Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιθανή νέα εκεχειρία

Κάτοικοι στο παγωμένο Λουγκάνσκ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των κατεστραμμένων υποδομών από τους βομβαρδισμούς
Κάτοικοι στο παγωμένο Λουγκάνσκ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των κατεστραμμένων υποδομών από τους βομβαρδισμούς
ΚΙΕΒΟ.--

Για σήμερα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα η λεγόμενη συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο της προηγούμενης συμφωνίας εκεχειρίας στις 5 Σεπτέμβρη, που όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού οι βομβαρδισμοί από την πλευρά του στρατού συνεχίστηκαν. Και το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι μάχες και τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και 10 τραυματίστηκαν.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία ως προς τη νέα συνάντηση και προσδιόρισε κάποιους από τους όρους, όπως μετά τη νέα εκεχειρία να υπάρξει και απομάκρυνση των βαρέων όπλων, ώστε να αναλάβει την επιτήρηση ο ΟΑΣΕ. Ταυτόχρονα, ο Ποροσένκο έθεσε ως όρο για να γίνει ουσιαστικός διάλογος την ακύρωση των εκλογών της 2 Νοέμβρη στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, στο ζήτημα αυτό είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την πλευρά των ηγετών του Ντονμπάς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουκρανία μέσω της «Ναφτογκάζ» πλήρωσε το Σάββατο μια από τις δόσεις στη ρωσική «Γκάζπρομ», ύψους 378 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη Ρωσία, το συνολικό χρέος για παραδοθείσες ποσότητες φτάνει τα 5 δισ. δολάρια, ενώ από το Νοέμβρη έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ με τον όρο της προπληρωμής, ένας προσωρινός συμβιβασμός ως το τέλος Μάρτη του 2015 προκειμένου ουσιαστικά να βγει ο χειμώνας. Με βάση τη συμφωνία, πρέπει έως τα τέλη του χρόνου να έχουν πληρωθεί τα 3,1 δισ. δολάρια (έως τώρα έχουν πληρωθεί 1,8 δισ. δολάρια). Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου είναι σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για νέα δάνεια, που θα αξιοποιήσει το ντόπιο κεφάλαιο και που συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ