ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν για το εποχικό επίδομα οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων

Εξω από το υπουργείο
Εξω από το υπουργείο
Εξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν ξανά χτες εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυπηγείων διεκδικώντας την καταβολή του εποχικού επιδόματος σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, ως ελάχιστη στήριξη απέναντι στην ανεργία και την απληρωσιά που αντιμετωπίζουν. Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών ενώ συμμετείχαν τα Σωματεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και στη συνέχεια με τον υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται και θα τη στείλει στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι είναι το υπουργείο Οικονομικών που πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του μέτρου. Είχαν προηγηθεί η θετική απόφαση του ΟΑΕΔ αλλά και η κοροϊδία από τη μεριά του υπουργείου, που για μέρες παρέπεμπε τα σωματεία από τον έναν στο άλλο αρμόδιο, στην οποία οι εργαζόμενοι απάντησαν με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες. Με τον ίδιο τρόπο είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν σε αντίστοιχη προσπάθεια να γίνουν «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία, συνεχίζοντας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υπογράμμισε πως η κινητοποίηση για το εποχικό επίδομα πρέπει να αφήσει παρακαταθήκη στους επόμενους αγώνες τη σφυρηλάτηση της ενότητας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, το συμπέρασμα πως κάθε χώρος δεν πρέπει να διεκδικεί μόνος του, αποκομμένος από τους άλλους, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα.

Φτάνοντας έξω από το υπουργείο, με πορεία από την Ομόνοια, οι μεταλλεργάτες συνάντησαν τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που βρισκόταν σε εξέλιξη, για τα αναδρομικά που οφείλει το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ σε 9.000 συνταξιούχους. «Εδώ, εδώ μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», ήταν το σύνθημα με το οποίο τους υποδέχθηκαν οι συνταξιούχοι. Το Συνδικάτο Μετάλλου έδωσε επίσης το «παρών» στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην απεργία τους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Υπενθυμίζουν τις αξιώσεις τους οι βιομήχανοι

Την παραμονή της σημερινής εκδίκασης της προσφυγής εμπόρων και άλλων φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην υπουργική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, επέλεξε ο ΣΕΒ για να προβάλει τις αξιώσεις του για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. «Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές σημαίνει ρεαλισμός και στάση ευθύνης», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε χτεσινή του δήλωση, με την οποία υπερασπίζεται με τα γνωστά επιχειρήματα την αξίωση των εργοδοτών. Επιστρατεύει, για μια ακόμα φορά, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπουργείων, για τα «αναμενόμενα οφέλη» από την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα, τις υποσχέσεις για 30.000 νέες θέσεις εργασίας και 2,5 δισ. ευρώ αύξηση του συνολικού τζίρου. Ηδη όμως, τις Κυριακές κατά τις οποίες λειτούργησαν τα καταστήματα, χιλιάδες απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν υπερωρίες, να στερηθούν την ξεκούρασή τους και να δουν άλλη μια μέρα να προστίθεται στα μεροκάματα που τους χρωστά η εργοδοσία. Οσο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, στα δικά τους ταμεία δεν κατέληξε ούτε ευρώ, αφού ο τζίρος συγκεντρώνεται στα πολυκαταστήματα. «Αλλιώς, θα βλέπουμε την ανάπτυξη με τα κιάλια», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας πως το «εισιτήριο» για το τρένο της ανάπτυξης είναι το κουρέλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές Σεπτέμβρη, η Ολομέλεια του ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, πιλοτικά σε 9 περιοχές της χώρας, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση που συζητιέται σήμερα. Ο ΣΕΒ μαζί με τους ξενοδόχους του ΣΕΤΕ και τους μεγαλεμπόρους του ΣΕΛΠΕ, με προσφυγή τους στο ΣτΕ, ζήτησαν να μην ισχύσει η προσωρινή αυτή απόφαση, αποδεικνύοντας ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και δυσανασχετούν με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του αντιλαϊκού μέτρου.

Από Δευτέρα οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του καλεί εργαζόμενους και ανέργους οικοδόμους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου. Το κάλεσμα του Συνδικάτου, μέσα από τις περιοδείες, τις εξορμήσεις και τις συσκέψεις που οργανώνει, συναντά την ανταπόκριση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αριθμεί 250 ονόματα οικοδόμων.

Εκλογές θα γίνουν και τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα αποφασίσει η Εφορευτική Επιτροπή. Αναλυτικά, τα γραφεία του Συνδικάτου στα οποία θα γίνουν εκλογές είναι τα ακόλουθα: Κέντρο (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), Κυψέλη (Πατησίων 252), Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5), Βόρεια - Βορειοανατολικά (Λεωφ. Μαραθώνος 96), Βύρωνας (Κύπρου 111 - 113), Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ιλίσια), Ηλιούπολη - Γλυφάδα (Στρ. Σαράφη 40), Μπραχάμι (Καλλιθέας 6), Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Καλλιθέα (Αριστείδου 92), Μενίδι (Δεκελείας 42), Ν. Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20), Πειραιάς (Ομηρίδου Σκυλίτση 17), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα αντίστασης στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις

Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας της «Βιοχαρτικής», που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει τους μισθούς από 10% έως 25%, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας Αττικής. Οπως αναφέρει, «καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να μην υπογράψουν και άλλες μειώσεις, να μη δεχτούν το αλυσόδεμα που επιδιώκει ο εργοδότης με το ψευτοδίλημμα δουλειά με μισθό εξαθλίωσης ή ανεργία.

Συνάδελφοι, χρειάζεται ψύχραιμα να σταθμίσουμε την κατάσταση. Υποχωρήσατε και σας έγιναν μειώσεις έως και 15% στο μισθό με το τετραήμερο, την εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόζει. Οφείλει στους παλιούς και νέους εργαζόμενους δεδουλευμένα έως 30 μήνες (...). Η εργοδοσία σας θέλει σύγχρονους δούλους με 500 ευρώ. Αυτό κάνει στην πράξη».

Ελεημοσύνη και πολιτική

Χτες το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας εκατοντάδες άνεργοι μεταλλεργάτες διαδήλωναν και απαιτούσαν την καταβολή του εποχικού επιδόματος. Πιο δίπλα, μια ομάδα συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας διαμαρτύρονταν για τις αιματηρές περικοπές στις συντάξεις τους και διεκδικούσαν την καταβολή παρακρατήσεων που τους έχουν επιβληθεί ελέω αντιασφαλιστικών νόμων... Την ίδια ώρα, πάνω, στον πέμπτο όροφο σε ένα από τα κτίρια του υπουργείου, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου παρουσίαζε σε φορείς «...τις βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους" που υπεβλήθη στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (TEBA)».

Το ΤΕΒΑ, όπως έλεγε και η ανακοίνωση, «στοχεύει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή στα Κράτη - Μέλη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας, και εν τέλει στην εξάλειψη των χειρότερων μορφών φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, η συνολική δαπάνη για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που δεν έχουν να ρίξουν ούτε ένα πακέτο μακαρόνια στην κατσαρόλα τους, είναι μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μέχρι εκεί φτάνει ο πόνος τους για τους άπορους και τους πεινασμένους.

Ομως, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε, πως το χέρι που εμφανίζεται να κρατά την ελεημοσύνη προς τους απόρους, είναι το ίδιο χέρι που τους έχει στερήσει τη δουλειά, τους έχει καταργήσει τα επιδόματα, τους έχει μειώσει τους μισθούς, τους έχει κόψει τις συντάξεις. Είναι, δηλαδή, η ίδια και αδιαίρετη πολιτική, που έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ και στη χώρα μας. Και τα προγράμματα αυτά, που εκπονούνται σε όλη την ΕΕ, όχι μόνο δεν κάνουν πιο υποφερτή αυτήν την πολιτική, αλλά επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αγώνες που θα την ανατρέψουν.

Γιατί, το πραγματικό ζητούμενο για το λαό δεν μπορεί να είναι η πολιτική που θα ρίχνει ένα ξεροκόμματο στον πεινασμένο - όσο αναγκαίο και αν είναι αυτό για τον άπορο - αλλά η πάλη, για μια κοινωνία που θα εξαλείψει ολοκληρωτικά τη φτώχεια και τη δυστυχία. Μια κοινωνία, που θα θεωρεί ως υποχρέωσή της, να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και στην πράξη δε θα ανέχεται την ύπαρξη πεινασμένων και απόρων.


Γ.

Διαδήλωση για την Υγεία στην Ελευσίνα

Διαδήλωση για την Υγεία διοργανώνουν το Σάββατο 15 Νοέμβρη, στην Πλατεία Λαού στην Ελευσίνα στις 11 π.μ. το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής ( Παράρτημα Θριασίου «Η ΜΑΣΙΝΑ»), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Στο κάλεσμα τονίζουν πως η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Θριάσιο» κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο, λόγω έλλειψης γιατρών. Χρειάζεται να ενισχυθεί άμεσα με μόνιμους παιδίατρους, και να προστεθούν παιδοχειρουργοί και παιδορθοπεδικοί. Η Αιμοδοσία, οι Παθολογικές κλινικές, η κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η ΩΡΛ δε θα λειτουργούν, αν αποχωρήσει ένας γιατρός. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού μεγαλώνει η εντατικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια ασθενών και υγειονομικών.

Το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χρειάζεται να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και να λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, ενώ αντί να ενισχύσουν με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό τα Ιατρεία του ΠΕΔΥ στην Ελευσίνα και να ξανανοίξουν το Ιατρείο στη Μάνδρα, σχεδιάζουν να τα κλείσουν και να μεταφέρουν το ελάχιστο προσωπικό στο ΚΥ Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ