Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ισραηλινές επιδρομές και ευρωπαϊκές πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ώρα που το Ισραήλ βάλλει κατά του συριακού στρατού παραβιάζοντας τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα με επιδρομές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις και τα παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση προωθώντας τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ.

Η επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών, που μεταδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής από δυτικά και αραβικά ΜΜΕ αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους, φέρεται πως είχε στόχο αποθήκες του συριακού στρατού και νεοαφιχθέντα όπλα από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ» στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και στη μεθοριακή πόλη Ντίμας, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Κατά την επιχείρηση Σύροι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Ωστόσο, το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» ανέφερε πως κατά τις ισραηλινές επιδρομές στο Ντίμας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο «ανώτερα» στελέχη της «Χεζμπολάχ».

Η επίθεση καταδικάστηκε στην Τεχεράνη από τους υπουργούς Εξωτερικών Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζάριφ, που την χαρακτήρισαν «επιθετική ενέργεια που αποδεικνύει πως το Ισραήλ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με ακραίες δυνάμεις που πολεμούν τη συριακή κυβέρνηση».

Ο Μουάλεμ, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Συρία «μαζί με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους της εργάζεται πάνω στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη βάση διαλόγου μεταξύ Σύρων δίχως καμία εξωτερική παρέμβαση». Ο Σύρος υπουργός θύμισε με αυτόν τον τρόπο μία παρόμοια δήλωση που έκανε την περασμένη βδομάδα στο Λίβανο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με την οποία σημείωνε τις προσπάθειες της Μόσχας «για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών» στη Συρία «δίχως προϋποθέσεις και όρους».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γιούβαλ Στάινιτζ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει (αλλά ουσιαστικά το υπονόησε) την επιχείρηση μιλώντας για μία ισραηλινή «πολύ ισχυρή αμυντική πολιτική που προσανατολίζεται στην εξασφάλιση της χώρας και την αποτροπή κάθε πιθανότητας οπλικής αναβάθμισης τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πιέσεις από Μογκερίνι και Κάμερον

Χτες, πάντως, κατέφτασε στην Αγκυρα η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθώντας τα συμφέροντα Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Μογκερίνι χρησιμοποίησε σε αυτές τις συναντήσεις το «μαστίγιο» των πιέσεων με «εργαλείο» την παλιά επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και αφετέρου το «καρότο» μίας συμβολικής οικονομικής «βοήθειας» προς την Αγκυρα, ύψους 70.000.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες υποτιθέμενης «ανακούφισης» των άνω του 1.500.000 Σύρων προσφύγων.

Η Μογκερίνι, που συνοδεύεται από τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, και τον επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, θα επισκεφθεί σήμερα καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στη νότια Τουρκία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκαναν έκκληση για τη συγκέντρωση 16,4 δισ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις αρωγής παγκοσμίως για το 2015, ποσό - ρεκόρ σε σχέση και με την αντίστοιχη περσινή απαίτηση για 13 δισ. δολάρια. Από τα 16,4 δισ. δολάρια, τα 7,2 δισ. αφορούν επιχειρήσεις ανακούφισης των Σύρων προσφύγων.

Σήμερα, αναμένεται στην Αγκυρα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρόπους ανάσχεσης του κύματος εκατοντάδων Βρετανών επίδοξων τζιχαντιστών που επιδιώκουν να πολεμήσουν στο πλευρό του «ΙΚ» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σχέδια ανάπτυξης 1.500 στρατιωτών στο Ιράκ

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζέιμς Τέρι ανακοίνωσε πως χώρες που στηρίζουν το λεγόμενο «συνασπισμό» προθύμων κατά του «ΙΚ» είναι έτοιμες να αναπτύξουν περίπου 1.500 στρατιώτες στο Ιράκ, για να «βοηθήσουν τη Βαγδάτη εκπαιδεύοντας και υποστηρίζοντας τον ιρακινό στρατό». Ο υποστράτηγος Τέρι πρόσθεσε ότι οι 1.500 μαζί με τους περίπου 3.100 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ θα αυξήσουν τη χερσαία δύναμη του συνασπισμού στους 4.500 - 4.600 στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ