ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
«ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Γνώριζαν και πρότειναν «προληπτικά μέτρα»...
  • Εγγραφο  βρετανικού στρατού: «Στρατιώτες που εκτίθενται σε όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου πνευμόνων, λεμφαδένων, εγκεφάλου»...
  • Ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ ζητεί τη λήψη μέτρων ενημέρωσης και προφύλαξης των πληθυσμών του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας

 

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μυστικά ΝΑΤΟικά έγραφα. Εκθέσεις του βρετανικού Πενταγώνου ή υπηρεσιών του ΟΗΕ. Μπορεί η γενικότερη πληθώρα στοιχείων που βλέπει το φως της δημοσιότητας, εδώ και βδομάδες, για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου να μην είναι επί της ουσίας «αποκαλυπτικές» -ιδιαίτερα μετά τις φονικές καταιγίδες στον Περσικό και τις τραγικές επιπτώσεις για τον ιρακινό λαό- εντούτοις, εάν όλα αυτά δείχνουν κάτι, είναι το επαναλαμβανόμενο και προσχεδιασμένο έγκλημα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου...

Ενα τέτοιο έγγραφο, που φιλοξένησαν χτες, τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, (εφημερίδες «Γκάρντιαν», «Ιντιπέντεντ») επιβεβαιώνει πως ο βρετανικός στρατός όχι μόνον ήξερε, αλλά και είχε προειδοποιήσει πριν τέσσερα χρόνια ότι οι στρατιώτες που εκτίθενται σε σωματίδια απεμπλουτισμένου ουρανίου «ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων, των λεμφαδένων, του εγκεφάλου».

Στο σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο του βρετανικού Πενταγώνου, που χρονολογείται από το Μάρτη του 1997, αναφέρεται ότι οι στρατιώτες που εργάζονται μέσα σε οχήματα, τα οποία έχουν χτυπηθεί από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, εκτίθενται σε επίπεδα ουρανίου, μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερα από το αποδεκτό. Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται:«Μολονότι η χημική τοξικότητα είναι μικρή, ενδέχεται να υπάρχει τοπική βλάβη από ακτινοβολία στον πνεύμονα που θα οδηγήσει σε καρκίνο». Επίσης, συστήνεται όλοι οι στρατιωτικοί που έρχονται σε επαφή με απεμπλουτισμένο ουράνιο «να είναι ενήμεροι ότι η εισπνοή των σωματιδίων συνιστά μακροπρόθεσμα κίνδυνο για την υγεία τους και προτείνεται να είναι εφοδιασμένοι με αναπνευστικές μάσκες».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, λέγοντας όμως ότι ήταν ένα «πρόχειρο κείμενο αμφιβόλου κύρους, γραμμένο από έναν ασκούμενο, το οποίο ποτέ δεν υιοθετήθηκε από τους ανώτερους αξιωματικούς»...

UNEP:«Να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τα πυρομαχικά D-U»!

Η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο έχει επιδοθεί εδώ και μήνες σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης και απενεργοποίησης των χιλιάδων ναρκών, που είναι διάσπαρτες στη συγκεκριμένη επαρχία. Ομως, τόσο η δύναμη του ΟΗΕ, όσο και η πολυεθνική «ΚΦΟΡ» δεν έχουν κάνει το παραμικρό για ένα άλλο πιο επικίνδυνο «ναρκοπέδιο»: τις περιοχές που «φιλοξενούν» στο έδαφός τους βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και όπου παίζουν σήμερα αμέριμνα εκατοντάδες παιδιά...

«Ηταν ένα ενοχλητικό συναίσθημα... να βλέπεις ότι σε περιοχές μολυσμένες με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι κοντά ή μέσα σε χωριά του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκονταν παιδιά και ζώα», έλεγε χτες ο Πέκα Χααβίστο, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον «UNEP». Ο Χααβίστο δεν έμεινε μόνον στην παραπάνω παρατήρηση. Απαίτησε τη σηματοδότηση και το «σφράγισμα» των περιοχών μολυσμένων με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου όχι μόνον στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Βοσνία.

«Εχουν γίνει πολλές εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού της περιοχής για την επικινδυνότητα των ναρκών, αλλά τίποτε για τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αλλά νομίζω πως δεν είναι η ώρα να εκτοξεύσουμε κατηγορίες. Η αστυνομική αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πολύ απασχολημένη με το πρόγραμμα καθαρισμού των ναρκοπεδίων»... δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χααβίστο. Και ο ίδιος κατέληξε αναφέροντας την ακόλουθη παρατήρηση:«Οι Ιταλοί στρατιώτες της "ΚΦΟΡ" εμφανίστηκαν να έχουν λάβει προληπτικά μέτρα όταν περιπολούν σε περιοχές ρίψης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ωστόσο, κανείς δεν έδωσε στους ντόπιους την παραμικρή συμβουλή για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Αλλα μέλη της UNEP σημείωσαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως η ομάδα ειδικών που είχε αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο είχε, έως τον περασμένο Νοέμβρη, πάρει δείγματα εδάφους, ατμόσφαιρας και νερού σε 11 από το σύνολο των 112 μολυσμένων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου που τους είχε καταδείξει το ΝΑΤΟ ως τόπους που είχαν βομβαρδιστεί με τέτοια όπλα. Στις οκτώ απ' τις ένδεκα περιοχές βρέθηκαν «ενδείξεις ελαφράς μόλυνσης και ένας σημαντικός αριθμός βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου». Μόνον στο λόφο Βράνοβατς, του δυτικού Κοσσυφοπεδίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της «UNEP» καταμέτρησε 2.210 γύρους βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου! Ούτως ή άλλως, τα δείγματα που πήρε η UNEP έχουν ήδη σταλεί σε πέντε ειδικευμένα εργαστήρια της Ευρώπης και τα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Μαρτίου.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP, Κλάους Τόεπφερ υποστήριξε πως «αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν όντως υπάρχει κίνδυνος για τον ντόπιο πληθυσμό από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, εντούτοις πρέπει, μέχρι τότε, να ληφθούν προληπτικά μέτρα»!

Ρώσος υπουργός:«Μήπως τα βλήματα δεν περιείχαν μόνον απεμπλουτισμένο ουράνιο;»

Μια περίεργη άποψη εξέφρασε χτες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Γεβγένι Αντάμοφ, όταν αναφέρθηκε στο σάλο που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η επικινδυνότητα των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο Αντάμοφ εξέφρασε επιφύλαξη για το τι πραγματικά περιέχουν αυτά τα πυρομαχικά λέγοντας:«Εάν αυτά τα πυρομαχικά περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, δε θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τις βλάβες που συζητούνται αυτές τις ημέρες... Σε κάθε περίπτωση η λευχαιμία δεν μπορεί να προκληθεί από αυτό". Ποιος μπορεί να αποδείξει ότι τα βλήματα αυτά περιείχαν μόνον απεμπλουτισμένο ουράνιο;»

Μ' αυτή τη μάλλον σιβυλλική φράση ο Αντάμοφ πρότεινε πως τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου θα πρέπει να υποβληθούν «σε μία πιο προσεκτική εξέταση». Να γνωρίζει άραγε κάτι περισσότερο ή απλώς ...ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα;

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, ένας άλλος Ρώσος αξιωματούχος, ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, πτέραρχος Ανατόλι Κορνούκοφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Αμερικανών ιθυνόντων, λίγο πολύ, ως ανόητες, υποστηρίζοντας πως «προσπαθούν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σαν να απευθύνονται σε ερασιτέχνες».

Τέλος, ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Λεονίντ Ιβάσοφ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει το κόστος για την απολύμανση του Κοσσόβου από το απεμπλουτισμένο ουράνιο.«Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να δώσουν προσοχή όχι μόνο στις ζημίες που μπορεί να έχουν προκληθεί στην υγεία των στρατιωτών κατά τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο, αλλά και στη συνολική ζημία που προκλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία, στο λαό της και την οικολογία».

Μαντλίν Ολμπράιτ:«Να μη χρησιμοποιηθεί το «ζήτημα» για πολιτικούς λόγους»...

«Θέλω να ελπίζω ότι το λεγόμενο ζήτημα που έχει προκύψει δε θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από ορισμένους. Εχουμε καταστήσει σαφές ότι εμείς δεν έχουμε καταλήξει στην άποψη πως η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο συνδέεται με την εμφάνιση ασθενειών. Είναι, πάντως, θέμα που πρώτα απ' όλα απασχολεί το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες των συμμάχων τους»... Τάδε έφη η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ισπανό ομόλογό της χτες βράδυ στη Μαδρίτη. Οπως θα προσέξατε η κ.Ολμπράιτ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, για να αποφύγει τουλάχιστον δύο λέξεις:«σύνδρομο των Βαλκανίων».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες μετρήσεις δείχνουν τώρα υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εως και 1.100 φορές πάνω από το φυσιολογικό είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ορισμένες περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που βομβαρδίστηκαν το 1999 με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα από τις νέες μετρήσεις που έκαναν και έδωσαν χτες στη δημοσιότητα Γιουγκοσλάβοι ειδικοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής «Βίνκα», που έκανε τις σχετικές μετρήσεις, οι μετρήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς στο έδαφος, σε πέντε τοποθεσίες - τέσσερις στη νότια Σερβία και μία στο Μαυροβούνιο - έδειξαν ότι η ραδιενέργεια κυμαίνεται από εννέα έως 1.100 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Το υψηλότερο επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε κοντά στην κωμόπολη Βράνιε της νότιας Σερβίας. Εντούτοις, ο ίδιος υποστήριξε πως ο «πληθυσμός στις περιοχές που επλήγησαν από τέτοια όπλα δεν κινδυνεύει, διότι όπου εξερράγησαν βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες προειδοποιητικές πινακίδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ