Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέο εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Tουλάχιστον 16 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν τμήμα του ανθρακωρυχείου όπου δούλευαν κατέρρευσε στην περιοχή Τιετσάνγκ - γκου, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρουμτσί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», την ώρα του δυστυχήματος δούλευαν στο ορυχείο 33 εργάτες. Εντεκα ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα «Asia News» ανέφερε ότι το 2012 αναφέρθηκαν 1.384 θάνατοι σε ανθρακωρυχεία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής οδηγεί σε αύξηση των θανάτων και τραυματισμών εργαζομένων στη χώρα.

Σήμερα, εκτιμάται ότι η Κίνα καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό «ανθίζουν» μια σειρά μικρότερα ορυχεία, πολλά από τα οποία δεν πληρούν βασικές συνθήκες ασφάλειας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει περίπου 2.000 μικρά ανθρακωρυχεία έως το 2015. Φυσικά, η ακεραιότητα και η υγεία των εργατών δε γίνεται να διασφαλιστούν μόνο με το κλείσιμο «επικίνδυνων» ορυχείων. Υπονομεύεται μόνο και μόνο από την ταχεία «ανέλιξη» μιας ισχυρής αστικής τάξης. Ολο και περισσότεροι κλάδοι, μέσα και μονάδες παραγωγής συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων και όπως επιβάλλουν οι νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας η προστασία της ζωής των εργατών μετατρέπεται σε «κόστος» και ανάλογα πετσοκόβεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ