ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τον «αέρα» του πανελλαδικού συλλαλητηρίου παλεύουμε για την απεργία

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Συζητώντας την πείρα από τη δουλειά για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενισχύεται στα σωματεία ολοένα και περισσότερο η πεποίθηση ότι με άλλον «αέρα» μπορεί να δοθεί πλέον η μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη.

«Τη Δευτέρα 3 του Νοέμβρη, από τα ξημερώματα, συνεργεία του συνδικάτου βρίσκονταν σε χώρους δουλειάς και στέκια ανέργων, συζητώντας με συναδέλφους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και συνεχίζει:

«Από την πρώτη στιγμή, όλοι μας καταλάβαμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Πρώτα και κύρια, στις πρώτες καλημέρες μεταξύ μας, στη συνέχεια μέσα από τις πρώτες επαφές, στα πρώτα πηγαδάκια με τους συναδέλφους. Οσοι συμμετείχαν βάζουν χέρι στους άλλους που δεν ήρθαν. Αυτοί ψάχνουν δικαιολογίες και υπόσχονται ότι στην απεργία δε θα λείπουν. Ειρωνείες και γέλια για τα ΜΜΕ που έθαψαν μια τέτοια λαοθάλασσα και σχόλια για το ρόλο τους».

Το καλό κλίμα δίνει τη δυνατότητα να πάει η συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα: «Κυριαρχεί μια κουβέντα: Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ακουστούμε, να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Φτάνει πια, αρνούμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα».

Αναθάρρησαν οι εργαζόμενοι

Για το από δω και πέρα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης λέει: «Η επιτυχία του συλλαλητηρίου αποτυπώνεται στην αισιοδοξία που ξαναβρήκε καταφύγιο στα πρόσωπα εκατοντάδων συναδέλφων. Στις προτάσεις που πέφτουν βροχή για διάφορες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που πρέπει να κάνουμε. Για πρωτοβουλίες στην οργάνωσή μας που πρέπει να πάρουμε για να υπάρχει συνεχεία, για να γίνει η απεργία της 27ης Νοέμβρη δική μας απεργία. Να είναι μια άλλη απεργία που να "γράψει".

Προτάσεις από συναδέλφους που μέχρι πριν λίγες μέρες μας έλεγαν ότι δε γίνεται τίποτα. Ο,τι και να κάνουμε δε μαζεύεται ο κόσμος, δεν αντιδρά, ό,τι και να κάνουμε πάντα γίνεται ό,τι θέλει η τρόικα και η κυβέρνηση».

Το συλλαλητήριο ήταν η κορύφωση μιας δράσης που αφήνει παρακαταθήκη στο Συνδικάτο. «Το κλίμα δεν άλλαξε ως δια μαγείας, μόνο από το μοναδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, αυτό ήταν το επιστέγασμα», λέει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης και εξηγεί: «Προηγήθηκε ένα δίμηνο δράσης που περιείχε παρεμβάσεις με δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, εργοστάσια και στέκια ανέργων, με συζήτηση, ποτέ αξιοποιώντας υλικά του ΠΑΜΕ με τα γενικά ζητήματα και πότε του Συνδικάτου εξειδικευμένα ανά περίσταση.

Πραγματοποιήσαμε δεκάδες συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Σαλαμίνας. Η συζήτηση και η ιδεολογική διαπάλη πλούσια, με το σχεδιασμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μας πείσουν ότι από δω και μπρος πρέπει να ζούμε με ψίχουλα, να βρίσκεται στο επίκεντρο».

Ο πήχης ανέβηκε ψηλά

Για την οργάνωση της απεργίας, λέει: «Γίνεται αντιληπτό ότι ο πήχης μπροστά στην απεργία έχει ανέβει σημαντικά. Ηδη τα όργανα του Συνδικάτου συνεδριάζουν συζητώντας την πείρα του διμήνου δράσης και βγάζουν πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων, με στόχο να συζητήσουμε άμεσα με όλους τους συναδέλφους με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή όλο το προηγούμενο διάστημα και να δούμε τις δυνατότητες για νέο μεγαλύτερο άνοιγμα.

Βέβαια, με τους ίδιους όρους που σχεδιάσαμε την δουλειά μας το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, με όρους ανασύνταξης του κινήματος δηλαδή, θα πάμε και θα μετρήσουμε και την δουλειά μας και μπροστά στην απεργία. Το συνδικάτο μας, όμως, στο τέλος του μήνα πάει για αρχαιρεσίες, άρα συνδυαστικά με τους ίδιους όρους αξιοποιούμε όλες τις παρεμβάσεις για την μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των μεταλλεργατών στο Συνδικάτο μας. Στα πλαίσια αυτά θα κινηθεί πιστεύουμε και η συζήτηση στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή μας στις 19 Νοέμβρη στο ΕΚΠ».

Για την προετοιμασία της απεργίας

Σε οργανωτική σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας, την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) καλούν όλους τους εν ενεργεία ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές της ναυτικής εκπαίδευσης, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Στο κάλεσμά τους σημειώνουν: «Η δική μας παρέμβαση πρέπει να γίνει ο καταλύτης εξελίξεων, να δημιουργηθεί κλίμα μάχης παντού. Ηδη κάναμε ένα αγωνιστικό βήμα με το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη (...) Κόντρα στην επιζήμια λογική των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. (...) Ακόμα πιο αποφασιστικά δουλεύουμε για τη μαζικοποίηση, την ισχυροποίηση των συνδικάτων. Κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς, μέσα στα καράβια, τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, εργάτη τον εργάτη, σφυρηλατούμε σε γερές βάσεις την πλατιά συσπείρωση που πετύχαμε».

  • Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Οι ναυτεργάτες που φοιτούν αυτήν την περίοδο στο ΚΕΣΕΝ, στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής τους, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία και παράλληλα καταδίκασαν την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, που στόχο έχει να οδηγήσει τους σπουδαστές προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια τα σωματεία - μέλη του να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη, απευθύνει το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Το βάρος της προετοιμασίας πέφτει στους εργασιακούς χώρους, «με Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις των ΔΣ και άλλους τρόπους, προκειμένου η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη», σημειώνει το Νομαρχιακό Τμήμα.
  • Τη μάχη της προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας, στις 27 Νοέμβρη, δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων χαιρετίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, που συμμετείχαν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1η Νοέμβρη και καλεί τους αγροτικούς συλλόγους να οργανώσουν περιοδείες και συσκέψεις ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ, μπροστά στην απεργία της 27 Νοέμβρη.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εκλογές

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και όλες οι δυνάμεις του έχουν ριχτεί στη μάχη, μεταφέροντας το κάλεσμα ενίσχυσης του Συνδικάτου σε εργαζόμενους και άνεργους οικοδόμους. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βρίσκονται οι 250 οικοδόμοι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου. Αναλυτικά, τα γραφεία του Συνδικάτου στα οποία θα γίνουν εκλογές είναι τα ακόλουθα: Κέντρο (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), Κυψέλη (Πατησίων 252), Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5), Βόρεια - Βορειοανατολικά (Λεωφ. Μαραθώνος 96), Βύρωνας (Κύπρου 111 - 113), Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ιλίσια), Ηλιούπολη - Γλυφάδα (Στρ. Σαράφη 40), Μπραχάμι (Καλλιθέας 6), Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Καλλιθέα (Αριστείδου 92), Μενίδι (Δεκελείας 42), Ν. Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20), Πειραιάς (Ομηρίδου Σκυλίτση 17), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20). Κάλπη θα στηθεί και στη Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 110), την Τετάρτη 12/11 (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Εκλογές θα γίνουν και τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς, σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Εφορευτική Επιτροπή.

  • Αφιερωμένη στη δράση που αναπτύσσει το Συνδικάτο είναι η σημερινή θεματική εκπομπή του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ, που θα μεταδοθεί στις 12 το μεσημέρι, με καλεσμένο το Σταύρο Λίτσα, πρόεδρο της απερχόμενης διοίκησης.
Ο

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκατοντάδες απολύσεις ετοιμάζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις, που ήδη έληξαν, για 42 εργάτες και έχει διαμηνύσει ότι θα απολυθούν άλλοι 112 εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μέχρι το τέλος Νοέμβρη, και μέσα στο Δεκέμβρη ακόμη 110 εργαζόμενοι, που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τη Δευτέρα θα γίνει στάση εργασίας από τις 12.30 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και στη 1 μ. συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας.

Στην «Παμμακάριστο»: Απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών και περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κέντρου παραμένουν για 5 μήνες απλήρωτοι, δρομολογούνται στο Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Στη Λάρισα: Σε απολύσεις εργαζομένων από τις δομές της -12 έγιναν από τις αρχές του 2014- σε εντατικοποίηση της δουλειάς για όσους έχουν απομείνει και σε δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων, με συχνές απειλές και βρισιές εναντίον τους, προχωράει η διεύθυνση της «Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης - Αποκατάστασης» (ΘΕΨΥΠΑ). Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) ζητάει την ανάκληση των απολύσεων, την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διεύθυνσης Υγιεινής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στην «PBS»: Σε παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών «PBS», που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αρχικά η εταιρεία μετατράπηκε από ΕΠΕ σε ΙΚΕ και στη συνέχεια ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν καινούργια σύμβαση, στην οποία εμφανίζονται ως νεοπροσλαμβανόμενοι. Η εργαζόμενη που απολύθηκε από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και ενημέρωσε το Σωματείο της, το ΣΕΤΗΠ, που προχτές, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στην επιχείρηση.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία

Μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δε θα θυσιάσουν την Κυριακή αργία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας έστειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με τη χτεσινή του παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής εμπόρων και άλλων φορέων ενάντια στην υπουργική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Τις αξιώσεις των βιομηχάνων για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας υπενθύμισε μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντάς τη «ρεαλισμό» και «στάση ευθύνης», σε μια δήλωση - πρόκληση για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που ζουν με την ανεργία και την εντατικοποίηση, την απληρωσιά και τους μισθούς - ψίχουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ