ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Τακτική αναμονής

  Στη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής  κατέληξε   χτες, ενώ η ΕΣΑΚ - Δημοσίου πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις   μεταξύ 19 - 23 Φλεβάρη

Παρ' όλο που διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή του συνεδρίαση δεν κατέληξε σε αποφάσεις για συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σχετική πρόταση κατέθεσε η ΕΣΑΚ - Δημοσίου, για απεργιακή κινητοποίηση μεταξύ 19 - 23 Φλεβάρη (με εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία) και συντονισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με την εισοδηματική πολιτική και το ασφαλιστικό, αποφάσισε τελικά να συγκροτηθεί Απεργιακή Επιτροπή για το επόμενο εξάμηνο, να διεκδικηθεί νέο μισθολόγιο και να επιδιωχτούν διμερείς συναντήσεις με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αντί του «κοινωνικού διαλόγου», στο βαθμό που θα το επιτρέψουν και οι κυβερνητικές θέσεις. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να διενεργήσει τον «κοινωνικό διάλογο» με τη μορφή... διμερών συναντήσεων.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, διαπίστωσε κενά και ελλείμματα στην ανάπτυξη της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης για την «απόκρουση πολιτικών και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων» και «κατέγραψε» την πολιτική λιτότητας, περιορισμού και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εισοδήματός τους.

Από την πλευρά της ΕΣΑΚ-Δημοσίου, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση με «το νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, με το αντιδημοσιοϋπαλληλικό κυβερνητικό πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και την προσαρμογή της Δημόσιας διοίκησης στις αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις».

Η πρότασή της για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, συνοδεύτηκε από την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων με τη σχεδιαζόμενη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στη μείωση του εισοδήματος αλλά και στη χειραγώγηση και στον πειθαναγκασμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική.

Η παράταξη κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν το δικό τους «ταξικό, ανατρεπτικό, μέτωπο» και να διεκδικήσουν: «αυξήσεις μισθών 27% για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, πλην του οικογενειακού, του ανθυγιεινού, και της θέσης προϊσταμένου. Διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος στους δύο συζύγους και αναδρομική καταβολή από τη χρονολογία περικοπής. Θεσμοθέτηση γνήσιων συλλογικών Συμβάσεων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Απόσυρση του αντιδραστικού κυβερνητικού προγράμματος "Πολιτεία". Ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Αύξηση της φορολογίας για το κεφάλαιο και μείωση για τους εργαζόμενους».

Η ΔΑΚΕ ψήφισε τη δική της πρόταση, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Τέλος, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚ, μετά από διευκρινίσεις που ζήτησε και την αποδοχή κάποιων παρατηρήσεών της.

Επιβλαβής η αποδέσμευση

Από 1.1.2001 η οικονομία της χώρας κινείται στους ρυθμούς του ΕΥΡΩ. Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι στην ίδια λογική, δε χάνουν την ευκαιρία να τονίζουν ότι κάτι αλλάζει στη ζωή μας. Οτι η ζωή των Ελλήνων πολιτών θα γίνει καλύτερη. Τα ίδια έλεγαν και για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Σήμερα ο καθένας διαπιστώνει αν άλλαξε η ζωή του προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την ΟΝΕ και δυστυχώς με την ΟΝΕ δε χορταίνουν τα 2.000.000 Ελληνες πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην εποχή της ΟΝΕ η ανεργία (επίσημη) έχει ξεπεράσει το 13%. Ενας στους τρεις νέους μέχρι 29 χρόνων είναι άνεργος (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Ο πληθωρισμός τρέχει με 4%. Το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων είναι στα επίπεδα του 1982. Η κερδοφορία του κεφαλαίου στη χώρα μας είναι προκλητική (2ηανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ). Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται. Η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζεται.

Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα κάποιοι κάνουν ότι δεν τη βλέπουν και προτείνουν μεγαλύτερες δόσεις της ίδιας συνταγής. Ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών. Ακόμα πιο σφιχτή εισοδηματική πολιτική. Ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στη δράση του κεφαλαίου. Απάντηση στον ανταγωνισμό είναι περισσότερος ανταγωνισμός (Θ. Καρατζάς, «Ημερησία» 3.1.2001). Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες Εθνική και Εμπορική αποδεσμεύονται από το δημόσιο τομέα.

Λένε ότι θα κάνουν κουμάντο οι γενικές συνελεύσεις και οι μέτοχοι. Οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ. Οι αρθρογράφοι των αστικών εφημερίδων σχολίασαν την απόφαση με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Από... πολύ κακό για το τίποτα, έως... πολύ σοβαρή απόφαση. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση πάει πιο πέρα από αυτές τις αναλύσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν υπακούει μόνο στις υποδείξεις του ΟΟΣΑ αλλά και σε άλλες σκοπιμότητες και υπολογισμούς.

Η κυβέρνηση χορεύοντας στους ρυθμούς ΟΝΕ και ΕΥΡΩ κάνει πράξη την απόφαση της ΕΕ ότι από 1.1.2001 η άσκηση νομισματικής, πιστωτικής, συναλλαγματικής πολιτικής εκχωρείται ολοκληρωτικά στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Με βάση αυτή λοιπόν την απόφαση δεν έχει λόγους να κρατάει στον έλεγχο του Δημοσίου Τράπεζες μιας και στην ουσία δεν μπορεί και δε θέλει να τις χρησιμοποιεί για άσκηση πολιτικών.

Ομολογείται από πολλούς ότι έρχεται δεύτερο κύμα αναδιαρθρώσεων (συγχωνεύσεις, εξαγορές, κλπ). Αυτή η δεύτερη φάση αναδιαρθρώσεων δε θα γίνει χωρίς απώλειες και ανατροπές. Μέχρι τώρα κυβέρνηση και εργοδότες κάτω από την πίεση και του μαζικού κινήματος προχώρησαν στις αναδιαρθρώσεις χωρίς να τολμήσουν να κάνουν ανατροπές(εργασιακές σχέσεις, απασχόληση) σε μαζική κλίμακα. Ετσι προχώρησαν στην «ανανέωση» του προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, με συλλογικές ή ατομικές συμφωνίες.

Σήμερα που ο ανταγωνισμός οξύνεται όπως λένε οι θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, χρειάζεται οι Τράπεζες να προχωρήσουν πιο τολμηρά, χωρίς να υπολογίζουν και να φοβούνται το κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση έχοντας την πολιτική ευθύνη για τις Τράπεζες θα εισέπραττε αυτό το κόστος. Θέλοντας, λοιπόν, να μείνει στο απυρόβλητο εκχώρησε αυτή την ευθύνη στις διοικήσεις. Με αυτό τον τρόπο οι Τράπεζες μπορούν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στις «μεγάλες τομές» όπως λένε.

Από αυτή την άποψη, η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση μας αφορά όλους. Οι Τράπεζες θα λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα από οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο με συνέπειες στον προσανατολισμό της οικονομίας σε παρασιτική και όχι σε αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση.

Η απόφαση αυτή αφορά και το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες, γιατί σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού στη λειτουργία των τραπεζών οι ανατροπές, το χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών κατακτήσεων θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο νόμος του κέρδους σαν αποκλειστικός σκοπός της λειτουργίας των τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια για κοινωνικές ευαισθησίες. Είναι αμείλικτος. Οποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχειρούν να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (ναι στον ανταγωνισμό αν είναι υγιής και με κανόνες) ή έχουν ακόμα αυταπάτες ή συνειδητά εξαπατούν τους εργαζόμενους. Εχει, λοιπόν, αξία έτσι να δούμε την κυβερνητική απόφαση για την αποδέσμευση των Τραπεζών από το Δημόσιο. Δε θα πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων η ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών. Το μαζικό λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτή την πολιτική. Οι τράπεζες μπορεί να είναι σοβαρά εργαλεία ανάπτυξης στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που θα εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και κύρια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Αντώνης ΑΝΤΥΠΑΣ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας

Γενική Συνέλευση και εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας & Φούρνων την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου Αγ. Κηρύκου. Τα θέματα της συνέλευσης είναι η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, καθώς και η επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης μέσω της οποίας θα εκπροσωπηθούν στη ΓΣΕΕ.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων

Κάλεσμα προς όλους τους εμποροϋπαλλήλους απευθύνει η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων, προκειμένου να πάρουν μέρος στην κλαδική σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Γενάρη στις 5 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130, 3ος όροφος).

«ΣΟΦΤΕΞ»
Επινοικιάστηκε το εργοστάσιο στη Δράμα

Η επιβεβαίωση των πληροφοριών για επινοικίαση του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, με τη χτεσινή ανακοίνωση στους 430 εργαζόμενους ότι από Δευτέρα πλέον υπεύθυνος για το εργοστάσιο και τους ίδιους θα είναι ο Οικονόμου, ιδιοκτήτης της χαρτοβιομηχανίας «ΜΕΛ» στη Θεσσαλονίκη, συνδυάστηκε με δυο ακόμη απολύσεις. Οι απολύσεις αφορούν δυο διευθυντικά στελέχη, στη Δράμα και στην Αθήνα αντίστοιχα, που έρχονται να προστεθούν σε δυο ακόμη που έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο που έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, για απαξίωση της επιχείρησης και απολύσεις, στη βάση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων της πολυεθνικής ιδιοκτήτριάς της, «Λόκριτζ», παρ' όλο που η συμφωνία ξεπουλήματος προέβλεπε τουλάχιστον τρία χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου και διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων.

Ωστόσο, οι απολύσεις που έχει ήδη κάνει η εταιρία και ο νέος γύρος απολύσεων - «αποχωρήσεων» που φαίνεται να αρχίζει με τη νέα χρονιά, αποκαλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που «κλείνει τα μάτια» της μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ