Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρούνται οι διεργασίες για την ανασύνθεσή της

Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς, αν και από διάφορες πλευρές εκφράζονται εκτιμήσεις και απογοήτευση ότι δεν προχωρούν όπως και όσο θα έπρεπε οι διαδικασίες «σύνθεσης» του χώρου και συνένωσης κάτω από ένα ενιαίο εκλογικό σχήμα - «ομπρέλα» των διαφόρων κομμάτων, κινήσεων και παραγόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να δηλώνει «παρών» στις διεργασίες, προκαλώντας εκνευρισμό στη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ηράκλειο, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του ως πρωθυπουργού και αναρωτήθηκε «τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;»!

«Το έργο και οι πολιτικές μας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, ας τις υπερασπιστούμε, έχουμε στελεχιακό δυναμικό, ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αξίες που θα ενώσουν δυνάμεις, αντί να πολώνουν την κοινωνία», πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε, δηλώνοντας «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις: «Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε (...) Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας!».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και αυτός ότι δεν προπαγανδίζει «καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα», ενώ στο ίδιο μοτίβο αναπαρήγαγε το θεώρημα που προβάλλεται όλο και πιο έντονα τελευταία από αστικά επιτελεία, ότι «το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά», συναίνεση δηλαδή των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου. Αλλωστε, ο Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή συγκυρία, «απαιτείται εθνική στρατηγική που θα γεφύρωνε τις διαφορές των κομμάτων».

«Μεταρρυθμιστές»: Στη διάθεση της αστικής τάξης

«Παρουσία» στις διεργασίες συγκρότησης της κεντροαριστεράς αλλά και της συνολικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος σπεύδει να διεκδικήσει και ο Σπ. Λυκούδης. Σε συνεντεύξεις του («newpost.gr» και «Ημερησία») δηλώνει ότι θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές ως επικίνδυνες για τη σταθερότητα.

Ο Σπ. Λυκούδης εκτιμά ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολη η συσπείρωση της κεντροαριστεράς» αφού «λείπει μια θαρραλέα και ειλικρινής προσπάθεια υπέρβασης των παθογενειών του χώρου, δηλαδή των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων, των ηγεμονισμών, των αρχηγισμών, παλαιών και νέων, κ.λπ.», ωστόσο αισιοδοξεί διαβλέποντας το ρόλο που έχει να παίξει ως χώρος στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Στο μεγάλο χώρο της κεντροαριστεράς χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμπαράταξη (...) που θα μπορεί να "χωνεύει" τις διαφορές μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και όχι με αποκλεισμούς, ούτε με αλαζονικούς ηγεμονισμούς», αναφέρει, και προσθέτει σε ό,τι αφορά το ρόλο που θέλει να παίξει η νεότευκτη κίνησή του: «Εμείς συγκροτήσαμε τους ΜΕΤΑρρυθμιστές ως χώρο με τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά και με την φιλοδοξία να αποτελέσει τον καταλύτη μιας νέας συνάντησης, μιας νέας συμπαράταξης των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Δηλαδή η πρωτοβουλία μας, ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, έρχεται να ενώσει και όχι να διασπάσει».

Πάντως, σε ό,τι αφορά το προετοιμαζόμενο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης», ο Σπ. Λυκούδης το αποδοκιμάζει εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας ότι «εξελίσσεται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή ίσως μόνο ενός τμήματος αυτού του κόμματος και των φίλων του. Δεν συγκροτείται έτσι η Δημοκρατική Παράταξη (...) χωρίς δηλαδή την ενεργή, πρωτογενή και μακράν μηχανισμών συμμετοχή ιδρυτικών δυνάμεων και ρευμάτων που μπορούν να συγκροτήσουν αυτή την παράταξη. Σε ένα τέτοιο συνέδριο με τέτοια χαρακτηριστικά και τέτοια δεδομένα ασφαλώς θα συμμετείχαμε».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών» τάσσεται υπέρ της συναίνεσης ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, πετώντας όμως το μπαλάκι στο κόμμα που θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές: «Η πολιτική ζωή επίσης δείχνει εμφανή σημεία αστάθειας. Η μεγάλη συναίνεση είναι πρώτιστη ανάγκη και υποχρέωση των πρωταγωνιστών. Η πολιτική δύναμη που θα βγει πρώτη από τις κάλπες θα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων για την συγκρότηση της κυβέρνησης», αναφέρει.

Παρακάτω, επαναλαμβάνει την πρότασή του για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων η διευθέτηση του χρέους που ιεραρχεί ψηλά σήμερα η αστική τάξη, προσδοκώντας στήριξη της κερδοφορίας της απ' τον κρατικό κορβανά. «Οι πλειοψηφίες των 151-155 εδρών σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα εθνικής σημασίας, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερες πλειοψηφίες και συναινέσεις», υποστηρίζει ο Σπ. Λυκούδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφορετικές προσεγγίσεις στις εξελισσόμενες διεργασίες (2016-09-24 00:00:00.0)
Χώρος ζυμώσεων για κομπρεμί (2016-03-01 00:00:00.0)
Κινήσεις για «σταθερότητα» και «συναίνεση» στα ζητούμενα του κεφαλαίου (2014-12-06 00:00:00.0)
Ενεργά στις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού (2014-11-15 00:00:00.0)
Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της (2014-06-06 00:00:00.0)
Σύγκλιση με Ελιά - Ποτάμι ζητά η μειοψηφία εν αναμονή των κινήσεων Κουβέλη (2014-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ