Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων

«- Στόχος μας, αταλάντευτη διεκδίκησή μας είναι να σπουδάζουμε δωρεάν και απρόσκοπτα.

- Ε, ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές»...

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες και εχθρικές μεταξύ τους κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν χτες επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι φοιτητών συλλόγων του ΕΚΠΑ (Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Τουρκικών Σπουδών) με τον Αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Μπουραζέλη. Μετά τις έντονες πιέσεις των φοιτητών πραγματοποιήθηκε η παραπάνω συνάντηση, ενώ ορίστηκε ραντεβού με τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη την Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί.

«Είναι ρεαλισμός στον 21ο αιώνα να θέλουμε να σπουδάζουμε σε καθαρές αίθουσες και όχι σε χωματερές, όλοι να χωρούν και να κάθονται σε εργαστήρια, να μπορούν να μένουν όσοι χρειάζονται σε εστίες, να μη χρειάζεται να πληρώνουμε για αναλώσιμα - βιβλία - σίτιση - στέγαση ούτε ένα ευρώ, να μην αναγκαζόμαστε να παρατάμε τις σπουδές μας για να δουλέψουμε», απάντησαν οι φοιτητές. Κάλεσαν τον Αντιπρύτανη να πάρει θέση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας ως κεντρικό τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση και την εισχώρηση ιδιωτών - εργολάβων στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, απαίτησαν την άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου με τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων, οργανωμένα, μακριά από στημένα σόου. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Αντιπρύτανης απέφυγε να τοποθετηθεί στα φλέγοντα ζητήματα, πότε ρίχνοντας το μπαλάκι στους φοιτητές λέγοντας ότι «οι καταλήψεις υπονομεύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο», άλλοτε δηλώνοντας «αναρμόδιος» για τον νέο Οργανισμό του ιδρύματος. Και πάντα υπερασπιζόμενος τους άδικους νόμους ότι δήθεν «υπηρετούν τον κοινωνικό σύνολο».

Ακρως υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση του Αντιπρύτανη η Ρόζα Κοτσυφά, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Νοσηλευτικής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε στα Προπύλαια. «Καθώς ο αντιπρύτανης δικαιολόγησε όλα όσα γίνονται στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου. Οι σχολές μας μόνο ομαλά δε λειτουργούν και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι φοιτητές για να τους στέλνουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, το μειωμένο διδακτικό προσωπικό, για τις σχολές μας που έχουν πνιγεί στα σκουπίδια, ακόμη και για το ατελείωτο τρέξιμο από τη μία γραμματεία και τον ένα φορέα στον άλλο για να μαζέψουμε τα 16 δικαιολογητικά που ζητούν προκειμένου να έχουμε δωρεάν σίτιση... για ένα πιάτο φαΐ δηλαδή! Αυτά είναι απαράδεκτα! Ο αγώνας τώρα ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά η Ρ. Κοτσυφά και οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 27 Νοέμβρη.

Από την πλευρά της πρυτανείας του ΕΚΠΑ εκδόθηκε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αναπληρωτής Πρύτανη εξήγησε υπομονετικά στους φοιτητές τις θέσεις και τις υπό εξέλιξη ενέργειες της Πρυτανείας» πάνω στα θέματα που έθεσαν οι φοιτητές. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, πάντως, δε θεωρούν ότι πήραν ουσιαστικές απαντήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τους οικότροφους φοιτητές της ΦΕΠΑ(2020-12-29 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις για δίδακτρα στη Θεσσαλονίκη(2015-10-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τους φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή(2014-11-29 00:00:00.0)
«Οχι» στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας(2014-10-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο για υποχρηματοδότηση και ελλείψεις(2014-10-23 00:00:00.0)
Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα(2013-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ