Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οπισθοδρόμηση με δικομματική συναίνεση

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των εισηγητών των κομμάτων αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των εισηγητών των κομμάτων αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί στην πρώτη σύνοδο της παρούσας Βουλής, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.

Πρόκειται για μία αναθεώρηση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις σηματοδοτεί μία οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα όσα ισχύουν στο σημερινό Σύνταγμα και είναι χαρακτηριστικό ότι η κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση άρθρων διαμορφώθηκε «συναινετικά» από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ετσι 84 από τις 90 διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση πήραν τη θετική ψήφο των κομμάτων του δικομματισμού (πάνω από 180 ψήφους) στην προηγούμενη Βουλή και έτσι στην τωρινή μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Η αναθεώρηση χωρίζεται σε επτά ενότητες, οι οποίες αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το Σύνταγμα και τη διεθνή έννομη τάξη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, το εκλογικό σώμα και την κατάσταση των βουλευτών, την οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, την οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

Η οπισθοδρόμηση σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση και η θέσπιση επικίνδυνων διατάξεων αποκαλύφθηκε από τον γενικό εισηγητή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκο, κατά τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τονίστηκε, με την αναθεώρηση μεταξύ άλλων θα δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται χωρίς εμπόδια κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικά όργανα και θα προσδεθεί η χώρα μας στην καπιταλιστική ολοκλήρωση που προωθείται στα πλαίσια της ΕΕ.

Θα νομιμοποιηθεί η φαλκίδευση και αφυδάτωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβάθμιση. Υπάρχουν διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων και διατηρείται ουσιαστικά ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση. Κατοχυρώνεται συνταγματικά η λειτουργία των λεγόμενων Ανεξάρτητων Δημοσίων Αρχών, με αποτέλεσμα σημαντικοί τομείς της δημόσιας ζωής να τίθενται ουσιαστικά εκτός λαϊκού - κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στην αναθεώρηση διατάξεις όπως ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος ή την καθιέρωση θεσμών ενίσχυσης της λαϊκής πρωτοβουλίας και του λαϊκού ελέγχου.

Ενδεικτικό της σύμπλευσης επί της ουσίας των δύο κομμάτων είναι η στάση τους για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία των δασών. Παρά τις διαφοροποιήσεις και οι δύο συμφωνούν να αλλάξει το άρθρο και πλέον να ορίζεται με νόμο η έννοια του δάσους, κάτι που δεν υπήρχε με την υπάρχουσα διάταξη, η οποία ανέφερε ότι ο νόμος θα ορίζει απλώς τα της προστασίας του δάσους. Συμφωνία επίσης υπάρχει και στην παράκαμψη του ενοχλητικού Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ο κυματοθραύστης στις προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό των δασών.

Αρκετή συζήτηση έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και για τα λεγόμενα διαπλεκόμενα, με αφορμή τη διάταξη για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και το ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ανάληψης εργολαβιών από το δημόσιο. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη θέσπιση ουσιαστικών εγγυήσεων (όσο γίνεται) όπως ο έλεγχος της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου, όπως πρότεινε ο Αντ. Σκυλλάκος, προκειμένου να ελέγχονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από off shore εταιρίες του εξωτερικού.

Μάλιστα, πληροφορίες από τη χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ακόμα και από αυτήν την ημιτελή θέση της, προκειμένου η σχετική διάταξη να γίνει «εφαρμόσιμη». Η ΝΔ με την τελική της πρόταση ζητάει ο έλεγχος της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ να φτάσει μέχρι φυσικού προσώπου και σε περίπτωση παρανομίας να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του ηλεκτρονικού ΜΜΕ.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση θα γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές την εβδομάδα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ