Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμάκωση έντασης από τα σχέδια εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν χτες τα νέα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει στην οικοδόμηση 1.000 νέων εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Τέτοιες μονομερείς ενέργειες θα προκαλέσουν έκρηξη», σημείωσε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ανώτερο στέλεχος της «Φατάχ», προειδοποιώντας για τις εκρηκτικές συνέπειες που θα έχουν τα τελευταία σχέδια εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου εδώ και μέρες ήδη επικρατεί ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση.

Νωρίτερα, ο πρέσβης της Ιορδανίας στο Ισραήλ, Ουάλιντ Ομπέινταντ, προειδοποίησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι η διμερής συμφωνία ειρήνης που έχουν υπογράψει μπορεί να απειληθεί από τη συνεχιζόμενη διεύρυνση εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Α. Ιερουσαλήμ. Ο Ομπέινταντ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες προσπάθειες ακροδεξιών Ισραηλινών να αλλάξουν το καθεστώς κεντρικής πλατείας κοντά στο τέμενος αλ Ακσα καθώς δεν φάνηκε να πείθεται από τις πρόσφατες «διαβεβαιώσεις» του Ισραηλινού πρωθυπουργού πως το Ισραήλ δεν θα αλλάξει το καθεστώς γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα.

Για το ίδιο θέμα είχε παρενέβη το Σαββατοκύριακο και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, που ζήτησε να «αποφευχθούν αχρείαστες εντάσεις στους ιερούς τόπους», τονίζοντας ωστόσο το επόμενο λεπτό ότι δεν θα κάνει «συμβιβασμούς στην ασφάλεια και τη ζωή των Ισραηλινών πολιτών ούτε θα τζογάρω μαζί τους».

Την Κυριακή, μία 22χρονη τουρίστρια από το Εκουαδόρ έχασε τη ζωή της μετά από τραύματα που υπέστη σε επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού σε πλήθος που βρισκόταν σε κεντρική οδική αρτηρία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο οδηγός, Αμπντελραχμάν Σαλούντι, 21 ετών, σκοτώθηκε όταν η αστυνομία τον πυροβόλησε αφού βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει. Αλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ