ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Αλλο ένα κόμμα της ολιγαρχίας

Ανακοίνωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

Η δημιουργία του «νέου» κόμματος Αβραμόπουλου εντάσσεται στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να ενθαρρύνει κινήσεις και σχήματα που θα λειτουργούν σαν εφεδρείες του συστήματος και αναχώματα στη ριζοσπαστική έκφραση της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, εκτιμά η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο υπό ίδρυση κόμμα του δημάρχου της Αθήνας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Η δυσφορία των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αποδέχεται και η ΝΔ, μπορεί να οδηγήσει σε χειραφέτηση των μαζών από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και σε αμφισβήτηση της εξουσίας τους. Η ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και της νεολαίας βάζουν εμπόδια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Η άρχουσα τάξη, παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες του συστήματος να επιβάλει την πολιτική της, ενθαρρύνει κινήσεις και σχήματα με στόχο να λειτουργήσουν σαν εφεδρείες του συστήματος και σαν αναχώματα στη ριζοσπαστική έκφραση της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Η δημιουργία του "νέου" κόμματος Αβραμόπουλου εντάσσεται στη λογική αυτή και είναι έκφραση των κεντροδεξιών σεναρίων, που χρόνια ολόκληρα ετοιμάζονται στα επιτελεία των βιομηχάνων, τραπεζιτών, ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα σενάρια αυτά παίρνουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός γνήσιου και δοκιμασμένου εκπροσώπου του δικομματικού συστήματος.

Ο δήθεν "νέος" πολιτικός Αβραμόπουλος και το υπό ίδρυση κόμμα του, στην πραγματικότητα είναι το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα της ίδιας αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής, που για δεκαετίες ολόκληρες βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο τόπος.

Παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες των καναλιών και του ιδίου, τις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, τις "βοναπαρτικού" τύπου εμφανίσεις και δημόσιες εκδηλώσεις, η αλήθεια δεν κρύβεται. Ο Αβραμόπουλος είναι εκφραστής των ίδιων ταξικών συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και που χρόνια ολόκληρα διαχειρίζονται - με τη συμμετοχή και του ίδιου - με την εναλλαγή τους στην κυβέρνηση.

Ο Αβραμόπουλος είναι ένας από αυτούς, "άξιο τέκνο" της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του στη ΝΔ και στη Δημαρχία της Αθήνας είναι αδιάσειστες αποδείξεις.

Στα έξι χρόνια που είναι δήμαρχος της Αθήνας εφάρμοσε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις επιπτώσεις από αυτή την πολιτική ένιωσαν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες.

  • Μετέτρεψε το Δήμο της Αθήνας σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επιβάλλοντας τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους. Από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου 1/1/95, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 86,7% και για επαγγελματική στέγη 85,6%, ενώ η Αθήνα παραμένει το ίδιο βρώμικη πόλη, ιδίως οι γειτονιές της.
  • Οι ελεύθεροι χώροι, με τη συναίνεσή του, γίνονται βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Λαμπράκης, Βωβός, Κυριακού, Γουλανδρής παίρνουν για τους δικούς τους σκοπούς και τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους.
  • Ολο και περισσότερες υπηρεσίες και αρμοδιότητες του δήμου ανατίθενται σε ιδιώτες. Πιο γνωστό παράδειγμα είναι το σκάνδαλο της ανάθεσης των παρκόμετρων σε ιδιώτη, που στοίχισε δισεκατομμύρια στην τσέπη των Αθηναίων.
  • Προχώρησε σε υπέρογκα δάνεια 34,5 δισ., υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου, όχι για έργα άμεσης προτεραιότητας και υποδομής της πόλης, αλλά για έργα εντυπωσιασμού, όταν η Αθήνα στην πρώτη βροχή πνίγεται και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ο περσινός σεισμός, οι κάτοικοι δεν έχουν ανοιχτούς χώρους να καταφύγουν. Οι σημερινές οφειλές του δήμου ανέρχονται σε 28,9 δισ.

Ουδέποτε συμπαραστάθηκε στα δίκαια αιτήματα και κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης, αντίθετα φρόντιζε στο όνομα της ευταξίας της πόλης να καταστρέφει συστηματικά τις αφίσες και τα πανό για τις διάφορες εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, να προτείνει απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δρόμους στο όνομα του κυκλοφοριακού προβλήματος, για το οποίο ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, να προβαίνει σε επιχειρήσεις «σκούπα» για εκδίωξη των Κούρδων προσφύγων και άλλων μεταναστών από το κέντρο της πόλης, καθώς και των μικροπωλητών, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον και στην πρωτεύουσα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής που άσκησε ο κ. Αβραμόπουλος και αυτή την πολιτική θέλει να ασκήσει με το κόμμα του και σε γενικότερο επίπεδο. Η δήλωσή του ότι θα στηρίξει μετεκλογικά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, τα λέει όλα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε αυτή την πολιτική και τους πολιτικούς φορείς που την ασκούν.

Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια είναι μια άλλη εκδοχή του δικομματισμού. Η ουσία της πολιτικής τους είναι η ίδια.

Ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση και ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό προϋποθέτει να μειωθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η επιρροή της αντιλαϊκής πολιτικής γενικότερα, που εκφράζεται και από τον κ. Αβραμόπουλο.

Η λύση σήμερα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και η δημιουργία ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου που θα αμφισβητήσει την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας και τελικά θα ανατρέψει την εξουσία τους».

ΚΥΣΕΑ
Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία

Με μια μη αναμενόμενη εξέλιξη ολοκληρώθηκαν χτες οι ετήσιες κρίσεις των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε χτες να μην παρατείνει τη θητεία κατά ένα ακόμα χρόνο του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος και αποστρατεύεται μετά από διετή θητεία στη θέση αυτή. Τον αντικαθιστά ο μέχρι τώρα διοικητής του Δ` Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι το θέμα μη ανανέωσης της θητείας του αρχηγού ΓΕΣ συνδέεται με το γεγονός ότι η στρατιωτική ηγεσία δε γνώριζε το κρούσμα λευχαιμίας στον αρχιλοχία που υπηρετούσε στη Βοσνία.

Αλλαγή ηγεσίας, όπως αναμενόταν, υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου καθήκοντα αρχηγού ΓΕΝ αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης, που αντικαθιστά τον αντιναύαρχο Γ. Ιωαννίδη, που αποστρατεύεται μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ.

Στην Πολεμική Αεροπορία παραμένει στη θέση του ο σημερινός αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δ. Λυντζεράκος, του οποίου παρατείνεται η θητεία για έναν ακόμη χρόνο μετά τη συμπλήρωση διετούς θητείας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει στις 7 Νοέμβρη του 2000 να παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο τη θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μ. Παραγιουδάκη, ο οποίος έτσι θα συμπληρώσει τρία χρόνια στη θέση αυτή. Οι νέοι αρχηγοί θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους σε περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των στελεχών των επόμενων βαθμίδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΝΑΥΑΓΙΩΝ
Ανεπαρκής η αντιμετώπιση του θέματος

Πρόχειρο, αναποτελεσματικό και ανεπαρκές, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανέλκυση των ναυαγίων, που από χθες συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, στην ομιλία του, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει στο θέμα της ανέλκυσης των ναυαγίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον.

Ο βουλευτής τόνισε ότι υπεύθυνος για την όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι ένας κρατικός φορέας, που θα κάνει τον έλεγχο στα λιμάνια, στους διαύλους, στις διώρυγες και στα χωρικά ύδατα της χώρας. Επίσης, η έννοια «ναυάγιο» θα πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει κάθε τι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα, στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, όπως τα βυθισμένα αεροπλάνα ή οι βυθισμένες βόμβες, που ήρθαν στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο με την απόθεση χιλιάδων βομβών ουρανίου στο Αιγαίο μετά από ασκήσεις του στρατού.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαγραφή οφειλών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ενώ ζήτησε να υπάρξει ειδικός προσδιορισμός των παραβιάσεων και τα πρόστιμα να προσδιορίζονται χωριστά για κάθε παράβαση.

Μονογραφή για τα «Eurofighter»

Μονογραφήθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συμφωνία για την αγορά του μαχητικού της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας «Eurofighter». Την αποκάλυψη αυτή έκανε χτες βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, στην εκπομπή «Προεκτάσεις» της τηλεόρασης του «902». Η αγορά αυτή, που το κόστος της θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. δραχμές, εντάσσεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την πενταετία 2001-2005 και σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόκειται να έρθει για επικύρωση στη Βουλή.

ΕΠΙΤΑΚΤΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κρούσματα αυταρχισμού

Διώκονται οι ανεπιθύμητοι κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των επίτακτων ναυτεργατών που εργάζονται σε βοηθητικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά ανέχεται και κρούσματα αυταρχισμού εναντίον τους.

Τα κρούσματα αυτά παρατηρούνται κατά όσων επίτακτων δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν στη Συντονιστική τους Επιτροπή, όπως η περίπτωση του υποναύκληρου Β. Κάλλη για τον οποίο με ποινολόγια στρατιωτικού τύπου επιδιώκεται η απόλυσή του.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αλλά ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κάλυψε ουσιαστικά τα κρούσματα αυταρχισμού, λέγοντας ότι στα πλοία πρέπει να υπάρχει πειθαρχία. Μάλιστα χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας των επίτακτων «αρκετά καλές» και είπε ότι σε αυτούς δεν εφαρμόζεται ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας.

Ο Ν. Γκατζής παρατήρησε ότι ναι μεν δεν ισχύει ο στρατιωτικός κώδικας, αλλά με βάση ουσιαστικά στρατιωτικό καθεστώς οποιαδήποτε παρατήρηση γράφεται σε ποινολόγιο με βάση το οποίο μπορεί κάποιος να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Το ποινολόγιο είναι, τόνισε, ένα εργαλείο για να διώξουν ουσιαστικά οποιονδήποτε ανεπιθύμητο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που καταγγέλλεται.

Ο βουλευτής ζήτησε να σταματήσει η δίωξη του συγκεκριμένου εργαζόμενου και επιπλέον να καταργηθεί το καθεστώς του επίτακτου, όπως ζητάει ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ