ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
Καθημερινή παρέμβαση για την οργάνωση της απεργίας

Απεργία - απάντηση συνολικά στα ήδη ανοιχτά αλλά και στα νέα μέτωπα που δημιουργεί η επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με παράλληλο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων, επιδιώκουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να γίνει η απεργία στις 27 Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ένα βήμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης τους. Το «παρών» στην απεργία δηλώνουν σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, που καλούν τους συναδέλφους τους να κλείσουν τα καταστήματά τους την Πέμπτη και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παράλληλη δράση αναπτύσσεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, όπως η απόφαση για συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, ενώ κάλεσμα στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας έχει απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Η δραστηριότητα στα σωματεία

Τους ρυθμούς της προετοιμασίας της απεργίας εντείνουν τα σωματεία, που συνεχίζουν με περιοδείες, εξορμήσεις και γενικές συνελεύσεις και απευθύνουν απεργιακό κάλεσμα.

Σήμερα, Σάββατο, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει περιοδεία στο Ξενοδοχείο «Sofitel» και στα καφέ «Mikel». Αύριο, Κυριακή, στα ξενοδοχεία «Caravel» και «Crowne Plaza», στα επισιτιστικά καταστήματα της Πλάκας. Τη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο «Novotel» και στη σχολή «Le Monde».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σχεδιάζουν μια σειρά περιοδείες για τη Δευτέρα, ανάμεσα σε άλλους χώρους και στο εμπορικό κέντρο «Metro Mall» στον Αγιο Δημήτριο, στην Τράπεζα της Ελλάδος (κεντρικό κατάστημα), στον Ομιλο Πειραιώς (Χειμάρας), σε Eurobank - TT Νέα Ιωνία και ΚΔΑ Κρυονερίου των ΕΛΤΑ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας προχωρά σε περιοδεία σήμερα, Σάββατο, στο εργοτάξιο επέκτασης του «LIDL» στον Πύργο και στα έργα κατασκευής του 1ου Λυκείου Πύργου. Στην Αμαλιάδα, περιοδεία στο εργοτάξιο του Μουσείου θα κάνουν σήμερα αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα, Σάββατο, στα καταστήματα «Κωτσόβολος» και «Public» στον Πύργο.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις
  • Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί σήμερα, Σάββατο, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει Γενική Συνέλευση, αύριο, Κυριακή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Σε συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας προχωρά η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 24/11, στην Πρέβεζα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στον Ωρωπό, στις 7 μ.μ. επίσης, στο Κοινοτικό Γραφείο.
  • Την Τρίτη 25/11, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).
Πικετοφορίες
  • Από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., με αφετηρία την πλατεία Δαβάκη.
  • Από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ: Τη Δευτέρα 24/11, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία το Γήπεδο της Παναχαϊκής. Την Τρίτη 25/11, στις 6.30 μ.μ., στα Ζαρουχλέικα, με αφετηρία τη διασταύρωση Ευβοίας και Ανθείας.
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Στην απεργία με κλειστά τα καταστήματα

Με επίκεντρο την απεργία στις 27 Νοέμβρη και το κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους να συμμετέχουν σε αυτή με κλειστά καταστήματα, έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οι αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΒΕΕ θα γίνουν την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία της (Πατούσα 3, 6ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Στη συνέλευση διαπιστώθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση της ΟΒΣΑ και των σωματείων της, τόσο στους κλάδους όσο και τοπικά στους Δήμους, για τη συσπείρωση των μικρών ΕΒΕ στα Σωματεία και τις Ενώσεις τους. Οπως τονίστηκε, η δύναμη της Ομοσπονδίας έγκειται στο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που έρχεται σε ρήξη με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που υπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Γενική Συνέλευση διαπιστώθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και τον εκφυλισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κοινοί αγώνες με την εργατική τάξη, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, καθώς και με άλλα λαϊκά στρώματα, που εκφράστηκαν κορυφαία στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Με παρακαταθήκη την πείρα αυτή, η ΟΒΣΑ προετοιμάζει την απεργία στις 27 Νοέμβρη και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μέρος με κλειστά τα καταστήματά τους.

  • «Στις 27 Νοέμβρη κλείνουμε τις μικροεπιχειρήσεις μας πριν μας κλείσουν». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Το ΔΣ του Συλλόγου, σε ανοιχτή διευρυμένη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος).
ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο με τρακτέρ οργανώνει στις 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ). Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου θα γίνει και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Από εκεί, όλοι μαζί - εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών - θα στείλουν μήνυμα κοινού αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης η ΕΟΑΣΚ οργανώνει ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις - έγιναν, ήδη, στην Καρδίτσα με συμμετοχή αγροτικών συλλόγων από 23 χωριά, στον Παλαμά, στο Λιοντάρι, στο Μάρκο και θα συνεχιστούν σε άλλα χωριά - ενώ, από την Κυριακή 23 Νοέμβρη, θα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών.

Σε σχετική προκήρυξη που εξέδωσε η ΕΟΑΣΚ τονίζεται: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή, ταλάντευση, ολιγωρία. Ο,τι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα σκληρών μαζικών αγώνων και συγκρούσεων με αυτές τις πολιτικές. Δεν μας χάρισε ποτέ κανείς τίποτα, δεν υπάρχουν αυτόκλητοι σωτήρες, ειδικά όταν αυτοί συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, αφού η ΚΑΠ υπήρχε και πριν τα μνημόνια και ξεκληρίζει κάθε χρόνο 20.000 μικρομεσαίους αγρότες».

Αναφερόμενη η προκήρυξη στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σημειώνει: «Στο ήδη υψηλό κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια, προστέθηκαν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ, οι παρακρατήσεις του ΦΠΑ, της επιστροφής πετρελαίου, των επιδοτήσεων.

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι μπροστά μας. Καμία ρύθμιση δε θα έχει αντίκρισμα, αφού δε θα έχουμε εισόδημα. Μπροστά μας, επίσης, έχουμε:

  • Την φορολόγηση με 13 % (συν 27 % του φόρου προκαταβολή για το επόμενο έτος), από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, που θα επιφέρει παραπέρα αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος.
  • Τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που είναι εργαλείο για παραπέρα συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και μεγαλεμπόρων.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι στην υποταγή και τον εκφυλισμό

Την υπονόμευση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της πλειοψηφίας στον κλάδο - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και άλλες που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις καλεί τους εργαζόμενους να υπερβούν τα εμπόδια που βάζουν αυτές οι δυνάμεις και να δηλώσουν μαζικό απεργιακό «παρών».

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία αναφέρει πως έγκαιρα ζήτησε από όλα τα σωματεία του χώρου «να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις για να πάρουν απόφαση συμμετοχής με 24ωρη απεργία στις 27 Νοέμβρη (...) Δυστυχώς ο μήνας έχει 21 και κανένα σωματείο δεν έχει πάρει απόφαση.

(...) Η απεργία της 27ης Νοέμβρη είναι ο επόμενος σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, όμως υπονομεύεται συστηματικά από τις πλειοψηφίες των σωματείων.

Υπονομεύεται από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο ΟΑΣΑ και στους τεχνίτες ΟΣΥ, στα σωματεία του ΤΡΑΜ. Στο όνομα να μεταφέρουμε τους διαδηλωτές! Υπονομεύεται στην "Ενωση ΗΛΠΑΠ" αφού "περιμένουν ακόμα" τι θα αποφασίσει το Συνδικάτο.

Υπονομεύεται και από τις δυνάμεις εκείνες που τάχα αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική, όπως στην "Ενωση ΗΣΑΠ" που την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) - επειδή ως αντιμνημονιακοί υπέγραψαν σύμβαση με όρους μνημονίου και δεν υπάρχει λόγος για να γίνει απεργία - αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) που δεν μπορούν τάχα να πάρουν απόφαση γιατί πάνε για εκλογές.

Φαιδρές δικαιολογίες από όλες τις πλευρές που συγκλίνουν στην άποψη οι συγκοινωνίες να λειτουργούν κανονικά την ημέρα της απεργίας.

Η επιτυχία της απεργίας είναι υπόθεση των εργαζομένων. Καλούμε τον κλάδο σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ προσπερνώντας τις πλειοψηφίες των σωματείων. Δεν θα μάθουμε (όπως θέλουν) να ζούμε με ψίχουλα και τροφεία αντί για μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Οχι στην υποταγή και τον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ»
Σύσκεψη και συμμετοχή στην απεργία

Απόφαση να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία πήραν με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος». Οπως τονίζουν, παραμένουν απλήρωτοι για 6 μήνες, γίνονται «λάστιχο» καθημερινά για να καλύψουν τις ανάγκες του Ιδρύματος, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού, μειώσεις μισθών, επέκταση ωραρίου.

«Αυτή η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει με τραγικές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους», σημειώνει ο σύλλογος των εργαζομένων και καλεί σε σύσκεψη με φορείς της περιοχής, σωματεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, συλλόγους και επιτροπές αγώνα αναπήρων, εργαζόμενους του κλάδου αύριο, Κυριακή, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ» (κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ