Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Τακτική αναμονής

  Στη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής  κατέληξε   χτες, ενώ η ΕΣΑΚ - Δημοσίου πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις   μεταξύ 19 - 23 Φλεβάρη

Παρ' όλο που διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή του συνεδρίαση δεν κατέληξε σε αποφάσεις για συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σχετική πρόταση κατέθεσε η ΕΣΑΚ - Δημοσίου, για απεργιακή κινητοποίηση μεταξύ 19 - 23 Φλεβάρη (με εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία) και συντονισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με την εισοδηματική πολιτική και το ασφαλιστικό, αποφάσισε τελικά να συγκροτηθεί Απεργιακή Επιτροπή για το επόμενο εξάμηνο, να διεκδικηθεί νέο μισθολόγιο και να επιδιωχτούν διμερείς συναντήσεις με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αντί του «κοινωνικού διαλόγου», στο βαθμό που θα το επιτρέψουν και οι κυβερνητικές θέσεις. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να διενεργήσει τον «κοινωνικό διάλογο» με τη μορφή... διμερών συναντήσεων.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, διαπίστωσε κενά και ελλείμματα στην ανάπτυξη της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης για την «απόκρουση πολιτικών και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων» και «κατέγραψε» την πολιτική λιτότητας, περιορισμού και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εισοδήματός τους.

Από την πλευρά της ΕΣΑΚ-Δημοσίου, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση με «το νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, με το αντιδημοσιοϋπαλληλικό κυβερνητικό πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και την προσαρμογή της Δημόσιας διοίκησης στις αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις».

Η πρότασή της για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, συνοδεύτηκε από την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων με τη σχεδιαζόμενη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στη μείωση του εισοδήματος αλλά και στη χειραγώγηση και στον πειθαναγκασμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική.

Η παράταξη κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν το δικό τους «ταξικό, ανατρεπτικό, μέτωπο» και να διεκδικήσουν: «αυξήσεις μισθών 27% για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, πλην του οικογενειακού, του ανθυγιεινού, και της θέσης προϊσταμένου. Διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος στους δύο συζύγους και αναδρομική καταβολή από τη χρονολογία περικοπής. Θεσμοθέτηση γνήσιων συλλογικών Συμβάσεων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Απόσυρση του αντιδραστικού κυβερνητικού προγράμματος "Πολιτεία". Ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Αύξηση της φορολογίας για το κεφάλαιο και μείωση για τους εργαζόμενους».

Η ΔΑΚΕ ψήφισε τη δική της πρόταση, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Τέλος, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚ, μετά από διευκρινίσεις που ζήτησε και την αποδοχή κάποιων παρατηρήσεών της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικητικό πρόγραμμα κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες (2001-09-05 00:00:00.0)
«Τους ζυγούς λύσατε» αποφάσισε η πλειοψηφία (2001-05-24 00:00:00.0)
«Δρεπάνι» στους μισθούς (2001-05-24 00:00:00.0)
Αγωνιστικό "μπλόκο" στην κυβέρνηση (1998-05-10 00:00:00.0)
"Εξουσιοδοτήσεις" αντί για αγώνα (1998-04-25 00:00:00.0)
Πολύμορφη αγωνιστική κλιμάκωση (1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ