ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαγωγή του δημοσιογράφου στην Αν. Ουκρανία

Την απαγωγή του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ στη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας από εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για τη στήριξη των δυνάμεων αυτών, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της, στον ανταγωνισμό της με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η απαγωγή έγινε στις 21 Ιούνη, την περίοδο που στην περιοχή δρούσαν τα εθνικιστικά φασιστικά τάγματα «Αζόφ» και «Ντνιπρ 1».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στη Μαριούπολη, σε δηλώσεις του στα τέλη Ιούνη, είπε ότι ο Ντολγκόφ «συνελήφθη από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και κρατείται στην πόλη Ζαπορίζια», έκτοτε όμως δεν έχει υπάρξει καμία άλλη επίσημη αναφορά για την τύχη του εκδότη, ενώ δεν δόθηκε η δυνατότητα στη σύζυγό του να επισκεφτεί τη στρατιωτική βάση «Α 1978», όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης της SBU στη Ζαπορίζια. Παράλληλα, μέσω φημών και δημοσιευμάτων καλλιεργείται η φήμη ότι ο Σ. Ντολγκόφ πέθανε από βασανιστήρια στα χέρια των απαγωγέων του. Σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, η απαγωγή έγινε ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουκρανική Αλήθεια», στο οποίο «καταγγελλόταν» το γεγονός ότι μία εφημερίδα με τίτλο «Θέλω να είμαι με την ΕΣΣΔ» κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ουκρανία...

Στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Τον Ιούνιο του 2014 άγνωστοι απήγαγαν από τη Μαριούπολη τον δημοσιογράφο Σεργκέι Ντολγκόφ, από τα γραφεία της εφημερίδας που εξέδιδε "Θέλω να είμαι στην ΕΣΣΔ" (Khochu v SSSR ("I want to be in the USSR"). Παρά την προσπάθεια της συζύγου του, Ολγας, αλλά και διεθνών οργανώσεων, όπως της "Διεθνούς Αμνηστίας" και του "Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", η τύχη του αγνοείται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, ο Ντολγκόφ απήχθη σε "εκκαθαριστική επιχείρηση", που έκαναν στην πόλη της Μαριούπολης εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου.

Οπως είναι γνωστό, η Μαριούπολη, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ουκρανία, υπάγεται στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, οι σημερινές αρχές του Κιέβου, που ευθύνονται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ, εξακολουθούν να σιωπούν.

Το γεγονός της στήριξης από την ΕΕ των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για την προώθηση των συμφερόντων της, αποτελεί πρόκληση στη μνήμη των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς κρίνει τις εξαφανίσεις ανθρώπων στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται οι σημερινές αρχές του Κιέβου;

Πώς συμβαδίζουν οι διακηρύξεις της ΕΕ ότι στην Ουκρανία "προωθεί τη δημοκρατία", με τις εξαφανίσεις δημοσιογράφων και την πραγματοποίηση "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων";

Προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σε ενέργειες που θα συντείνουν να βρεθεί ο αγνοούμενος δημοσιογράφος Σεργκέι Ντολγκόφ;».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιθανή νέα εκεχειρία

Κάτοικοι στο παγωμένο Λουγκάνσκ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των κατεστραμμένων υποδομών από τους βομβαρδισμούς
Κάτοικοι στο παγωμένο Λουγκάνσκ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των κατεστραμμένων υποδομών από τους βομβαρδισμούς
ΚΙΕΒΟ.--

Για σήμερα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα η λεγόμενη συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο της προηγούμενης συμφωνίας εκεχειρίας στις 5 Σεπτέμβρη, που όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού οι βομβαρδισμοί από την πλευρά του στρατού συνεχίστηκαν. Και το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι μάχες και τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και 10 τραυματίστηκαν.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία ως προς τη νέα συνάντηση και προσδιόρισε κάποιους από τους όρους, όπως μετά τη νέα εκεχειρία να υπάρξει και απομάκρυνση των βαρέων όπλων, ώστε να αναλάβει την επιτήρηση ο ΟΑΣΕ. Ταυτόχρονα, ο Ποροσένκο έθεσε ως όρο για να γίνει ουσιαστικός διάλογος την ακύρωση των εκλογών της 2 Νοέμβρη στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, στο ζήτημα αυτό είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την πλευρά των ηγετών του Ντονμπάς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουκρανία μέσω της «Ναφτογκάζ» πλήρωσε το Σάββατο μια από τις δόσεις στη ρωσική «Γκάζπρομ», ύψους 378 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη Ρωσία, το συνολικό χρέος για παραδοθείσες ποσότητες φτάνει τα 5 δισ. δολάρια, ενώ από το Νοέμβρη έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ με τον όρο της προπληρωμής, ένας προσωρινός συμβιβασμός ως το τέλος Μάρτη του 2015 προκειμένου ουσιαστικά να βγει ο χειμώνας. Με βάση τη συμφωνία, πρέπει έως τα τέλη του χρόνου να έχουν πληρωθεί τα 3,1 δισ. δολάρια (έως τώρα έχουν πληρωθεί 1,8 δισ. δολάρια). Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου είναι σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για νέα δάνεια, που θα αξιοποιήσει το ντόπιο κεφάλαιο και που συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ισραηλινές επιδρομές και ευρωπαϊκές πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ώρα που το Ισραήλ βάλλει κατά του συριακού στρατού παραβιάζοντας τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα με επιδρομές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις και τα παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση προωθώντας τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ.

Η επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών, που μεταδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής από δυτικά και αραβικά ΜΜΕ αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους, φέρεται πως είχε στόχο αποθήκες του συριακού στρατού και νεοαφιχθέντα όπλα από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ» στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και στη μεθοριακή πόλη Ντίμας, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Κατά την επιχείρηση Σύροι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Ωστόσο, το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» ανέφερε πως κατά τις ισραηλινές επιδρομές στο Ντίμας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο «ανώτερα» στελέχη της «Χεζμπολάχ».

Η επίθεση καταδικάστηκε στην Τεχεράνη από τους υπουργούς Εξωτερικών Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζάριφ, που την χαρακτήρισαν «επιθετική ενέργεια που αποδεικνύει πως το Ισραήλ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με ακραίες δυνάμεις που πολεμούν τη συριακή κυβέρνηση».

Ο Μουάλεμ, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Συρία «μαζί με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους της εργάζεται πάνω στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη βάση διαλόγου μεταξύ Σύρων δίχως καμία εξωτερική παρέμβαση». Ο Σύρος υπουργός θύμισε με αυτόν τον τρόπο μία παρόμοια δήλωση που έκανε την περασμένη βδομάδα στο Λίβανο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με την οποία σημείωνε τις προσπάθειες της Μόσχας «για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών» στη Συρία «δίχως προϋποθέσεις και όρους».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γιούβαλ Στάινιτζ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει (αλλά ουσιαστικά το υπονόησε) την επιχείρηση μιλώντας για μία ισραηλινή «πολύ ισχυρή αμυντική πολιτική που προσανατολίζεται στην εξασφάλιση της χώρας και την αποτροπή κάθε πιθανότητας οπλικής αναβάθμισης τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πιέσεις από Μογκερίνι και Κάμερον

Χτες, πάντως, κατέφτασε στην Αγκυρα η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθώντας τα συμφέροντα Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Μογκερίνι χρησιμοποίησε σε αυτές τις συναντήσεις το «μαστίγιο» των πιέσεων με «εργαλείο» την παλιά επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και αφετέρου το «καρότο» μίας συμβολικής οικονομικής «βοήθειας» προς την Αγκυρα, ύψους 70.000.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες υποτιθέμενης «ανακούφισης» των άνω του 1.500.000 Σύρων προσφύγων.

Η Μογκερίνι, που συνοδεύεται από τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, και τον επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, θα επισκεφθεί σήμερα καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στη νότια Τουρκία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκαναν έκκληση για τη συγκέντρωση 16,4 δισ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις αρωγής παγκοσμίως για το 2015, ποσό - ρεκόρ σε σχέση και με την αντίστοιχη περσινή απαίτηση για 13 δισ. δολάρια. Από τα 16,4 δισ. δολάρια, τα 7,2 δισ. αφορούν επιχειρήσεις ανακούφισης των Σύρων προσφύγων.

Σήμερα, αναμένεται στην Αγκυρα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρόπους ανάσχεσης του κύματος εκατοντάδων Βρετανών επίδοξων τζιχαντιστών που επιδιώκουν να πολεμήσουν στο πλευρό του «ΙΚ» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σχέδια ανάπτυξης 1.500 στρατιωτών στο Ιράκ

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζέιμς Τέρι ανακοίνωσε πως χώρες που στηρίζουν το λεγόμενο «συνασπισμό» προθύμων κατά του «ΙΚ» είναι έτοιμες να αναπτύξουν περίπου 1.500 στρατιώτες στο Ιράκ, για να «βοηθήσουν τη Βαγδάτη εκπαιδεύοντας και υποστηρίζοντας τον ιρακινό στρατό». Ο υποστράτηγος Τέρι πρόσθεσε ότι οι 1.500 μαζί με τους περίπου 3.100 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ θα αυξήσουν τη χερσαία δύναμη του συνασπισμού στους 4.500 - 4.600 στρατιώτες.

Συνάντηση Ολάντ - Πούτιν

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ανεγερθούν άλλα τείχη που θα (μας) χωρίσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να εμφανιστούμε το ίδιο ικανοί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας «Βνούκοβο», μετά από αιφνιδιαστική στάση που έκανε ο Ολάντ, επιστρέφοντας από μία διήμερη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ για εκεχειρία στην Ουκρανία και για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για τις εξελίξεις στη Συρία και την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους». O Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα, σχετικά με το θέμα της παράδοσης των πολεμικών πλοίων «Μιστράλ» ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει πληρώσει εάν η Γαλλία δεν τα παραδώσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ