ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οπισθοδρόμηση με δικομματική συναίνεση

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των εισηγητών των κομμάτων αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των εισηγητών των κομμάτων αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί στην πρώτη σύνοδο της παρούσας Βουλής, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.

Πρόκειται για μία αναθεώρηση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις σηματοδοτεί μία οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα όσα ισχύουν στο σημερινό Σύνταγμα και είναι χαρακτηριστικό ότι η κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση άρθρων διαμορφώθηκε «συναινετικά» από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ετσι 84 από τις 90 διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση πήραν τη θετική ψήφο των κομμάτων του δικομματισμού (πάνω από 180 ψήφους) στην προηγούμενη Βουλή και έτσι στην τωρινή μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Η αναθεώρηση χωρίζεται σε επτά ενότητες, οι οποίες αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το Σύνταγμα και τη διεθνή έννομη τάξη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, το εκλογικό σώμα και την κατάσταση των βουλευτών, την οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, την οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

Η οπισθοδρόμηση σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση και η θέσπιση επικίνδυνων διατάξεων αποκαλύφθηκε από τον γενικό εισηγητή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκο, κατά τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τονίστηκε, με την αναθεώρηση μεταξύ άλλων θα δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται χωρίς εμπόδια κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικά όργανα και θα προσδεθεί η χώρα μας στην καπιταλιστική ολοκλήρωση που προωθείται στα πλαίσια της ΕΕ.

Θα νομιμοποιηθεί η φαλκίδευση και αφυδάτωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβάθμιση. Υπάρχουν διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων και διατηρείται ουσιαστικά ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση. Κατοχυρώνεται συνταγματικά η λειτουργία των λεγόμενων Ανεξάρτητων Δημοσίων Αρχών, με αποτέλεσμα σημαντικοί τομείς της δημόσιας ζωής να τίθενται ουσιαστικά εκτός λαϊκού - κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στην αναθεώρηση διατάξεις όπως ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος ή την καθιέρωση θεσμών ενίσχυσης της λαϊκής πρωτοβουλίας και του λαϊκού ελέγχου.

Ενδεικτικό της σύμπλευσης επί της ουσίας των δύο κομμάτων είναι η στάση τους για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία των δασών. Παρά τις διαφοροποιήσεις και οι δύο συμφωνούν να αλλάξει το άρθρο και πλέον να ορίζεται με νόμο η έννοια του δάσους, κάτι που δεν υπήρχε με την υπάρχουσα διάταξη, η οποία ανέφερε ότι ο νόμος θα ορίζει απλώς τα της προστασίας του δάσους. Συμφωνία επίσης υπάρχει και στην παράκαμψη του ενοχλητικού Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ο κυματοθραύστης στις προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό των δασών.

Αρκετή συζήτηση έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και για τα λεγόμενα διαπλεκόμενα, με αφορμή τη διάταξη για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και το ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ανάληψης εργολαβιών από το δημόσιο. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη θέσπιση ουσιαστικών εγγυήσεων (όσο γίνεται) όπως ο έλεγχος της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου, όπως πρότεινε ο Αντ. Σκυλλάκος, προκειμένου να ελέγχονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από off shore εταιρίες του εξωτερικού.

Μάλιστα, πληροφορίες από τη χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ακόμα και από αυτήν την ημιτελή θέση της, προκειμένου η σχετική διάταξη να γίνει «εφαρμόσιμη». Η ΝΔ με την τελική της πρόταση ζητάει ο έλεγχος της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ να φτάσει μέχρι φυσικού προσώπου και σε περίπτωση παρανομίας να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του ηλεκτρονικού ΜΜΕ.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση θα γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές την εβδομάδα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλη.


Στον ιστό της διαπλοκής η ελληνική κυβέρνηση

Με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος μεθοδεύουν την κατάργηση και αυτού του νόμου περί «ασυμβίβαστου» που ισχύει σήμερα

Κάτω από τις πιέσεις των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών, τη νομιμοποίηση της διαπλοκής και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να καταργήσει έστω και το στοιχειώδες ασυμβίβαστο που υπάρχει στο νόμο Βενιζέλου και το οποίο αφορά στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε δημόσια έργα. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση θ' αλλάξει το νόμο για τα ΜΜΕ, προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες να ελέγχουν ανεξέλεγκτα τα ΜΜΕ και συγχρόνως ν' αναλαμβάνουν και με τη σφραγίδα του νόμου δημόσια έργα.

Αποκαλυπτικές ως προς τις προκλητικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα. Σαν πρόσχημα για την κατάργηση του ασυμβίβαστου επικαλέστηκε την αδυναμία ύπαρξης ελέγχου στην αγορά και διακίνηση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου διαφόρων εταιριών, αλλά και επιχειρήσεων ΜΜΕ. Εβαλε μάλιστα στην ίδια μοίρα μικροεπενδυτές με μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται και αποκομίζουν τεράστια κέρδη, με τη «συνεισφορά» τους σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε αναλήψεις δημοσίων έργων. Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις του περί διαφάνειας, ο υπουργός Τύπου χτες πέταξε και τον τελευταίο «μανδύα», αποκαλύπτοντας πλέον φανερά το τοπίο της ασυδοσίας που επιχειρεί όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και νομιμοποιήσει και μέσω του Συντάγματος η κυβέρνηση.

Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι με το ισχύον καθεστώς «ακόμη και μία μετοχή να έχει κάποιος σε ένα ΜΜΕ, δεν είναι δυνατόν να έχει έστω και μία μετοχή σε μία εταιρία η οποία αναλαμβάνει δημόσια έργα». Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να υπάρχει «έλεγχος για το αν ένας πολίτης» διαθέτει έστω και μία μετοχή ενός ΜΜΕ που είναι στο Χρηματιστήριο και ταυτοχρόνως να έχει μία μετοχή σε μια εταιρία που αναλαμβάνει δημόσια έργα, η οποία είναι επίσης στο Χρηματιστήριο. Για να διευκολύνει την «επέλαση» της διαπλοκής και μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και με το νέο νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς αιδώ, αναφέρθηκε σε «περιορισμούς», οι οποίοι μάλιστα, κατά τον υπουργό Τύπου, «δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ευρώπης».

Στο νέο «πλατό» της διαπλοκής, που στήνει η κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας έθεσε και το «βασικό μέτοχο», αλλά αυτό, όπως είπε, θ' αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και εφόσον «επικρατήσει η θέση περί βασικού μετόχου», τότε «βεβαίως θ' ακολουθήσει νομικό πλαίσιο», το οποίο θα προσδιορίσει το ποσοστό του «βασικού μετόχου».

Το παιχνίδι των συναλλαγών της κυβέρνησης με τους μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες άρχισε να «παίζεται» και επισήμως τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι άσχετο με τις προθέσεις της κυβέρνησης το ότι το Μέγαρο Μαξίμου «άνοιξε» και τυπικά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού ο πρωθυπουργός ήδη έχει ξεκινήσει επίσημες κατ' ιδίαν συναντήσεις. Η «κάλυψη» της διαπλοκής και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι άσχετη και με το πρώτο βήμα για τη διαφάνεια και το ασυμβίβαστο που έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιβάλλοντας πρόστιμο 100 εκατ. στον «Τηλέτυπο» για τη συμμετοχή του ΔΟΛ σε εταιρία ΜΜΕ και συγχρόνως σε δημόσια έργα. Δεν είναι, επίσης, άσχετο με την πρόθεση του ΕΣΡ ν' ανοίξει και άλλους «φακέλους» μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει και δημόσια έργα. Αλλωστε, ήδη η κυβέρνηση με το νέο νόμο για το ΕΣΡ έκανε και αυτή το πρώτο βήμα για να έχει τον πλήρη έλεγχο μιας υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ