Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Δρεπάνι» στους μισθούς

Κυβερνητικές διαρροές για ανατροπή του μισθολογίου, καθήλωση και μείωση μισθών, περικοπές δικαιωμάτων, στο φόντο της σημερινής συνάντησης ΑΔΕΔΥ-κυβέρνησης

Από κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Από κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Πρόταση-λαιμητόμο για τις αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, ενώ σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Τζανή, και αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ - με την παρουσία και της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου - η οποία θα σημάνει και την πανηγυρική έναρξη των «ελεύθερων» συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο δημόσιο. Η διαδικασία, που έχει καθοριστεί με νόμο από την κυβέρνηση, προβλέπει μια ψευδεπίγραφη διαπραγμάτευση, απαγορεύοντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ζητήματα! Γι' αυτό και η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ήταν η άρνηση της διαδικασίας και η διεκδίκηση, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ικανοποιητικών αυξήσεων στο δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ξεχωριστό μισθολόγιο για τα διευθυντικά στελέχη, εφαρμογή συστήματος σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα, διαμόρφωση του ύψους του μισθού με βάση την κάλυψη «στόχων». Επίσης, εξετάζεται η κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, με τη μετατροπή τους σε πριμ παραγωγικότητας, που η καταβολή του δε θα είναι δεδομένη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων! Τα σημεία αυτά συμπυκνώνονται σε ένα σχέδιο νέου μισθολογίου, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Η πρόταση για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα τέθηκε από την κυβέρνηση και στις περσινές συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, εμφανίζεται να συμφωνεί με τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου, το οποίο και ζητά από την κυβέρνηση, διευκολύνοντας την προώθηση των αντιδημοσιοϋπαλληλικών προτάσεων. Αντίθετα, η ΕΣΑΚ Δημοσίου έχει προτείνει αύξηση των υφιστάμενων κλιμακίων.

Το νέο μισθολόγιο που οραματίζεται η κυβέρνηση, ελεγχόμενο από ένα Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης Πόρων, φαίνεται να επιμερίζεται στα εξής: Στη σύνδεση των αμοιβών με τη βαθμολογική εξέλιξη και όχι με το χρόνο υπηρεσίας. Στο προσδιορισμό του πρώτου μισθού με βάση και τις εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση κρίνει ιδιαίτερα υψηλές τις σημερινές αποδοχές στα πρώτα κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με των ιδιωτικών! Στο άνοιγμα της μισθολογικής «ψαλίδας» μεταξύ υπαλλήλων ΔΕ και ΠΕ. Στον καθορισμό των αποδοχών με κριτήριο την επίτευξη «στόχων». Σε ένα νέο σύστημα αμοιβών των διευθυντικών στελεχών.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου κατέθεσε στα όργανα της ΑΔΕΔΥ τα εξής αιτήματα: Αυξήσεις μισθών 28%. Αμεση εφάπαξ και έντοκη απόδοση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος με αφετηρία υπολογισμού το 1984. Μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των εργαζομένων, με αύξηση για το μεγάλο κεφάλαιο. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου και να επιστραφούν στο δημόσιο οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις. Να μη φτάσει στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να αποσυρθεί άμεσα το αντιδημοσιοϋπαλληλικό κυβερνητικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Εναντίωση στη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ