο στις 30 Νοέμβρη

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Ο Ταμπάρε Βάσκες, υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού «Ευρύ Μέτωπο», κέρδισε με σαφές προβάδισμα τον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Ο συγκεκριμένος συνασπισμός στηρίχτηκε από διάφορα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπως επίσης και το ΚΚ Ουρουγουάης, με ένα πρόγραμμα διαχείρισης του καπιταλισμού και σύμφωνα με τα έξιτ πολς φτάνει το 44% - 46%. Ο κύριος αντίπαλός του, πιο αυθεντικά εκφραστής του κεφαλαίου, ήταν ο Λουίς Λακάγιε Πόου, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος που εμφανίζεται με 31% - 33%.

Στην τρίτη θέση είναι το άλλο παραδοσιακό αστικό κόμμα «Κολοράδο», ο υποψήφιος του οποίου Πέδρο Μπορνταμπέρι συγκέντρωσε γύρω στο 14%. Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοέμβρη με μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει ο Βάσκες.

Ο Μπορνταμπέρι είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει τον Πόου, ωστόσο αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι παρά τις διαφορές των διαφόρων κομμάτων η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά με την εναλλαγή στη αστική διαχείριση.

Ο Πρόεδρος της χώρας Χοσέ Μουχίκα από το Ευρύ Μέτωπο αποσύρθηκε από την υποβολή νέας υποψηφιότητας, ώστε στη θέση αυτή να αναδειχτεί ο Τ. Βάσκες, που επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος την περίοδο 2005 - 2010.

ΚΙΝΑ
Νέο εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Tουλάχιστον 16 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν τμήμα του ανθρακωρυχείου όπου δούλευαν κατέρρευσε στην περιοχή Τιετσάνγκ - γκου, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρουμτσί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», την ώρα του δυστυχήματος δούλευαν στο ορυχείο 33 εργάτες. Εντεκα ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα «Asia News» ανέφερε ότι το 2012 αναφέρθηκαν 1.384 θάνατοι σε ανθρακωρυχεία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής οδηγεί σε αύξηση των θανάτων και τραυματισμών εργαζομένων στη χώρα.

Σήμερα, εκτιμάται ότι η Κίνα καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό «ανθίζουν» μια σειρά μικρότερα ορυχεία, πολλά από τα οποία δεν πληρούν βασικές συνθήκες ασφάλειας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει περίπου 2.000 μικρά ανθρακωρυχεία έως το 2015. Φυσικά, η ακεραιότητα και η υγεία των εργατών δε γίνεται να διασφαλιστούν μόνο με το κλείσιμο «επικίνδυνων» ορυχείων. Υπονομεύεται μόνο και μόνο από την ταχεία «ανέλιξη» μιας ισχυρής αστικής τάξης. Ολο και περισσότεροι κλάδοι, μέσα και μονάδες παραγωγής συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων και όπως επιβάλλουν οι νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας η προστασία της ζωής των εργατών μετατρέπεται σε «κόστος» και ανάλογα πετσοκόβεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ