ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Διαχείριση στα μέτρα των τραπεζών και του κεφαλαίου

Ο εκβιασμός των λαϊκών νοικοκυριών να προσέλθουν στις τράπεζες στο επίκεντρο των σχεδίων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων

Η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος της εφορίας (Taxisnet) με αυτό που διατηρεί η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών «Τειρεσίας ΑΕ», για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αποκλειστικά και μόνο γα τις επιχειρήσεις εκείνες που κρίνονται ως «βιώσιμες», ενώ πρόσθετα φορολογικά «μπόνους» αναμένεται να δοθούν στους τραπεζικούς ομίλους για το «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε επόμενη φάση, θα προωθηθεί η ρύθμιση για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προλειαίνει το έδαφος για την κατάργηση της παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, η οποία με βάση την ισχύουσα ρύθμιση λήγει στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια,«η οικογενειακή στέγη πάντα θα προστατεύεται». Ωστόσο, τα όποια κριτήρια προστασίας θα αφορούν το λεγόμενο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» των νοικοκυριών, οι οποίες διαμορφώνονται στα όρια της επίσημης φτώχειας. Αυτές αποτελούν το «ενδεικτικό εισόδημα», στη βάση του οποίου οι τραπεζίτες θα ανακαθορίζουν τις δόσεις, με ρυθμίσεις επιμήκυνσης των δανείων κ.ά. Η «ενδεικτική» βάση υπολογισμού των εύλογων δαπανών διαβίωσης για τριμελή λαϊκά νοικοκυριά καθορίζεται μόλις στα 1.126 ευρώ το μήνα και για τα 4μελή νοικοκυριά στα 1.347 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για ρύθμιση που έρχεται να «κουμπώσει» με αυτή για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Στην πραγματικότητα, τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να προσέλθουν στις τράπεζες και να καταβάλλουν όσα μπορούν κόβοντας και από στοιχειώδεις ανάγκες, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπα με τους πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, λόγος γίνεται για δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση για περισσότερες από 160.000 «βιώσιμες» επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και οφειλές μέχρι 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι τράπεζες θα έχουν τον τελικό λόγο και τη «διακριτική ευχέρεια» σε ό,τι αφορά την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης των πελατών τους για διαγραφή μέρους από τις απαιτήσεις τους.

ΥΠΕΚΑ
Σχέδια για νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια με άξονα την Ενέργεια

Τα βήματα της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια στον κλάδο της Ενέργειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ανεφοδιασμό συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων με φθηνό καύσιμο, περιγράφει με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.

Τονίζει ότι «η εξωστρέφεια, η γεωπολιτική αναβάθμιση, η στήριξη της εθνικής οικονομίας, η διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός, η μείωση τιμών, ο διαφανής ανταγωνισμός, είναι μερικά από τα ζητούμενα στη σημερινή εθνική ενεργειακή αγορά».

Προσθέτει ότι «η πολιτεία, προσαρμοζόμενη στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία εσωτερική αγορά Ενέργειας, διαμορφώνει τους κανόνες για τη δημιουργία στη χώρα μας ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού "χρηματιστηρίου Ενέργειας"».

Αναφέρει ότι «από το σήμερα ισχύον μοντέλο "υποχρεωτικής κοινοπραξίας" για τη λειτουργία της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, με τα εγγενή μειονεκτήματα της έλλειψης ανταγωνισμού και ανοίγματος στον κόσμο, μεταβαίνουμε, όπως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα νέο περιβάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο μιλά για μια «νέα εταιρική δομή» που «θα αναλάβει και αναβαθμίσει τις ασκούμενες από τον ΛΑΓΗΕ (σ.σ.: Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ, "εφαρμόζει τους κανόνες για τη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας") δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μιας αγοράς παραγώγων Ενέργειας, καθώς επίσης και με τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων».

Εξηγεί ότι «το προτεινόμενο σχήμα - με επίκεντρο τη δημιουργία μιας νέας ευέλικτης εταιρείας - που θα λειτουργεί, όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαιτεί προσεκτικές και λεπτές θεσμικές προσαρμογές».

Σηματοδοτώντας το συντονισμό κυβέρνησης και παραγόντων της «αγοράς» με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, σημειώνει πως «υπουργείο, ΡΑΕ, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές και παραγωγοί, είναι μερικοί από τους παίκτες που βρίσκουν κοινό βηματισμό. Το νέο πλαίσιο υπηρετεί την αναγκαία για την οριστική έξοδο από την κρίση εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Συμπληρώνει ότι «η χρονική στιγμή για το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εφόσον θέλουμε να διεκδικήσουμε τον ρόλο του περιφερειακού κόμβου Ενέργειας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, λόγω γεωγραφίας, συμμετοχής στην Ευρωζώνη, τεχνογνωσίας, ανθρώπινου δυναμικού».

Προειδοποιεί, μάλιστα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ντόπιας αστικής τάξης με αυτές άλλων χωρών ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε αυτό τον ρόλο σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η οποία έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της Ενέργειας».

ΕΝΦΙΑ
Ερχονται τα «διορθωμένα» (;) εκκαθαριστικά

Στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας (Taxisnet) ανεβαίνουν σταδιακά τα νέα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, δικαιούνται «εκπτώσεις» και απαλλαγές από το νέο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για κατηγορίες φορολογουμένων, όπως λαϊκά νοικοκυριά με πενιχρά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες, άνθρωποι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν... με «έκπτωση» ένα χαράτσι που πριν από το περιβόητο ΕΕΤΗΔΕ δεν πλήρωναν καθόλου! Παράλληλα, φαίνεται ότι και πολλά νοικοκυριά αυτών των κατηγοριών δε θα έχουν τελικά ούτε τις «εκπτώσεις», αφού σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση τη Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών περιλαμβάνονται εισοδήματα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δε φορολογούνται, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας υπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα, σε περίπτωση που το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ανεξάρτητα από τυχόν νέες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ αποτελεί νέο αντιλαϊκό μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης.

Ετοιμάζουν υποχρεωτική στράτευση στα 18;

Επανέρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες που κάνουν λόγο για «πρόταση» του ΓΕΕΘΑ για υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες (χωρίς αναβολές κατάταξης για λόγους σπουδών κ.τ.λ.) και για προαιρετική στράτευση γυναικών, σχέδια που εξετάζονται εδώ και χρόνια από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Εδώ και μήνες λέγεται ότι τέτοια σχέδια έχουν καταστρωθεί κατ' αρχάς στο ΓΕΣ, με τις ίδιες πηγές να εμφανίζουν ως λόγο τους προβληματισμούς της στρατιωτικής ηγεσίας για την ελλειπή επάνδρωση των μονάδων του Στρατού Ξηράς, την υπογεννητικότητα κ.τ.λ. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις και για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαχέεται ότι στο ΓΕΕΘΑ έχουν καταλήξει στο σχέδιο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, με κίνητρο ακόμα και την παραπέρα μείωση της θητείας κατά άλλον ένα μήνα, καθώς υπολογίζεται ότι με την κατάργηση των αναβολών και την αντιμετώπιση της ανυποταξίας, ενδεχομένως να υπάρξει τέτοια δυνατότητα.

Επιπλέον, η πρόβλεψη για προαιρετική στράτευση γυναικών στοχεύει στην κάλυψη υπηρεσιών της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, απελευθερώνοντας έτσι αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου. Κίνητρο κατάταξης για τις γυναίκες θα είναι κάποια επιπλέον μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Επιπλέον, ο χρόνος της θητείας τους, που θα είναι από 12 μήνες και πάνω, να «μετράει» ως συντάξιμος χρόνος και να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι λόγω των ποσοστών ανεργίας, θα υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό.

Στα σχέδια αυτά εκφράζονται αντιρρήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και «εκ των ενόντων»: Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 «γεμίζει» μεν τα στρατόπεδα με κόσμο, αλλά στερεί το στράτευμα από κρίσιμες ειδικότητες που μέχρι σήμερα τις καλύπτει από στρατεύσιμους θητείας (π.χ. γιατροί, ψυχολόγοι, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.λπ.).

Λέγεται ότι για τις προτάσεις αυτές είναι ενήμερη φυσικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, που ενημερώθηκε σχετικά από τη στρατιωτική ηγεσία, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΑ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προετοιμασία εδάφους για μια τέτοια εξέλιξη συνδυάζεται και με άλλους, βαθύτερους σχεδιασμούς, όπως είναι η διευκόλυνση της επάνδρωσης των διάφορων μισθοφορικών σωμάτων (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κ.ά.) των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, από νέους 18 χρόνων, οι οποίοι στη μικρότερη δυνατή ηλικία θα καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο δόκανο του μισθοφορικού στρατού και τη ζούγκλα της ανεργίας και της ανασφάλειας που ξέρουν ότι τους περιμένει μετά τη θητεία. Οσο για τα επιχειρήματα περί λειψανδρίας, η επίκλησή τους γίνεται την ίδια στιγμή που σημαντικοί οικονομικοί πόροι και εκατοντάδες προσωπικού των ΕΔ δεσμεύονται για τις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αποστολές εκτός συνόρων, σειρά υποδομών των ΕΔ λειτουργούν ακριβώς για την προετοιμασία αυτών των αποστολών. Ζητήματα λειψανδρίας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν π.χ. αν. αντί να πηγαίνουν τα χρήματα του λαού στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, αξιοποιούνταν για σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό φύλαξης εγκαταστάσεων, προσλήψεις μόνιμου πολιτικού προσωπικού για τις βοηθητικές εργασίες, γεγονός που θα μπορούσε να συνδυαστεί με ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση για τους στρατεύσιμους στο χρόνο της θητείας.

Υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών

Σχηματισμός 6 αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εισήλθε χτες στις 13.11 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε στις 13.44 νότια της Σάμου. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Αγαθονήσι. Παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου είχαμε και από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Συνολικά καταγράφηκαν 2 παραβάσεις και 12 παραβιάσεις από μεριάς των τουρκικών αεροσκαφών. «Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ