ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
Μάχη έως την τελευταία ώρα για να μη λείψει κανείς

Με στόχο να μη λείψει κανένας εργαζόμενος και άνεργος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, με Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει η ανάγκη να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι μπροστά στο νέο κύμα της επίθεσης, να μη χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να μην αρκεστούν στη ζωή με τα ψίχουλα, όπως αξιώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Να κάνουν ένα ακόμα βήμα οργάνωσης του αγώνα τους, δίνοντας το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σήμερα, στις 8 π.μ., για την εγκληματική έλλειψη προσωπικού, και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη, απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

Τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών καλεί η ΠΟΕΕΠ να συμμετάσχουν στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Συμμετέχουμε στην απεργία, υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον των οικογενειών μας!», σημειώνει στο κάλεσμά της και επισημαίνει ότι συνεχίζει τον αγώνα της για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Να κλείσουν τα καταστήματά τους και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Πικετοφορία - κάλεσμα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη έκανε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στην κεντρική αγορά και τις γειτονιές, μοιράζοντας το κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις, περιοδείες και πικετοφορίες δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζει εξορμήσεις στις 9 π.μ. στον ΟΑΕΔ, στις 11 π.μ. στα κεντρικά του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κομνηνών στην Καλαμαριά. Επίσης σήμερα, Τρίτη, οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις Βορειοδυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν πικετοφορίες, στις 7 μ.μ. σε Αμπελόκηπους - Μενεμένη, Εύοσμο, Κορδελιό, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκιές και Νεάπολη.

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., οργανώνει πικετοφορία στα Ζαρουχλέικα, με αφετηρία τη διασταύρωση Ευβοίας και Ανθείας.

Πικετοφορία οργανώνει σήμερα, Τρίτη, και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σημηριώτη.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μαζί με τους εργάτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, μαζί με τις οικογένειές τους, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αφανισμού τους, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση, «τα προβλήματα επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς πολλαπλασιάζονται χαρακτηρίζοντας το 2014 σαν μια ακόμη κακή χρονιά για όλους, τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και στην κτηνοτροφία. Οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ παίζουν τον καθοριστικό ρόλο σ' αυτήν την αρνητική πορεία. Με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 προχωρούν γρηγορότερα στο στόχο τους για τη δημιουργία λιγότερων μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων με το μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων (...) Πολλά αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα μήνες μετά τη συγκομιδή είναι απλήρωτα, οι τιμές παραγωγού εξευτελιστικές, το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτο, τα χαράτσια για ΕΝΦΙΑ - Ασφάλιση σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ - δηλώσεις ΟΣΔΕ - αδειοδότηση στάβλων και γεωτρήσεων - σήμανση ζώων κ.ά. "έρχονται σύννεφο" (...) Η μικρομεσαία αγροτιά δικαιολογημένα βρίσκεται σε αναβρασμό και είναι αποφασισμένη να αντιπαλέψει τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ (...) Πρέπει στον αγώνα της αυτό να "συναντηθεί" με τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η απεργία στις 27 Νοέμβρη να 'ναι το επόμενο κοινό αγωνιστικό μας βήμα».

«SOFTEX»
Υπόθεση των ίδιων των εργατών η περιφρούρηση της απεργίας

Τη συμμετοχή τους στην απεργία και την περιφρούρησή της από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» στη Γενική Συνέλευση που έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το σχέδιο για τη Συλλογική Σύμβαση του 2015, το οποίο το Σωματείο θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στην εργοδοσία. Επίσης, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να δέσει τα χέρια των συνδικάτων και των ίδιων των εργαζομένων και να διευκολύνει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

«Με αφετηρία την απεργία της Πέμπτης ξεκινά η διεκδίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας με την ενότητά τους. Οι εργαζόμενοι στη «Softex» διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή και για αυτούς που εργάζονται σε εργολάβους. Αρκετοί πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις του σωματείου, για την υγιεινή και ασφάλεια, την ελλιπή καθαριότητα στους χώρους των αποδυτηρίων, για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, που έχουν «ενοχλήσει» την εργοδοσία.

Το γεγονός ότι η απεργία έχει αποφασιστεί από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργάνων, στην πράξη όμως οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού την υπονομεύουν, υπογράμμισε ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Επισήμανε πως η Ομοσπονδία και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας, ώστε να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και να δώσει ώθηση στους αγώνες που χρειάζεται να ακολουθήσουν. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η εργοδοσία δεν έχει συμβιβαστεί ούτε πρόκειται να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει, λόγω της συσπείρωσης στο ταξικό τους σωματείο, να βάλει χέρι στα δικαιώματά τους.

Την πείρα από την πάλη των εργαζομένων στα πρακτορεία για να αποτρέψουν το χτύπημα της Συλλογικής Σύμβασης και τις απολύσεις μετέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Συνέλευση για την καλύτερη προετοιμασία του κλάδου μπροστά στη μεθαυριανή πανελλαδική - πανεργατική απεργία οργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μ. Μπίκας, σημείωσε για την πανελλαδική απεργία πως «πρέπει να τη δούμε ως κλιμάκωση. Να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να έχει συμμετοχή. Οι άλλες δυνάμεις θα την υπονομεύσουν. Εμάς η δουλειά μας πρέπει να υπηρετεί το πώς θα μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη (...) τις επόμενες μέρες που απομένουν πρέπει να δούμε πώς ακόμα καλύτερα θα καλυφθούν περισσότεροι χώροι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι και μέλη του σωματείου θα μπουν στη μάχη».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αττική

Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μέγαρα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων (Εργατικό Κέντρο)

Βόρεια Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Καβάλα, 11 π.μ., Δημοτικός Κήπος

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Κόρινθος, 11 π.μ., περιβολάκια

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Στερεά Ελλάδα

Αταλάντη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Θεσσαλία

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελασσόνα, 11 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκιάθος, 11 π.μ., παραλία (Μπούρτζι)

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Φάρσαλα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Νησιά

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο Κρήτης, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., Εύδηλος

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., παραλία (πλατεία παλιού Δημαρχείου)

Ρόδος, 11 π.μ., ΟΑΕΔ

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Ομόνοιας έχουν οριστεί στις 10.30 το πρωί ως εξής:

ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στο ξύλο, εργαζόμενοι σε επισιτισμό - ξενοδοχεία, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, λογιστές, καθαριστές-στριες, μεταφορείς, υπάλληλοι δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, χρηματοπιστωτικού, τηλεπικοινωνιών, καλλιτέχνες, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού τομέα.

ΠΛ. ΒΑΘΗΣ: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Εργαζόμενοι τροφίμων, Τύπου & Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, ΕΥΔΑΠ και στη Χημική Βιομηχανία.

ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: ΟΤΑ & Δημόσιου Τομέα, Δυτικού και Βόρειου τομέα.

ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΠΡ. ΚΟΤΖΙΑ): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου τομέα.

ΧΑΥΤΕΙΑ: Εκπαιδευτικοί.

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αποφάσεις που υπονομεύουν την απεργία

Στάσεις εργασίας και όχι απεργία αποφάσισαν να κηρύξουν, για άλλη μια φορά, τη μέρα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας οι πλειοψηφίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και στην Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, οι στάσεις εργασίας στα δύο μέσα θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Μέχρι χτες δεν είχαν ανακοινώσει τι θα κάνουν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ είχε ζητήσει να συνεδριάσουν τα συνδικαλιστικά όργανα και να γίνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για απεργία. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από τις πλειοψηφίες.

Για τη στάση των πλειοψηφιών, η Γραμματεία κατήγγειλε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Η απεργία της 27ης Νοέμβρη είναι ο επόμενος σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, όμως υπονομεύεται συστηματικά από τις πλειοψηφίες των σωματείων.

Υπονομεύεται από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο ΟΑΣΑ και στους τεχνίτες ΟΣΥ, στα σωματεία του ΤΡΑΜ. Στο όνομα να μεταφέρουμε τους διαδηλωτές! Υπονομεύεται στην Ενωση ΗΛΠΑΠ αφού "περιμένουν ακόμα" τι θα αποφασίσει το Συνδικάτο.

Υπονομεύεται και από τις δυνάμεις εκείνες που τάχα αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική, όπως στην ένωση ΗΣΑΠ που την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΛΜΑ) που δεν μπορούν τάχα να πάρουν απόφαση γιατί πάνε για εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ