Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΚΑ
Σχέδια για νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια με άξονα την Ενέργεια

Τα βήματα της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια στον κλάδο της Ενέργειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ανεφοδιασμό συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων με φθηνό καύσιμο, περιγράφει με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.

Τονίζει ότι «η εξωστρέφεια, η γεωπολιτική αναβάθμιση, η στήριξη της εθνικής οικονομίας, η διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός, η μείωση τιμών, ο διαφανής ανταγωνισμός, είναι μερικά από τα ζητούμενα στη σημερινή εθνική ενεργειακή αγορά».

Προσθέτει ότι «η πολιτεία, προσαρμοζόμενη στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία εσωτερική αγορά Ενέργειας, διαμορφώνει τους κανόνες για τη δημιουργία στη χώρα μας ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού "χρηματιστηρίου Ενέργειας"».

Αναφέρει ότι «από το σήμερα ισχύον μοντέλο "υποχρεωτικής κοινοπραξίας" για τη λειτουργία της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, με τα εγγενή μειονεκτήματα της έλλειψης ανταγωνισμού και ανοίγματος στον κόσμο, μεταβαίνουμε, όπως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα νέο περιβάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο μιλά για μια «νέα εταιρική δομή» που «θα αναλάβει και αναβαθμίσει τις ασκούμενες από τον ΛΑΓΗΕ (σ.σ.: Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ, "εφαρμόζει τους κανόνες για τη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας") δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μιας αγοράς παραγώγων Ενέργειας, καθώς επίσης και με τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων».

Εξηγεί ότι «το προτεινόμενο σχήμα - με επίκεντρο τη δημιουργία μιας νέας ευέλικτης εταιρείας - που θα λειτουργεί, όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαιτεί προσεκτικές και λεπτές θεσμικές προσαρμογές».

Σηματοδοτώντας το συντονισμό κυβέρνησης και παραγόντων της «αγοράς» με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, σημειώνει πως «υπουργείο, ΡΑΕ, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές και παραγωγοί, είναι μερικοί από τους παίκτες που βρίσκουν κοινό βηματισμό. Το νέο πλαίσιο υπηρετεί την αναγκαία για την οριστική έξοδο από την κρίση εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Συμπληρώνει ότι «η χρονική στιγμή για το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εφόσον θέλουμε να διεκδικήσουμε τον ρόλο του περιφερειακού κόμβου Ενέργειας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, λόγω γεωγραφίας, συμμετοχής στην Ευρωζώνη, τεχνογνωσίας, ανθρώπινου δυναμικού».

Προειδοποιεί, μάλιστα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ντόπιας αστικής τάξης με αυτές άλλων χωρών ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε αυτό τον ρόλο σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η οποία έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ