ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η εκστρατεία καταστολής συνεχίζεται

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Μια ακόμη πράξη που δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του κατασταλτικού μηχανισμού του τουρκικού κράτους. Οι αρχές αποφάσισαν και διέταξαν το κλείσιμο των γραφείων της οργάνωσης συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατουμένους, που έχουν συστήσει οι συγγενείς τους - της « Ozgur Tayad». Οπερ και εγένετο.

Η «Ταγιάντ» «ενοχλούσε» όλο και περισσότερο, με τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταφοράς των πολιτικών κρατουμένων στα «Λευκά Κελιά» κι έτσι αποφασίστηκε να αναληφθεί δράση εναντίον της. Η αστυνομία επέδραμε στα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη και κορυφαίο στέλεχός της, ο Ερκάν Γιρντέμ, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας «για ανάκριση», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο ανακοίνωση της οργάνωσης. Η αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της ένωσης έκλεισαν, διότι υπήρχε δικαστική απόφαση που έκρινε ότι αυτή (η «Ταγιάντ») «παραβίαζε το νόμο περί ενώσεων και διοργάνωνε παράνομες διαδηλώσεις».

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι στην «Ταγιάντ», πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η ένωσή τους θα συνεχίσει τις προσπάθειές της - τη διανομή πληροφοριών και υλικού προς τον Τύπο, σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές και τη διοργάνωση διαδηλώσεων - παρά το κλείσιμο των γραφείων της.

Πάνω από 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος / Μετώπου, μεταφέρθηκαν στις νέες φυλακές τύπου F, μετά τη φονική επέμβαση σε 20 φυλακές τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι αναφέρουν ότι έχουν ενταθεί σε δραματικό βαθμό οι ξυλοδαρμοί και οι βασανισμοί στα νέα «σωφρονιστικά καταστήματα» (που λέει ο λόγος). Ανθρωπιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που απέστειλαν στελέχη τους στην Τουρκία δεν μπόρεσαν παρά να επιβεβαιώσουν το γεγονός, το οποίο, ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει.

Τουλάχιστον σαράντα μέλη της «Ταγιάντ» συνελήφθησαν την Κυριακή στη συνοικία Μπακίρκοϊ της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του νέου τύπου φυλακών που άρχισαν να λειτουργούν στη χώρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Ανατολή. Οι διαδηλωτές, συγγενείς κρατουμένων στην πλειοψηφία τους, αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις συστάσεις των αστυνομικών, γεγονός που προκάλεσε τη σύλληψή τους, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια.

Συλλήψεις διαδηλωτών κατά του ΔΝΤ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλούς συνδικαλιστές, που διαδήλωναν κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας, που εφαρμόζεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας επενέβησαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση, η οποία είχε οργανωθεί από ένα συνδικάτο εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για να καταγγελθούν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, ενώ μια ομάδα του ΔΝΤ βρίσκεται από την Παρασκευή στην Τουρκία για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Κάρλο Κοταρέλι, υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Τουρκία, συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών για να εκτιμήσει την πορεία του προγράμματος που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 1999 για να δοθεί στην Τουρκία πίστωση τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πρόκειται να εξετάσει κυρίως τις εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, που έγιναν προτεραιότητες μετά την οικονομική κρίση που πέρασε το Δεκέμβριο η Τουρκία. Το ΔΝΤ είχε τότε χορηγήσει στη χώρα επείγουσα βοήθεια δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεράσει την κρίση. Σε αντάλλαγμα, η Αγκυρα είχε δεσμευτεί να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προκαλεί αντιδράσεις η συνάντηση Κοστούνιτσα - Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αιφνιδιασμό και έκπληξη προκάλεσε στους αρχηγούς των 18 κομμάτων που συγκροτούν τη λεγόμενη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» (DOS), η συνάντηση ανάμεσα στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και στον προκάτοχό του, νυν αρχηγό του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας», Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την επίσημη προεδρική ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Κοστούνιτσα και ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, συζήτησαν θέματα που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο, τις Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση πολλών στελεχών της DOS και πρώτα απ' όλα του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Ο Τζίντζιτς δήλωσε πως έμαθε για τη συνάντηση Κοστούνιτσα - Μιλόσεβιτς...«από το ραδιόφωνο», εκφράζοντας μάλιστα έντονα την έκπληξή του και την απορία του, λέγοντας πως «δε γνωρίζει τι ρόλο μπορεί να έχει ο Μιλόσεβιτς στις συνομιλίες για το μέλλον της χώρας την οποία διέλυσε»...

Ενα άλλο στέλεχος της DOS, ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζάρκο Κόρατς, καταδίκασε την απόφαση του Κοστούνιτσα να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς ισχυριζόμενος ότι η «μόνη θέση του Μιλόσεβιτς πρέπει να είναι στη φυλακή»... «Με τον Μιλόσεβιτς το μόνο που μπορεί να συζητήσει κανείς είναι για τις ευθύνες του στον πόλεμο και για τα εγκλήματα και τις καταστροφές στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας», είπε ο Κόρατς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μακάρι τουλάχιστον ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα να συμβούλεψε τον Μιλόσεβιτς να συναντηθεί με την εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης» Κάρλα Ντελ Πόντε, όταν αυτή θα επισκεφθεί στα τέλη Ιανουαρίου, το Βελιγράδι.

Τέλος, ο πρόεδρος των «μεταρρυθμιστών Βοϊβοντίνας» Μίοντραγκ Ισάκωφ, δήλωσε πως αν στη συνάντηση αυτή, δε συζητήθηκε το θέμα της παράδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, τότε αυτή η συνάντηση αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο.

Ηταν η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών από τις 6 Οκτώβρη 2000, οπότε ο Μιλόσεβιτς παραδέχτηκε τη νίκη του Β. Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Ο Κοστούνιτσα αποφεύγει την Κάρλα ντελ Πόντε...

Αν και δεν έγιναν γνωστές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη συνάντηση του Προέδρου Κοστούνιτσα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εντούτοις, η εξέλιξη αυτή είχε μία ιδιαίτερη πολιτική σημασία με πιθανούς αποδέκτες εντός και εκτός Βελιγραδίου. Ιδιαίτερα εάν σκεφθεί κανείς τις συνεχείς αρνήσεις και επικρίσεις που έχει εκτοξεύσει ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος κατά του ειδικού ποινικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την επίμονη προσπάθειά του να αποφύγει τις πολλές συνάφειες με την ανώτατη εισαγγελέα Κάρλα ντελ Πόντε.

Σε νέες δηλώσεις που έκανε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος στο χτεσινό φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Glas Javnosti», ο Κοστούνιτσα υπογραμμίζει πως το ειδικό ποινικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPI) «είναι μάλλον πολιτικός παρά δικαστικός θεσμός αφού το δικαστήριο συγκροτήθηκε ad hoc, κατά τα πρότυπα ενός στρατοδικείου και αντιπροσωπεύει μάλλον ένα πολιτικό, παρά ένα δικαστικό θεσμό»... Ο Κοστούνιτσα μάλιστα αξίωσε από την εφημερίδα να δημοσιεύσει την απαντητική του ανακοίνωση «προς αποφυγήν αμφιβολιών στην κοινή γνώμη» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας δεν επιτρέπει την έκδοση σε ξένο δικαστήριο, ουδενός από τους πολίτες της».

Μετά απ' όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Κοστούνιτσα θα αποφύγει με κάθε τρόπο να συναντηθεί με την εισαγγελέα Κάρλα ντελ Πόντε, που καταφθάνει εντός των ημερών στο Βελιγράδι για να κινήσει, εκ νέου, τα νήματα για τη σύλληψη και παραπομπή όχι μόνον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη αλλά και των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς... Αυτά, εάν τελικώς η ντελ Πόντε επισκεφθεί το Βελιγράδι, μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του Αλεξάντερ Πόποβιτς - εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού κόμματος Σερβίας» (του οποίου ηγείται ο Κοστούνιτσα) - που ανέφεραν πως «ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα ενδεχομένως να μην έχει χρόνο να συναντηθεί με την ανώτερη εισαγγελέα η οποία στο κάτω - κάτω δεν είναι ούτε Πρόεδρος, ούτε πρωθυπουργός, ούτε καν υπουργός Εξωτερικών»!

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλη κακοκαιρία

Με ειδική λάμπα προσπαθεί να διώξει τους πάγους

Associated Press

Με ειδική λάμπα προσπαθεί να διώξει τους πάγους
ΜΟΣΧΑ.-

Κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ρωσίας. Κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου υποχώρησε το θερμόμετρο, για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 50 χρόνια, στην περιοχή Πριμόριε (Απω Ανατολή), όπου χιλιάδες κάτοικοι στερούνται θέρμανσης, λόγω έλλειψης καυσίμων και των διακοπών της ηλεκτροδότησης, μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ. Οι αρχές της πόλης Βλαδιβοστόκ έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία για δύο μέρες. Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν θέρμανση και σε ορισμένα κτίρια διακόπτεται η ηλεκτροδότηση για 6 με 8 ώρες καθημερινά. Εξαιτίας της παγωνιάς, μέρος του πληθυσμού δεν έχει νερό. Σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, η κακοκαιρία δεν προβλέπεται να υποχωρήσει τις προσεχείς μέρες. Τη βδομάδα που πέρασε, σε ορισμένες περιοχές της Σιβηρίας η θερμοκρασία έπεσε ακόμη και κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Στη Μόσχα, με τη θερμοκρασία στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου, 4 άτομα πέθαναν από το κρύο και 16 νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα υποθερμίας τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, που επικαλείται το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Τα θύματα αυτά είναι κυρίως άστεγοι που κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο κύμα δολοφονιών από τα «τάγματα θανάτου»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χωρίς αιδώ, κάματο, αλλά κυρίως χωρίς κανείς εκ των επισήμων, Ενόπλων Δυνάμεων και αρχών, να μπαίνει στον κόπο να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη δράση τους, τα ακροδεξιά τάγματα θανάτου, συνεχίζουν να σπέρνουν το θάνατο.

Περισσότεροι από 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια δύο διαφορετικών επιθέσεων στη Βόρεια Κολομβία από εξτρεμιστές πολιτοφύλακες της άκρας Δεξιάς, ανακοίνωσαν οι επίσημες πηγές της αστυνομίας, που φυσικά δεν έκαναν τίποτα για να ανακόψουν τη δράση των ακροδεξιών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση έγινε σε κεντρικό σημείο της πόλης Βαλεντουπάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα και δύο να τραυματιστούν σοβαρά, ανακοίνωσαν οι ίδιες πηγές, που μάλιστα ανέφεραν ότι οι δράστες ανήκαν στην ακροδεξιά οργάνωση AUC (Ενωση Αυτοάμυνας της Κολομβίας), που αντιμάχεται -μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας- τις οργανώσεις της Αριστεράς και τους αντάρτες. Αναλόγως και στο δεύτερο περιστατικό, οι δράστες ήταν και πάλι «πολιτοφύλακες της AUC», που εισέβαλαν στον οικισμό Κοράλ Ντι Πιέτρα και δολοφόνησαν πέντε αστυνομικούς, τραυματίζοντας άλλους τρεις, στη διάρκεια επίθεσης στην περιοχή Μπολιβάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ