ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» - «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»
Συναίνεση στις περικοπές ζητά η Σύγκλητος

Την ώρα που το 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές, δύο κλινικές δε λειτουργούν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο «Αιγινήτειο»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο «Αιγινήτειο»
Αποδοχή των περικοπών στην Υγεία, της έλλειψης προσωπικού και της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις Εφορίες των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

Σε έγγραφό του ο Πρύτανης, Θ. Φορτσάκης, εκ μέρους της Συγκλήτου, αναφέρεται στην «οικονομική δυσπραγία» «του πανεπιστημίου και της χώρας γενικότερα» και ζητά «οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές» για την «αποδοτική λειτουργία» και τη «διατήρηση της αυτοδυναμίας τους». Για «την επίτευξη των σκοπών αυτών», «είναι απαραίτητη η αλληλοκάλυψη γειτονικών υπηρεσιών με κοινό αντικείμενο δεδομένης της αφυπηρέτησης πολλών μελών διοικητικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», σημειώνει.

Η Σύγκλητος ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως αποτυπώθηκε και στον πρόσφατο νόμο για την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Νοσοκομεία «αυτοδύναμα» και «αυτοτελή» σημαίνει σταθερά ελάχιστο προσωπικό, εξαντλητική δουλειά, κλειστά κρεβάτια, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και πληρωμές για τους ασθενείς.

Στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία το κενό στις οργανικές θέσεις είναι μεγαλύτερο από 40% καθώς, σύμφωνα με στοιχεία των Εφοριών, «την τελευταία δεκαετία δεν έχουν διοριστεί εργαζόμενοι στις θέσεις των αφυπηρετησάντων». «Είναι ενδεικτικό και χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική, Τεχνική και Γενικών Καθηκόντων εργασία, οι οποίοι για τις ανάγκες της υπηρεσίαςεργάζονται αντί για 5 ημέρες, 6 ή 7» και «η υπηρεσία οφείλει δεδουλευμένα ρεπό που αντιστοιχούν σε δεκάδες ημέρες, έως και εκατό. Παρεμφερή φαινόμενα θα μπορούσαν να αναφερθούν και στις άλλες ομάδες εργαζομένων».

«Τα κενά "καλύπτονται" με εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Τον τελευταίο καιρό, στο Αρεταίειο δεν λειτουργούν δυο κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς οι θέσεις "καλύπτονταν" με νοσηλευτές που είχε "χορηγήσει" η Εθνική Τράπεζα!», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ σε Αιγινήτειο - Αρεταίειο.

Για «κερασάκι στην τούρτα», η Σύγκλητος ζητά από τις Διοικήσεις και τους Συλλόγους των εργαζομένων «να δείξουν προσαρμοστική δυνατότητα, ώστε να μην αναγκαστούμε να αποδεχτούμε λύσεις που θα διακυβεύσουν την αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων».

«Η Σύγκλητος μάς λέει αυτά είναι τα δεδομένα: Θα είστε χωρίς προσωπικό, η δουλειά θα είναι εξαντλητική από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Μας ζητά να συναινέσουμε στο νοσοκομείο που θα ψάχνει να βρει τρόπους χρηματοδότησης, με κλινικές κλειστές που λείπουν από τους ασθενείς. Πώς θα επιτευχθεί η αυτοχρηματοδότηση κι η αυτοτέλεια; Μήπως με συμφωνίες με επιχειρηματικούς ομίλους για έρευνες, με ΣΔΙΤ και με κακοπληρωμένους εργαζόμενους κι επιστήμονες χωρίς σταθερή δουλειά; Εμείς παλεύουμε μαζί με τους ασθενείς για νοσοκομεία ανοιχτά στο λαό χωρίς να πληρώνει, με προσωπικό μόνιμο με σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλουν ανετοιμότητα απέναντι στον ιό «Εμπολα»

Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού «Εμπολα» στην Ελλάδα είναι αποσπασματικά και αποτελούν ευχολόγιο, γιατί στην ουσία προτείνουν οδηγίες χωρίς ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς θωράκιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Τα παραπάνω επισημαίνει το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σε υπόμνημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των 1ης και 2ης Υγειονομικών Περιφερειών. Το υπόμνημα συντάχθηκε με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι δεν έγινε ενημέρωση σοβαρή και υπεύθυνη ώστε να μην καλλιεργούνται ο εφησυχασμός αλλά ούτε και η κινδυνολογία στο γενικό πληθυσμό. «Το προσωπικό, συνεχίζει, πολλών νοσοκομείων δεν έχει ενημερωθεί, παρά μόνο επιλεγμένες ομάδες και αυτές όχι επαρκώς», σημειώνει.

Αναφερόμενη στην επιλογή του «Αμαλία Φλέμινγκ» ως χώρου υποδοχής των ύποπτων περιστατικών και της ΜΕΘ του «Σωτηρία» για τη νοσηλεία ασθενών η ΕΙΝΑΠ σημειώνει: «Το μεν πρώτο ετοιμάζονται να το κλείσουν, το δε δεύτερο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Συνεπώς, θεωρούμε εξαιρετικά επείγον μέτρο τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (...) Στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών ΠΦΥ δεν υπάρχει καμιά σοβαρή προετοιμασία».

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται αναφορά σε σχεδιασμό και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού για τα ΤΕΠ και για τα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ. «Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και πάνω απ' όλα υπάρχει τέτοια έλλειψη προσωπικού, που για να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες πρέπει να αποδυναμώσουν άλλους χώρους», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ.

Πρέπει, εκτός απ' τα μεγάλα νοσοκομεία, να προμηθευτούν με επαρκείς ποσότητες εξοπλισμού (μάσκες, γάντια, μη διαπερατές φόρμες ελαφριές και εύκαμπτες, ποδονάρια κ.λπ.), υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει την ανάγκη να στελεχωθούν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και να λειτουργήσουν και τα 650 συνολικά κρεβάτια που υπάρχουν.

«Προτείνει το υπουργείο να συμμετέχει στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας - σημειώνει η ΕΙΝΑΠ. Πρόκειται για ευχολόγιο και χοντρή κοροϊδία. Δεν υπάρχει επιχείρηση στο χώρο της Υγείας, είτε είναι "υγιής" είτε όχι, που θα διακινδυνεύσει τα κέρδη για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ακόμα και σε μια επιδημία. Η Κούβα έστειλε εκατοντάδες υγειονομικούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες 4.000 στρατιώτες. Δεν χρειάζονται σχόλια».

Σκοτώθηκε 41χρονος εργάτης

Ακόμα ένας εργάτης προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης. Ο Μανώλης Δελλής, 41 χρόνων, εργάτης στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλβης, σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς. Δούλευε με δίμηνη σύμβαση στο μάζεμα των σκουπιδιών. Την ώρα που μάζευαν τα σκουπίδια στη Μάδυτο, ο οδηγός του απορριμματοφόρου, επίσης ελαστικά απασχολούμενος, με 8μηνη σύμβαση, έκανε όπισθεν και τον συνέθλιψε πάνω σε κολόνα. Οι συνάδελφοί τους καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά ατυχήματα τόσο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας όσο και εξαιτίας των ελαστικών σχέσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ανεκπαίδευτοι εργάτες σε ειδικότητες όπου απαιτείται εμπειρία.

Ο

ΛΙΜΑΝΙΑ: Με 24ωρη πανελλαδική απεργία, αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας δίνουν τη δική τους απάντηση στην ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών που προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ, αρχίζοντας από τους Οργανισμούς Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της απεργίας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«ΜΙΝΟΣ»: Αθώοι κρίθηκαν χτες από το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι 12 εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΜΙΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, που δικάζονταν ύστερα από μήνυση της εργοδοσίας, με την κατηγορία της παράνομης βίας επειδή δήθεν στις 18/6/2010 παρεμπόδισαν συναδέλφους τους να μπουν και να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι έκαναν τότε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα. Προκειμένου να τους τρομοκρατήσει, η εργοδοσία είχε προχωρήσει στην παράνομη απόλυση, χωρίς αποζημίωση, 16 εργαζομένων και ταυτόχρονα ξεκίνησε τη βιομηχανία μηνύσεων και διώξεων.

«ΙΝΤΡΑΚΑΤ»: Σε μια ακόμα απόλυση προχώρησε η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στη Λάρισα, συνεχίζοντας το μπαράζ απολύσεων, που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου, την ίδια ώρα που δίνει μέρος των εργασιών σε εργολάβους. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και άσχημης συμπεριφοράς προς τους εργαζόμενους, σε συνεχή βάση (βρίσιμο, προσβολές, σπάσιμο νεύρων), ενώ τους υποχρεώνει να δουλεύουν διπλοβάρδιες και Σαββατοκύριακα και εκ περιτροπής. Αυτά καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ (2ος όροφος). «Να φρενάρουμε σε κάθε χώρο εργασίας τις ατομικές συμβάσεις, που συνεπάγονται μειώσεις μισθών, δουλειά χωρίς μέτρα ασφάλειας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωσή της.

«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»: Στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.) και κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σισμανόγλειο αύριο, Πέμπτη, αποφάσισαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ», Παίδων Πεντέλης και Σισμανόγλειο. Με κύριο αίτημα να μην κλείσει το «Αμαλία Φλέμινγκ», αποφάσισαν ακόμα στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) την Παρασκευή, συγκέντρωση και πορεία από το Νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ» προς το Σισμανόγλειο.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Το κλείσιμο των καρδιολογικών κλινικών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Οπως εξηγεί, οι κλινικές των δύο νοσοκομείων αδυνατούν να λειτουργήσουν «λόγω έλλειψης καρδιολόγων, μετά τις αναρρωτικές άδειες που πήραν οι γιατροί που είχαν απομείνει», και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αντιδράσουν.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την ανησυχία της για τα σχέδια που γίνονται για το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ζακύνθου επιδιώκει την παραχώρηση του κτιρίου σε αυτόν, με πρόσχημα την ανακατασκευή του. Η δημοτική αρχή έφερε μάλιστα το θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, προκαλώντας την αντίδραση των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που ζητούν την ανακατασκευή του κτιρίου, τονίζουν τη διαφωνία τους σε οποιαδήποτε χρήση του πέρα από τη στέγαση του Εργατικού Κέντρου και υπογραμμίζουν πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία αποφασίσει η διοίκησή του.

Λαϊκό φροντιστήριο στη Νέα Ιωνία

Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας πήρε την πρωτοβουλία να παρέχει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ως έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη 6/11, στις 7 μ.μ., οπότε θα γίνει μια πρώτη επαφή γνωριμίας μεταξύ μαθητών - καθηγητών - γονιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ