ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων

«- Στόχος μας, αταλάντευτη διεκδίκησή μας είναι να σπουδάζουμε δωρεάν και απρόσκοπτα.

- Ε, ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές»...

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες και εχθρικές μεταξύ τους κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν χτες επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι φοιτητών συλλόγων του ΕΚΠΑ (Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Τουρκικών Σπουδών) με τον Αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Μπουραζέλη. Μετά τις έντονες πιέσεις των φοιτητών πραγματοποιήθηκε η παραπάνω συνάντηση, ενώ ορίστηκε ραντεβού με τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη την Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί.

«Είναι ρεαλισμός στον 21ο αιώνα να θέλουμε να σπουδάζουμε σε καθαρές αίθουσες και όχι σε χωματερές, όλοι να χωρούν και να κάθονται σε εργαστήρια, να μπορούν να μένουν όσοι χρειάζονται σε εστίες, να μη χρειάζεται να πληρώνουμε για αναλώσιμα - βιβλία - σίτιση - στέγαση ούτε ένα ευρώ, να μην αναγκαζόμαστε να παρατάμε τις σπουδές μας για να δουλέψουμε», απάντησαν οι φοιτητές. Κάλεσαν τον Αντιπρύτανη να πάρει θέση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας ως κεντρικό τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση και την εισχώρηση ιδιωτών - εργολάβων στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, απαίτησαν την άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου με τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων, οργανωμένα, μακριά από στημένα σόου. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Αντιπρύτανης απέφυγε να τοποθετηθεί στα φλέγοντα ζητήματα, πότε ρίχνοντας το μπαλάκι στους φοιτητές λέγοντας ότι «οι καταλήψεις υπονομεύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο», άλλοτε δηλώνοντας «αναρμόδιος» για τον νέο Οργανισμό του ιδρύματος. Και πάντα υπερασπιζόμενος τους άδικους νόμους ότι δήθεν «υπηρετούν τον κοινωνικό σύνολο».

Ακρως υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση του Αντιπρύτανη η Ρόζα Κοτσυφά, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Νοσηλευτικής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε στα Προπύλαια. «Καθώς ο αντιπρύτανης δικαιολόγησε όλα όσα γίνονται στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου. Οι σχολές μας μόνο ομαλά δε λειτουργούν και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι φοιτητές για να τους στέλνουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, το μειωμένο διδακτικό προσωπικό, για τις σχολές μας που έχουν πνιγεί στα σκουπίδια, ακόμη και για το ατελείωτο τρέξιμο από τη μία γραμματεία και τον ένα φορέα στον άλλο για να μαζέψουμε τα 16 δικαιολογητικά που ζητούν προκειμένου να έχουμε δωρεάν σίτιση... για ένα πιάτο φαΐ δηλαδή! Αυτά είναι απαράδεκτα! Ο αγώνας τώρα ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά η Ρ. Κοτσυφά και οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 27 Νοέμβρη.

Από την πλευρά της πρυτανείας του ΕΚΠΑ εκδόθηκε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αναπληρωτής Πρύτανη εξήγησε υπομονετικά στους φοιτητές τις θέσεις και τις υπό εξέλιξη ενέργειες της Πρυτανείας» πάνω στα θέματα που έθεσαν οι φοιτητές. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, πάντως, δε θεωρούν ότι πήραν ουσιαστικές απαντήσεις.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για το κάλεσμα για «εθελοντισμό» στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

Οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Κρήτης έλαβαν πριν λίγο καιρό στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ένα μήνυμα που τους καλούσε σε σύσταση εθελοντικής ομάδας στη σχολή, με σκοπό «να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα και το περιβάλλον των φοιτητών της ΣΔΟ», ενώ στο ίδιο μήνυμα ενημερώθηκαν για τη διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Επαφή με την Πραγματικότητα. Η κρίση φέρνει και ευκαιρίες», στην οποία συμμετείχαν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων από τον τομέα των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ.

Για πρόκληση κάνει λόγο η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τα παραπάνω, στην οποία επισημαίνει:

«Την πραγματικότητα την ξέρουμε! Πραγματικότητα είναι ο άνεργος πατέρας μας στο σπίτι, ο αδελφός μας που δουλεύει για 511 μεικτά γιατί είναι κάτω των 25. Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορούμε να σπουδάσουμε γιατί το κόστος δεν το σηκώνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός και αναγκαζόμαστε να πιάνουμε δουλειά για τρεις και εξήντα ώστε να τα βγάλουμε πέρα.

Η πραγματικότητα λέει ότι από τη φοιτητική μέριμνα δεν καλύπτονται ούτε τα βασικά, η σίτιση και η στέγαση. Που μας βάζει στη ζυγαριά του ποιος είναι πιο "χτυπημένος από τη μοίρα". Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα γιατί δεν υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές ώστε να καλύψουν το πρόγραμμα σπουδών.

Ποιο από όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας θα επιλύσει ο εθελοντισμός σας; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ρίξει σε μας το μπαλάκι της διαχείρισης των προβλημάτων μας. Να ξεφορτώσει μια και καλή από το ΤΕΙ, το κράτος την υποχρέωσή του να μας παρέχει τα αυτονόητα!

Ποιες ευκαιρίες και για ποιους γεννιούνται μέσα στην κρίση; Ευκαιρίες γεννιούνται για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρήσεις, τσακίζοντας τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, ρίχνοντας τους μισθούς στον πάτο. Ναι! Τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν αλλά όχι για εμάς, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Για εμάς λύση και "ευκαιρία" αποτελεί ο αγώνας για τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή που μας αξίζει. Γιατί οι γονείς μας, οι εργαζόμενοι παράγουν όλο τον πλούτο με τον ιδρώτα τους και αυτόν τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα, οι κεφαλαιοκράτες.

Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά. Οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους σπουδαστικούς συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ.

Συμμετέχουμε - παίρνουμε αποφάσεις για την πανελλαδική απεργία στις 27/11 με το ΠΑΜΕ στο πλάι των γονιών μας. Ετσι απαντάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αυτός ο δρόμος μας ταιριάζει, αυτός ο δρόμος μας αξίζει!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Οργάνωσης της ΚΝΕ.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σπουδαστών της Εστίας

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνουν οι εστιακοί φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Προχωρούν την Τετάρτη, 12 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε εκδήλωση στο μικρό Αμφιθέατρο για το καλωσόρισμα και την ενημέρωση των πρωτοετών σπουδαστών που έχουν κάνει αίτηση για Εστία και την Πέμπτη, 13 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Απαιτούν ανέγερση νέας εστίας που να καλύπτει τις ανάγκες του ιδρύματος, επινοικίαση ξενοδοχείων και δωματίων στην περιοχή έως τότε. Ζεστό νερό για όλη τη χρονιά χωρίς διακοπές και θέρμανση σε όλα τα δωμάτια. Να ξαναλειτουργήσουν τα ασανσέρ και να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις του διαδικτύου σε όλο το χώρο του ΤΕΙ, όπως και στην Εστία. Επαρκή φύλαξη του Ιδρύματος από μόνιμο προσωπικό του Ιδρύματος και όχι από εταιρεία security όπως πριν. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές στο χώρο της Εστίας, όπως ντουζιέρες, γραφεία, παλιά έπιπλα κ.ο.κ. Να παραχωρηθεί ξανά η αίθουσα ψυχαγωγίας στη χρήση των σπουδαστών και το γυμναστήριο να εξοπλιστεί ξανά με τα απαραίτητα όργανα.

Ο Σύλλογος Εστιακών του ΤΕΙ Χαλκίδας έχει πάρει επίσης απόφαση να συμμετέχει στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ