Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, για μία ακόμη βδομάδα, ενάντια στην αστυνομική ρατσιστική και ταξική βία που μετρά εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο και τις αθωώσεις δολοφόνων αστυνομικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα των 2 Αφροαμερικανών του 18χρονου Μάικλ Μπράουν και του 43χρονου Ερικ Γκάρνερ. Χτες το απόγευμα, εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν σε πικετοφορία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, απαιτώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τα θύματα της αστυνομκής βίας στις ΗΠΑ και την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αμερικανικές αρχές.

Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν το τελευταίο 48ωρο και στην Καλιφόρνια, με αφετηρία το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, όπου η αστυνομία επενέβη και έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ υπήρξαν και 5 συλλήψεις. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε Σιάτλ και Ν. Υόρκη.

Με αφορμή τον αναβρασμό που προκαλείται στις ΗΠΑ από την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας, ανακοινώνονται σχεδόν καθημερινά διάφορα, ενδιαφέροντα στοιχεία. Οπως ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 400 Αμερικανοί πολίτες σκοτώνονται από τα πυρά αστυνομικών και ότι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι αστυνομικοί που διώκονται τελικά από τις πολιτειακές δικαστικές αρχές για ανθρωποκτονία και άλλες ποινικές κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη της Ν. Υόρκης μέσα στην τελευταία μιάμιση δεκαετία παραπέμφθηκαν σε δίκη μόλις εννιά αστυνομικοί για το θάνατο συνολικά τεσσάρων ατόμων στη διαδικασία σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ