Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ
Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις

Ο Αμπε συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν σημαντικό προβάδισμα
Ο Αμπε συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν σημαντικό προβάδισμα
ΤΟΚΙΟ.--

Στο 1,9% έφτασε τελικά η συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2014, αν και οι προβλέψεις που είχαν γίνει το Νοέμβρη έκαναν λόγο για συρρίκνωση 1,6%. Το γεγονός ότι η τρίτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη περνά ήδη νέα φάση ύφεσης, δηλαδή κρίσης, και μάλιστα βαθύτερης από τις προβλέψεις, διαψεύδει όσους πανηγύριζαν λίγα χρόνια (στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης που είχε «χτυπήσει» τη χώρα) εμφανίζοντας την καπιταλιστική ανάκαμψη ως φιλολαϊκή και αιώνια.

Οι νέοι ανησυχητικοί και για τους καπιταλιστές (δεδομένου του μεγάλου βαθμού διεθνοποίησης της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας) δείκτες έγιναν γνωστοί ενόψει των εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Δεκέμβρη και ενώ ήδη αναθερμαίνεται η συζήτηση για τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς «νέα καθυστέρηση». Εκπρόσωποι της Morgan Stanley δήλωναν χτες στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, το φορολογικό και το μεταναστευτικό. Το δεύτερο θέμα είναι ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με το μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίσει αύξηση των μονοπωλιακών κερδών καθώς η επιλογή της κυβέρνησης Αμπε να αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης είχε δεχτεί έντονη κριτική και κατά πολλούς στάθηκε αφορμή για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Κατά τ' άλλα, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το κόμμα του Σίνζο Αμπε να εξασφαλίζει μια «σαρωτική» επανεκλογή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες, το κόμμα του (LDP) φέρεται να παίρνει 303 - 320 από τις συνολικά 475 έδρες έναντι 65 - 81 που παίρνει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης DPJ. Το 2012 το LDP είχε πάρει 294 έδρες και για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργάστηκε με το κόμμα Komeito (που σήμερα φαίνεται να καταλαμβάνει 36 έδρες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ